Sfaturi pentru creșterea părului. Cum îl poți face mai puternic și mai lung

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 1 august 2024, 08:17

Părul este format din keratină și celule moarte ale pielie. Dacă dorești să-ți întărești firele și să obții lungimea dorită, poți încerca câteva tratamente naturiste. Află ce sfaturi pentru creșterea părului poți pune în aplicare.

Reclamă

Oamenii se nasc cu numărul de foliculi pe care îl vor avea până la sfârșitul vieții. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, unii foliculi încetează să mai producă fire de păr, iar această schimbare cauzează rărirea sau căderea totală a părului.

Sfaturi pentru creșterea părului

Părul crește de la rădăcină, din partea inferioară a foliculului aflat sub piele. Sângele din scalp ajunge la folicul și transportă oxigen și nutrienți rădăcinii părului, ceea ce-l ajută să se dezvolte. Pe măsură ce părul crește, acesta trece prin piele, pe lângă o glandă uleioasă. Uleiul din această glandă este cel care îți face părul moale și lucios.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ciclul de creștere pentru fiecare fir de păr de pe scalp poate dura între 2 și 6 ani. Acest proces poate fi influențat de câțiva factori ca: tipul de păr, vârsta, nivelurile hormonale, moștenirea genetică, stresul, obezitatea, dieta, sănătatea generală și anumite afecțiuni.

Consumă vitamine și nutrienți

Corpul tău are nevoie de multă energie pentru a-ți face părul să crească, astfel că asimilarea a prea puține calorii și nutrienți îl poate afecta. Se recomandă să obții vitaminele și nutrienții din dietă în mod natural. Totuși, poți lua în considerare anumite suplimente dacă suferi de deficiențe.

Reclamă

De asemenea, există substanțe nutritive, care ar putea avea efecte benefice, cum ar fi: zinc, biotină (vitamina B7), vitamina C, vitamina D, fier, acizi omega-3 și acid docosahexaenoic (DHA). În același timp, este important să ceri sfatul medicului înainte de a consuma suplimente deoarece acestea pot interacționa cu unele medicamente, potrivit Healthline.

Aplică uleiuri esențiale sau uleiuri purtătoare

Folosirea uleiurilor esențiale sau a uleiurilor purtătoare poate face parte din această listă de sfaturi pentru creșterea părului. Poți dilua șamponul cu ulei din: arborele de ceai, rozmarin, jojoba sau tei. Aceste uleiuri pot îmbunătăți sănătatea scalpului. În plus, unele uleiuri pot aduce beneficii tratamentelor împotriva căderii părului. Printre acestea se numără extractul de: mentă, mușețel, lavandă, cimbru și usturoi.

Evită să aplici uleiuri esențiale direct pe piele. Se recomandă să le diluezi în uleiuri purtătoare. O parte dintre aceste uleiuri purtătoare îți pot hidrata părul, cum ar fi cele de: cocos, floarea soarelui sau ricin.

Reclamă

Pune cofeină pe foliculi

Cofeina poate susține creșterea părului, iar femeile prezintă o sensibilitate mai mare față de efectele acesteia. Aplicarea cofeinei ar putea diminua căderea părului. Produsele de îngrijire pe bază de cofeină și unele suplimente pot fi utile.

Consumă alimente bogate în proteine

Pe lângă aceste sfaturi pentru creșterea părului, poți consuma alimente bogate în proteine. Un aport scăzut de proteine ​​ar putea fi asociat cu o creștere redusă a părului. Cel mai bine este să obții proteine ​​din alimentație, fără a te baza pe suplimente. Sursele bune includ: legume, nuci, iaurt, carne slabă și carne de pește. Proteinele pot fi prezente în unele creme destinate stimulării creșterii părului.

De asemenea, calculează necesarul zilnic de proteine. Un adult sănătos este indicat să consume în fiecare zi aproximativ 0,8 grame de proteine per kilogram, în funcție de greutatea sa corporală. 

Încearcă unguente topice cu minoxidil

În general, se recomandă unguente topice persoanelor care suferă de căderea părului pentru a-i încuraja creșterea. Minoxidil este printre cele mai eficiente. Însă, efectele sale se pot vedea după câteva luni de la începerea tratamentului.

Ia suplimente cu keratină

Folosirea suplimentelor cu keratină se poate regăsi printre aceste sfaturi pentru creșterea părului. Căderea părului este un simptom frecvent al deficienței de proteine. Deci, dacă iei suplimente cu proteine, inclusiv cu keratină, acestea îți pot îmbunătăți sănătatea părului dacă suferi de un deficit. Keratina ar putea reduce căderea părului, trata părul deteriorat și crește diametrul părului.

Tunde vârfurile în mod regulat

Când te tunzi înlături vârfurile, acestea fiind cele mai slabe părți ale șuvițelor. Dacă le lași așa cum sunt, s-ar putea rupe sau despica. Capetele despicate se pot adânci în firele de păr si îți pot face părul mai scurt și mai fragil, conform WebMD.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Remedii naturale pentru febră. Metode simple pentru reducerea temperaturii corpului
Remedii naturale pentru febră. Metode simple pentru reducerea temperaturii corpului
Remedii naturale pentru febră. Metode simple pentru reducerea temperaturii corpului
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă
Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă
Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă
Reclamă
PARTENERI
icon