Atunci când zbori cu avionul poate fi util să ții cont de câteva sfaturi pentru a evita potențialele probleme de sănătate. Doctorul Mihail Pautov a discutat despre aspectele asociate călătoriei cu acest mijloc de transport. Află ce e recomandat să faci în timp ce zbori cu avionul.
Mihail Pautov a explicat ce condiții sunt în timpul deplasării cu avionul și ce măsuri poți lua pentru a-ți proteja mucoasa nazală, ochii și vasele de sânge. De asemenea, a prezentat ce este indicat să eviți să faci pe parcursul călătoriei.
Ce e recomandat să faci în timp ce zbori cu avionul
Oamenii merg cel mai frecvent cu avionul atunci când vor să plece în vacanță. Însă, dacă nu respectă anumite reguli de bază simple, se pot întoarce cu o puternică senzație de oboseală și se pot îmbolnăvi.
Când călătorești cu avionul, stai alături de mai multe persoane pentru o perioadă lungă de timp, câteodată chiar și pentru 24 ore. Totodată, aerul în avion este artificial.
În interior, nasul are o zonă mare, acoperită cu mucoase, prin care respiri. Aceste mucoase încălzesc aerul, îl umectează și-l pregătesc pentru plămâni.
Cum îți protejezi mucoasa nazală
În mod normal, umiditatea aerului se situează la aproximativ 40-50%. Dacă te întrebi ce e recomandat să faci în timp ce zbori cu avionul, ia în calcul că în acest mijloc de transport, umiditatea aerului poate fi de 25%, iar aceasta indică un aer foarte uscat. Astfel, mucoasele nu mai pot umecta acest aer, se usucă și devin principala cale de intrare a bacteriilor și virusurilor în organism. Aerul se recirculă și te poți îmbolnăvi.
Îți poți proteja mucoasa nazală cu ajutorul unui spray cu apă de mare. Acesta conține doar apă cu sare. Cu o concentrație potrivită, îți umectează mucoasele. Se recomandă ca o dată la o jumătate de oră sau o dată pe oră, să-l pulverizezi în nas. În același timp, este important modul în care îl pulverizezi. Dacă îl pui în partea superioară a nărilor, umectează doar o parte din mucoasă. Pentru a-ți umecta nasul până în nazofaringe și a-ți hidrata în totalitate mucoasa nazală este indicat să folosești spray-ul la un unghi perpendicular pe față. Îți poți înclina poziția corpului, ca paiul să preia mai ușor din serul cu apă de mare.
Cum îți protejezi ochii
Când zbori cu avionul, ochii se pot usca, însă îi poți proteja cu ajutorul lacrimilor artificiale. De regulă, aceste lacrimi artificiale conțin puțin acid hialuronic și creează un filtru la nivelul ochilor pentru a-i apăra. Dacă ochii se usucă, aceștia se înroșesc și pot evolua într-o conjunctivită. Conjunctivita poate necesita spitalizare sau tratament cu antibiotic. Poți evita acest lucru cu ajutorul acestor picături.
Ce poți face pentru a evita înfundarea urechilor
Există un orificiu din nas, care prezintă o cale de comunicație cu trompa lui Eustachius. Aceasta face legătura dintre nas și ureche. De regulă, când te deplasezi cu avionul, ți se înfundă urechile sau chiar te dor.
Pentru a înțelege ce e recomandat să faci în timp ce zbori cu avionul, ia în considerare că atunci când acesta decolează, aerul din jurul tău apasă cu o presiune foarte mare. Aceasta se numește presiune atmosferică. Nu-i simți acțiunea deoarece corpul apasă înapoi cu o presiune aproape la fel de mare. Aceasta este tensiunea arterială.
,,Dacă ai scoate un om în spațiu, fără un costum presurizat, omul acela ar exploda. Atât de mare este presiunea.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Când avionul se ridică, această presiune atmosferică scade din ce în ce mai mult deoarece nu mai există atât de mult aer care să apese pe organism. Avionul încearcă să compenseze, din acest motiv cabina pilotului este depresurizată. Aceasta poartă aparate speciale care pompează presiune ca să o mențină asemănătoare cu cea a presiunii atmosferice, dar nu reușește să facă acest lucru de fiecare dată.
Mestecă gumă
Pentru a evita înfundarea urechilor, prima soluție este să mesteci o gumă. De fiecare dată când înghiți, acest efort de deglutiție mișcă musculatura și deschide orificiul care are rolul de a echilibra în permanență aerul.
Bea apă
A doua soluție recomandată pentru a evita efectele presiunii este consumul de apă. Poți cumpăra un pahar cu apă sau o sticlă înainte de a decola pentru a lua înghițituri mici în timpul zborului. Aceasta are efect dacă o bei pe parcurs și nu consumi toată cantitatea deodată.
Evită consumul de băuturi alcoolice
Chiar dacă poate fi tentant să consumi băuturi alcoolice pe parcursul călătoriei, este indicat să eviți să faci acest lucru. Alcoolul deshidratează corpul. Este foarte periculos să fii deshidratat în timpul zborului. Totodată, alcoolul reprezintă un proinflamator.
Fă mișcare
Dacă vrei să afli ce e recomandat să faci în timp ce zbori cu avionul, reține că mișcarea, mai ales când ai un zbor lung, este esențială. Hidratarea constantă rezolvă uscăciunea mucoaselor și hidratarea corpului. De asemenea, te obligă să te ridici de pe scaun și să te miști.
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.