Antena

Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna. La ce se folosește

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 8 decembrie 2023, 08:13

Senna este o plantă care se folosește frecvent pentru a prepara ceai. Aceasta se utilizează în medicina tradițională a mai multor țări și poate oferi proprietăți medicinale la nivelul sistemului digestiv. Citește despre proprietățile medicinale ale ceaiului de senna.

Reclamă

De obicei, ceaiul de senna este recunoscut datorită efectelor sale purgative și laxative. Acesta poate fi util pentru a ameliora temporar constipația, însă, se recomandă să eviți consumul excesiv deoarece poate provoca efecte adverse.

Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna

Planta senna se găsește în mai multe soiuri care aparțin genului Cassia din familia de mazăre sau leguminoase, denumită și Fabaceae, conform Dr. Axe. Frunzele, fructele și păstăile de Senna se folosesc pentru a prepara medicamente cum ar fi ceaiul sau suplimentele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În general, ceaiul de senna se obține din două soiuri: Cassia acutifolia sau Cassia angustifolia. Utilizat ca laxativ, poate stimula contracțiile intestinale care produc mișcări intestinale. Aceste contracții sunt cauzate de componentele chimice active din senna numite glicozide antrachinonice cunoscute sub numele de sennozide.

Totodată, este important să eviți consumul excesiv deoarece poate cauza diaree. În plus, se recomandă să ceri sfatul medicului dacă vrei să-l consumi deoarece poate interacționa cu unele medicamente.

Reclamă

Ceaiul de senna se bea pe termen scurt deoarece este un laxativ stimulant. Pe termen lung, poate scădea tonusul musculaturii intestinale și poate cauza dependență.

Poate fi eficientă în tratarea constipației

Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna pot înmuia scaunele în timp ce cresc frecvența și greutatea acestora. În general, este indicat să bei ceai de senna înainte de culcare pentru a ameliora constipația în dimineața următoare.

Poate avea activitate anticancerigenă

Compușii bioactivi prezenți în senna ar putea avea o potențială activitate împotriva celulelor canceroase. Ar putea scădea nivelul lipidelor peroxidazei și, astfel, pot ucide celulele canceroase. Mai mult, pot limita răspândirea celulelor canceroase.

Reclamă

Poate oferi activitate antifungică

Senna poate oferi activitate antifungică, de aceea poate lupta împotriva infecțiilor fungice. De asemenea, poate fi eficient împotriva E. coli. Compușii fenolici pot acționa împotriva bolilor microbiene, fiind printre proprietățile medicinale ale ceaiului de senna.

Poate fi util în tratarea hemoroizilor

Hemoroizii sunt vene umflate în anus și rectul inferior. Acestea pot fi rezultatul constipației și al efortului de a elimina scaunul. Hemoroizii îți pot da senzații destul de incomode și neplăcute. Ceaiul de senna poate ajuta la reducerea probabilității constipației, la evitarea și vindecarea hemoroizilor.

Poate avea efecte benefice în tratarea sindromului colonului iritabil

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale sindromului colonului iritabil includ probleme ale mișcărilor intestinale, care pot rezulta în diaree sau constipație. Când suferi de contipație, ceaiul de senna poate avea efecte benefice deoarece poate acționa ca un laxativ.

Poate preveni instalarea obezității

Activitatea antioxidantă a sennei poate contribui la prevenirea obezității, potrivit PharmEasy. Poate ajuta la funcționarea corectă a enzimei de digerare la pacienții care suferă de obezitate. Astfel, proprietățile medicinale ale ceaiului de senna pot sprijini menținerea unei greutăți optime.

Poate ajuta la gestionarea diabetului

Stresul oxidativ poate afecta în mod negativ funcționarea normală a mai multor organe. În plus, poate cauza afecțiuni precum diabetul zaharat, care poate crește nivelul de glucoză din sânge. Proprietățile antioxidante ale sennei pot avea efecte antidiabetice.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
articol cu video
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Reclamă
PARTENERI
icon