8 ore de post intermitent pot crește cu 91% riscul de deces din cauze cardiovasculare. Un studiu observațional a asociat acest risc cu mâncatul într-o perioadă de maxim 8 ore din 24 de ore, spre deosebire de o perioadă mai obișnuită de 12 până la 16 ore destinată consumului de alimente.
Cercetarea a fost prezentată în cadrul American Heart Association EPI Lifestyle Scientific Sessions 2024. Oamenii de știință au analizat cauzele deceselor a 20.000 de adulți din Statele Unite ale Americii. Aceștia aveau o vârstă medie de 49 de ani și minim 20 de ani. Au fost evaluați pe o durată medie de 8 ani și o durată maximă de 17 ani.
8 ore de post intermitent pot crește cu 91% riscul de deces din cauze cardiovasculare
Studiul a arătat că persoanele care și-au limitat alimentația la mai puțin de 8 ore pe zi au avut mai multe șanse de deces din cauza bolilor cardiovasculare, în comparație cu cele care au mâncat într-un interval de 12-16 ore pe zi. Evaluarea s-a desfășurat între anii 2003-2018. Aceasta a inclus completarea a două chestionare de reamintire a dietei de 24 de ore în primul an de înscriere.
Rezultatele cercetării evidențiază necesitatea de a fi precaut în privința utilizării postului intermitent, potrivit LiveScience. În același timp, autorii studiului susțin că până la publicarea tuturor datelor, este dificil de stabilit dacă fereastra de timp folosită în dietă sau tipurile de alimente consumate influențează mai mult riscul de deces al unei persoane.
În cazul persoanelor cu boli cardiovasculare, o durată destinată alimentației de minim 8 ore, dar mai redusă de 10 ore pe zi se poate asocia cu un risc cu 66% mai mare de deces din cauza bolilor de inimă sau a accidentului vascular cerebral, conform American Heart Association.
Postul intermitent poate produce mai multe modificări în organism
Postul intermitent se referă la consumul alimentelor doar într-o anumită perioadă zilnic. De obicei, se încadrează între patru și 12 ore din 24 de ore. Oamenii care apelează la această practică speră că poate sprijini sănătatea organismului. În general, adoptarea sa vizează mai multe aspecte, precum: pierderea în greutate, îmbunătățirea nivelurilor de colesterol, creșterea metabolismului, susținerea sănătății creierului, prelungirea speranței de viață și scăderea riscului anumitor afecțiuni cronice.
Lucrările anterioare au sugerat că postul intermitent poate aduce îmbunătățiri valorilor asociate sănătății cardiovasculare pe termen scurt. Pe parcursul a peste câteva luni, pot modifica măsurătorile rezistenței la insulină, potrivit Medical News Today.
414 dintre participanți au raportat că au mâncat în ferestre de timp de maxim 8 ore zilnic. Participanților nu li s-a impus să urmeze un anumit tip de alimentație. Dietele lor normale au fost evaluate prin intermediul a două sondaje. Prin intermediul acestora au precizat tot ce au consumat în două intervale de timp de 24 de ore.
„Am fost surprinși să constatăm că, în comparație cu persoanele a căror durată de mâncare era de 12-16 ore… cei care și-au restricționat timpul de mâncare în decurs de 8 ore pe zi au avut un risc mai mare de deces cardiovascular și nu au trăit mai mult.” a explicat Victor Wenze Zhong, autor principal al studiului, profesor de epidemiologie și biostatistică la Shanghai Jiao Tong University School of Medicine.