Ceaiul Pu-Erh este o băutură fermentată, care provine din China. O parte dintre sortimentele sale se aseamănă foarte mult cu ceaiul verde, iar fiecare dintre acestea are propriile sale caracteristici. Citește despre proprietățile ceaiului Pu-Erh.
În funcție de modul de preparare ales, ceaiul Pu-Erh se poate găsi într-o varietate de culori și arome. Cu toate acestea, o bună parte dintre efectele sale medicinale se mențin asemănătoare, indiferent de metoda de preparare aleasă.
Proprietățile ceaiului Pu-Erh
Ceaiul Pu-Erh se obține printr-o dublă fermentare a frunzelor culese din planta Camellia Sinensis și se împarte în două categorii: ceai verde și ceai învechit. Chiar dacă metoda tradițională este mai complicată, îl poți prepara singur acasă dacă fierbi pliculețe gata pregătite.
În general, consumul moderat de ceai Pu-Erh nu provoacă efecte adverse. Totuși, poate fi util să iei în considerare prezența unor concentrații de cofeină din compoziția sa. Dacă îl bei seara, îți poate afecta calitatea somnului.
Pot sprijini digestia
În medicina tradițională chineză, ceaiul Pu-Erh este recunoscut pentru capacitatea de a ajuta la îmbunătățirea digestiei după mese dificil de digerat. Cercetările confirmă faptul că poate contribui la descompunerea grăsimilor și la menținerea echilibrului bacteriilor bune din intestine.
Pot reduce nivelurile de colesterol din sânge
Procesul de fermentație pe care îl suferă Pu-Erh determină dezvoltarea lovastatinei, o substanță chimică naturală care se utilizează în medicamentele prescrise pentru a scădea colesterolul. Practic, proprietățile ceaiului Pu-Erh pot reduce colesterolul din sânge.
Pot îmbunătăți sănătatea oaselor
Ceaiul Pu-Erh poate îmbunătăți sănătatea oaselor. Consumul de ceai poate avea efecte pozitive asupra sănătății oaselor și poate proteja împotriva osteoporozei, în special în cazul femeilor aflate la o vârstă mai înaintată, conform Real Simple.
Pot întări sistemul imunitar
Ceaiul Pu-Erh poate întări sistemul imunitar datorită conținutul său ridicat de antioxidanți. Aceștia pot contribui la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea stresului oxidativ din organism. Procesul de fermentație al acestui ceai crește concentrațiile de compuși bioactivi, de aceea prepararea îi poate îmbunătăți proprietățile antiinflamatorii.
Pot avea un rol în gestionarea diabetului
Proprietățile ceaiului Pu-Erh pot avea un rol în gestionarea diabetului, pot contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge și pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Datorită compoziției bogate în antioxidanți și polifenoli, această băutură poate combate efectele dăunătoare ale stresului oxidativ.
Pot ameliora stresul și anxietatea
Ceaiul Pu-erh conține acid gamma-aminobutiric, denumit mai frecvent GABA. GABA este recunoscut pentru efectele sale împotriva anxietății. În plus, beneficiile sale neuroprotectoare pot fi benefice pentru persoanele cu epilepsie, potrivit Dr. Axe.
Pot îmbunătăți sănătatea ficatului
Ceaiul Pu-Erh poate îmbunătăți sănătatea ficatului deoarece poate susține metabolismul grăsimilor și poate diminua acumularea de grăsime hepatică. Astfel, poate preveni boala ficatului gras. Antioxidanții din compoziția sa pot contribui la combaterea stresului oxidativ, care poate provoca leziuni hepatice, și pot sprijini procesele de detoxifiere a ficatului.
Pot susține sănătatea pielii
Conținutul bogat de polifenoli al ceaiului Pu-erh conține catechine specifice, care pot asigura mai multe beneficii pentru sănătatea pielii. Proprietățile ceaiului Pu-Erh protejează elastina din acest țesut, o proteină esențială care îi poate preveni îmbătrânirea.
De asemenea, dacă bei ceai verde în fiecare zi, această băutură îți poate atenua simptomele de acnee. Acesta poate fi utilizat în scopuri dermatologice.