Cât de periculoase pot fi aplicațiile de dating. Ce spun specialiștii

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 20 februarie 2023, 12:22 / Actualizat: 28 februarie 2023, 17:51

În ultimii câțiva ani, popularitatea aplicaţiilor de dating online a crescut vertiginos. Site-urile și aplicațiile de întâlniri au oferit persoanelor singure o nouă modalitate convenabilă de a crea legături de natură amoroasă. Descoperă cât de periculoase pot fi aplicațiile de dating, conform speciliștilor.

Reclamă

Odată cu ușurința de a accesa site-uri web şi aplicaţii, apar câteva probleme noi, în special în ceea ce priveşte siguranța utilizatorilor. De exemplu, interacțiunea cu străini online te poate expune riscului de furt de identitate, hărțuire online, urmărire, abuz de întâlniri digitale și alte escrocherii.

Dacă decizi să te întâlnești „în viața reală” cu cineva pe care l-ai întâlnit într-o aplicație de dating, trebuie să te asiguri că persoana în cauză este de încredere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Indiferent dacă ești la primele întâlnirile online sau te consideri un profesionist, te ajută să înțelegi clar ce oferă aplicațiile de întâlniri. E important să știi cât de des sunt folosite, cum sunt văzute de ceilalți și chiar cât de onești sunt oamenii atunci când își construiesc profiluri pe aceste platforme de dating online.

Cât de periculoase pot fi aplicațiile de dating

Iată tot ce trebuie să știi despre industria matrimoniale online, dar și cât de periculoase pot fi aplicațiile de dating, dacă nu sunt utilizate cu măsură și în cunoștință de cauză.

Reclamă

Nu toți utilizatorii care folosesc aplicațiile de dating sunt sinceri

Pentru unii, probabil că nu este o surpriză că oamenii pot minți atunci când folosesc site-uri și aplicații de dating. Un studiu a raportat că majoritatea incidentelor de acest gen pe un site de întâlniri online au fost minore, comparativ cu situații mai problematice, cum ar fi asumarea unei identităţi false. În plus, persoanele heterosexuale au avut tendința de a exagera din dorința de a părea mai atractive pentru sexul opus, scrie Verywellmind.com.

Bărbații aveau tendința de a spune că sunt cu câțiva centimetri mai înalți decât erau de fapt, iar femeile aveau tendința de a spune că sunt cu câteva kilograme mai slabe decât în realitate. 

Reclamă

Oamenii folosesc aplicații de dating din diferite motive

În timp ce unii oameni cred că aplicațiile de întâlniri sunt doar pentru „conectări”, cercetările arată că motivele pentru care unele persoane folosesc astfel de platforme variază. Un studiu a constatat că aceste motive tind să se încadreze în șase categorii diferite:

  • Găsirea unor parteneri pentru experienţe sexuale 
  • Construirea de prietenii
  • Găsirea unui partener romantic
  • Călătorii 
  • Auto-îmbunătățire și autovalidare
  • Divertisment și curiozitate.

Același studiu a constatat că femeile au avut tendința de a folosi Tinder mai mult pentru a construi prietenii și autovalidare, iar bărbații au avut tendința de a-l folosi mai mult pentru a găsi parteneri sexuali și/sau romantici.

Oamenii pot folosi o anumită aplicație în funcție de tipul de relație pe care îl caută. Un studiu subliniază faptul că persoanele care doreau relații ocazionale au raportat că folosesc Tinder mai des, iar cei care doreau relații mai serioase au raportat că folosesc mai des OkCupid.

Relațiile online pot dura mai mult

În urma unui studii, omenii de știiță au ajuns la concluzia că mariajul, în care cuplurile s-au întâlnit pentru prima dată online, are o rată mai mari de satisfacție conjugală, iar șansele de divorț sunt mai scăzute. La polul opus, se situează căsătoriile care au început în moduri mai „tradiționale”, cum ar fi întâlnirea prin intermediul prietenilor comuni.

Desigur, niciun studiu nu îți garantează că vei avea o relație de lungă durată dacă îți întâlnești partenerul online. Cu toate acestea, numeroase cercetări susțin că site-urile și aplicațiile de întâlniri online pot oferi un avantaj față de întâlnirile tradiționale.

Cu ajutorul întâlnirilor online, poți înțelege mai bine ceea ce caută cineva, spre deosebire de o întâlnire aranjată, cu o persoană care nu intenționează poate să înceapă o relație serioasă.

Întâlnirile online pot fi dezumanizante

Unii oameni tratează întâlnirile online ca pe sesiune de cumpărături. Se uită la fotografii, căutând perfecțiunea, deseori respingând pe cineva mai repede decât ar fi făcut-o dacă s-ar fi întâlnit pentru prima dată faţă în faţă. În consecință, întâlnirile online pot avea și un efect negativ asupra stimei de sine.

Din acest motiv, este important să folosești cu atenție site-urile și aplicațiile de întâlniri. Asigură-te că nu petreci prea mult timp pe zi în aplicație. Lucrează la consolidarea stimei de sine şi a încrederii în propria persoană şi ai răbdare pe tot parcursul procesului de găsire a unui partener.

Recomandări pe care ar trebui să le ai în vedere când folosești aplicațiile de dating

Pentru a face navigarea pe internet în sfera întâlnirilor online puțin mai ușoară și mai sigură, îți oferim o listă cu sfaturi cheie pentru a rămâne în siguranță folosind astfel de platforme.

Verifică funcțiile de raportare și blocare ale aplicaţiilor de dating 

Când accesezi aplicaţiile de dating, s-ar putea să descoperi şi persoane care se vor comporta inadecvat. Dacă se întâmplă acest lucru, cea mai bună rezolvare este să raportezi acest comportament şi să blochezi persoana respectivă. 

Majoritatea aplicațiilor de întâlniri îți permit să raportezi mesaje suspecte sau nepotrivite, primite de la alte persoane. Hinge susține respectul pentru alți utilizatori din aplicație și o politică de „toleranță zero” pentru discriminare, amenințări sau hărțuire.

Setează nivelul de vizibilitate oferit de aplicație

Când analizezi o aplicație, verifică dacă ai opțiunea de a controla vizibilitatea profilului. În mod ideal, o aplicație trebuie să permită mai multe opțiuni de securizare a profilul, conform The Economic Times.

Cu cât ai mai puține opțiuni, cu atât informațiile personale sunt mai expuse pe Internet. Nu uita, cu cât o aplicație oferă mai multe opțiuni în acest domeniu, cu e atât mai bine.

Evită site-urile și aplicațiile care permit trimiterea de mesaje fără consimțământul ambelor părți

Nimănui nu-i place să primească fotografii sau mesaje nedorite. Utilizează o aplicație în care ca ambele persoane au interese comune, înainte ca schimbul de mesaje să poată avea loc. Astfel, poți reduce numărul de mesaje nedorite pe care le primești.

Acordă atenție setărilor geografice

Multe aplicații de întâlniri online îți utilizează locația ca pe o modalitate prin care poți găsi posibile potriviri. Cu toate acestea, asigură-te că aplicația îți permite să ai un anumit control asupra acestei setări.

Nu este niciodată o idee bună să instalezi o aplicație care permite altor utilizatori să îți vizualizezse locația exactă.

Ia măsuri de precauție atunci când stabilești întâlniri fizice

Evitați să spuneți cuiva unde locuiți exact. În schimb, aranjați să vă întâlniți într-un loc public și asigurați-vă propriul transport. De asemenea, ar trebui să-i spuneți unui prieten apropiat unde veți fi și când veți ajunge acasă. Vreţi ca prietenii să afle cât mai multe informații posibil în cazul în care ceva nu merge bine.

Odată ajuns la întâlnire, asigură-te că rămâi în alertă. Nu lăsa băutura nesupravegheată și păstrează primele întâlniri cât mai scurte cu putință.

Dacă persoana cu care te întâlnești te face să te simţiţi inconfortabil, apelează la ajutorul unui prieten. Pune mereu securitatea proprie pe primul loc. Chiar dacă trebuie să faci ceva nepoliticos pentru a scăpa de o situație, important e să te simți în siguranță.

Doctorul Mihail Pautov, psihoterapeutul Adina Radu și artistul Radu Vaștag au vorbit despre întâlnirile online și relațiile care se formează în urma unor astfel de întâlniri. Vezi ce au discutat cei trei în emisiunea Medicool:

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum se manifestă trauma copilăriei în relațiile adulte
Cum se manifestă trauma copilăriei în relațiile adulte
Cum se manifestă trauma copilăriei în relațiile adulte
Reclamă
PARTENERI
icon