Vremea rece poate cauza simptome neplăcute, cum ar fi: dureri, vârfuri reci ale degetelor și temperatură scăzută în organism. Cu ajutorul alimentației și exercițiilor poți contracara o parte dintre aceste efecte. Află cum îți poți crește temperatura corpului.
Temperatura normală a corpului se încadrează între 36.1°C și 37.2°C. Corpul uman își reglează temperatura cu ajutorul hipotalamusului, o parte a creierului, care compară temperatura internă actuală cu temperatura normalăa a acestuia.
Cum îți poți crește temperatura corpului
Dacă nu te confrunți cu hipotermie, temperatura centrală a corpului rămâne de obicei destul de stabilă. Dar temperatura pielii poate începe să scadă pe măsură ce aerul rece afectează căldura prezentă în organism.
Când temperatura corpului devine prea scăzută, temperatura centrală, mai precis cea de la nivelul organelor interne, poate fi afectată. Acest aspect poate fi foarte dăunător și este considerat o urgență medicală, care necesită intervenția unor specialiști în domeniul sănătății.
Consumă alimente bogate în grăsimi și proteine
Proteinele sunt incluse în structura tuturor celulelor din organism. Acestea pot sprijini imunitatea pentru a lupta împotriva agenților patogeni dăunători și reglează mai multe procese fiziologice din corp.
Proteinele necesită mai mult timp pentru digerare decât carbohidrații. În același timp, organismul are nevoie de un strat de grăsime corporală, de preferat din grăsimi și proteine.
Includerea constantă în dietă a acestor alimente poate fi benefică pentru sănătatea ta generală: nuci, avocado, semințe, măsline, somon sau ouă fierte.
Mergi pe jos
Dacă te întrebi cum îți poți crește temperatura corpului, ia în calcul că mersul pe jos sprijină o circulație bună a sângelui. Această activitate te ajută să menții o temperatură constantă. Poți păstra o viteză și un ritm minime. Totodată, dacă alergi afară la temperaturi extreme îți poate afecta coordonarea și poate crește riscul de rănire.
Pune-ți mâinile sub axile
Degetele de la mâini și de la picioare sunt printre primele părți ale corpului care pot amorți din cauza frigului. Totuși, organismul are unele puncte centrale de încălzire, mai exact axilele. Când îți ții mâinile sub axile, acestea preiau căldura organismului și îți încălzesc degetele.
Adaugă condimente în dietă
Mâncarea condimentată îți poate încălzi organismul, chiar dacă temperatura de la exterior este scăzută, potrivit WebMD. Mirodeniile pot fi foarte hrănitoare și utile mai ales în sezonul rece. Totuși, dacă suferi de afecțiuni digestive serioase, cum ar fi ulcerul, se recomandă să le eviți.
Include alimente bogate în calorii
Când vrei să știi cum îți poți crește temperatura corpului, ia în calcul că temperaturile scăzute pot face organismul să aibă nevoie de mai multe calorii. Consumul de alimente hrănitoare, bogate în calorii te poate ajuta să-ți păstrezi o temperatură puțin mai ridicată în lunile reci ale anului.
Purtarea mai multor straturi de îmbrăcăminte
Purtarea mai multor straturi de îmbrăcăminte îți poate păstra căldura corporală și te poate ajuta să simți o senzație mai puternică de căldură. Capul nu poate fi protejat prin tremur. Practic, purtarea unei căciuli reprezintă singura modalitate de a-l încălzi, conform Healthline.
Dacă îți poți menține mâinile, picioarele și capul acoperite cu un material, care menține căldura, poți susține într-un mod mai eficient o temperatură optimă a organismului.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.