Antena

Alimente bogate în colină. De ce ai nevoie de acest nutrient

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 5 martie 2024, 08:24

Colina este un nutrient necesar în multe procese corporale importante. Organismul produce cantități mici, însă acestea nu sunt suficiente pentru a asigura aportul zilnic. Află ce alimente bogate în colină poți include în dietă.

Reclamă

Poți obține colină atât din alimente de origine vegetală, cât și din alimente de origine animală, inclusiv din ouă sau ciuperci shiitake. Această substanță are un rol semnificativ pe parcursul sarcinii și al perioadei de alăptare.

Alimente bogate în colină

Colina este prezentă în mod natural în unele alimente și poate fi disponibilă și sub formă de supliment alimentar. Aceasta reprezintă o sursă de grupări metil necesare în multe etape ale metabolismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Organismul are nevoie de colină pentru a sintetiza fosfatidilcolina și sfingomielina, două fosfolipide majore vitale pentru membranele celulare. Prin urmare, toate celulele vegetale și animale au nevoie de colină pentru a-și păstra integritatea structurală.

În plus, colina produce acetilcolină, potrivit National Institutes of Health. Acesta este un neurotransmițător important pentru: memorie, dispoziție, control muscular și alte funcții ale creierului și sistemului nervos.

Reclamă

Ouă întregi

Conținutul de colină al unui ou este aproape în totalitate concentrat în gălbenuș. Colina naturală prezentă în ouă poate fi absorbită mai bine decât formele de nutrienți adăugate în suplimentele alimentare. Compoziția acestora poate fi absorbită direct în tractul digestiv.

Pește

Fructele de mare și peștele sunt alimente bogate în colină. Speciile de pește, precum: somonul, tonul și codul îți pot asigura acest nutrient necesar zilnic. În plus, conține vitamina D și acid docosahexaenoic (DHA), un acid gras omega 3 polinesaturat.

De asemenea, poți obține grăsimi sănătoase pentru inimă din sardine și ulei de pește. Acestea sunt surse importante de acizi grași omega 3, iar cei prezenți în sardine se pot asimila mai bine.

Reclamă

Cartofi roșii

Cartofii roșii reprezintă o sursă gustoasă de carbohidrați și alți nutrienți importanți, cum ar fi: potasiu, vitamina C și colină. Aceștia pot asigura o bună parte din aportul de colină necesar zilnic și pot fi ușor consumați alături de alte alimente.

Carne de vită

Carnea de vită are un conținut nutritiv ridicat, inclusiv de colină. În plus, conține concentrații mari de proteine ​​și fier. Pentru persoanele anemice, cu puține globule roșii sau cu globule roșii care funcționează defectuos, poate fi benefică. Aceasta poate ajuta la creșterea nivelului de fier din sânge și la menținerea unor depozite sănătoase de fier în organism, conform Healthline.

Migdale

Migdalele sunt nuci asociate cu o serie de beneficii pentru sănătate. Acestea ar putea crește nivelul colesterolului HDL. De asemenea, au un conținut ridicat de nutrienți, inclusiv: magneziu, proteine, fibre și vitamina E. Migdalele sunt recunoscute ca alimente bogate în colină, de origine vegetală.

Boabe de soia

Boabele de soia pot asigura o sursă vegetală bogată în colină. De asemenea, acestea conțin: proteine de origine vegetală, magneziu, mangan, fibre, zinc și acid folic. Acestea pot fi consumate chiar și atunci când nu au ajuns la maturitate, sub formă de edamame.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
articol cu video
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Reclamă
PARTENERI
icon