Antena

5 suplimente pentru un ten fără riduri. Reduc semnele îmbătrânirii și susțin sănătatea pielii

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 30 august 2024, 07:27

Colagenul și vitamina C sunt cunoscute pentru rolul lor esențial în menținerea elasticității pielii și prevenirea îmbătrânirii premature a tenului. Pe lângă acestea, medicii recomandă alte câteva suplimente pentru un ten fără riduri la fel de eficiente. Află cum susțin sănătatea pielii. 

Reclamă

Aspectul pielii reflectă starea de sănătate interioară a corpului nostru. Pentru a ne bucura de un ten frumos la orice vârstă, ar trebui să ne concentrăm nu doar pe produsele de îngrijire externă, ci și pe menținerea sănătății interioare. 

5 suplimente pentru un ten fără riduri

Un stil de viață sănătos, care include hidratare și o alimentație echilibrată, poate încetini procesul de îmbătrânire a pielii. Când ne asigurăm vitaminele, mineralele și alți nutrienți esențiali pentru țesutul cutanat, avem toate șansele să ne menținem un aspect tânăr și sănătos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Colagenul și vitamina C sunt doi dintre cei mai importanți nutrienți pentru piele. Colagenul este o componentă majoră a țesutului cutanat. Acesta îi oferă structură și elasticitate. Vitamina C este esențială pentru sinteza colagenului. 

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea are nevoie și de alți nutrienți pentru a-și menține fermitatea. Când nu reușim să-i obținem în cantitate optimă din alimentație, suplimentele pot acoperi deficiențele. 

Reclamă

Iată care sunt cele mai bune suplimente pentru un ten fără riduri: 

1. Lizina

Lizina este unul dintre cei nouă aminoacizi esențiali, mai precis unul dintre aminoacizii pe care organismul nostru nu-i poate sintetiza și pe care trebuie să ni-i asigurăm din alimentație. Lizina ocupă un rol esențial pentru sinteza colagenului. 

Organismul nostru are nevoie de până la 2-3 grame de lizină pe zi pentru a produce o cantitate optimă de colagen, spune Jordan Dorn, nutriționist holistic și expert în suplimente, pentru revista SheFinds. Această cantitate este dificil de obținut doar din alimentație, dar putem completa necesarul cu ajutorul suplimentelor. 

Reclamă

„Deși colagenul este important, nu recomand să luați un supliment obișnuit care conține colagen”, spune nutriționistul. ,,Majoritatea suplimentelor de pe piață sunt de origine animală care nu doar că adesea conțin numeroase toxine pe care animalele din agricultura industrială le primesc, dar sunt și foarte dificil de utilizat de către organism”, detaliază Jordan Dorn.

Molecula de colagen este foarte mare în forma sa integrală. Acest lucru face ca descompunerea și utilizarea de către organism să fie dificilă. Este „mult mai eficient să luați nutrienții specifici”, cum ar fi lizina, care permit organismului să genereze propriul colagen în mod natural, „așa cum a făcut-o dintotdeauna”, recomandă nutriționistul. 

2. Suplimente pentru un ten fără riduri: prolina

Prolina este o altă componentă esențială a colagenului și a fibrelor de elastină care susțin țesutul conjunctiv. „Prolina acționează împreună cu lizina pentru a sintetiza colagenul, iar sinteza colagenului necesită 1.000 mg de prolină, cantitate care, la fel ca în cazul lizinei, poate fi dificil de obținut din alimentație”, potrivit nutriționistului.

Începând cu vârsta de 30 de ani, cantitatea de colagen din organism scade cu 1-2% în fiecare an. Până la vârsta de 45 de ani, pierdem deja până la 30% din colagenul din corp. Acest lucru duce la apariția ridurilor și la pierderea elasticității pielii.

Administrarea de suplimente precum prolina ne asigură precursorii colagenului, mai precis substanțele care permit corpului să-și sintetizeze propriul colagen. Producând colagen zilnic și în mod natural, pielea va avea un aspect mai tonifiat și putem preveni semnele de îmbătrânire.

3. Vitamina A

Pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani, vitamina A este un nutrient esențial pentru menținerea fermității pielii și atenuarea ridurilor. După această vârstă, medicii recomandă includerea ei în rutina zilnică de îngrijire a pielii.

Indiferent dacă se administreaz[ pe cale orală sub formă de suplimente sau aplicată direct pe piele sub formă de cremă sau ser, „vitamina A este eficientă în reducerea aspectului îmbătrânit”, spune dr. Nadir Qazi, medic specializat în dermatologie cosmetică. 

Vitamina A stimulează producția de colagen și formarea elastinei chiar și după ce acestea încep să se degradeze, reconstruind și reparând ceea ce s-a pierdut. „Dacă te gândești la pielea ta ca la o trambulină, colagenul ar fi cadrul, iar elastina ar fi arcurile care fac trambulina elastică. Fără cadru și arcuri, trambulina este doar o pânză mototolită pe pământ”, explică medicul. 

4. Suplimente pentru un ten fără riduri: vitamina E

Un alt nutrient benefic pentru sănătatea pielii, vitamina E are o consistență uleioasă și proprietăți emoliente. Ea menține pielea fermă și catifelată, iar produsele de îngrijire sau suplimentele alimentare care o conțin sunt foarte benefice pentru persoanele cu pielea uscată, care nu o produc în cantitate adecvată.

Adăugarea unui supliment de vitamina E în rutina de dimineață este o modalitate eficientă prin care poți reduce și preveni ridurile, inclusiv a celor din jurul ochilor, spune dieteticianul Trista Best. 

Pentru că această vitamină este solubilă în grăsimi, absorbția ei în organism poate fi îmbunătățită dacă o administrezi împreună cu alimente care conțin grăsimi (sănătoase). „Pentru o absorbție optimă și un aport suplimentar de vitamina E, ai putea adăuga un avocado la micul dejun, deoarece acesta este plin de grăsimi sănătoase și de vitamina E”, recomandă dieteticianul.

5. Zinc

Pe lista de suplimente pentru un ten fără riduri ar trebui să incluzi și zincul, mai ales dacă te confrunți cu acnee. Acest mineral are proprietăți antiinflamatorare și s-a demonstrat că ajută la calmarea erupțiilor acneice. Totodată, reglează activitatea glandelor sebacee și previne excesul de sebum care duce la blocarea porilor și formarea coșurilor. 

Zincul este un alt nutrient care susține sinteza colagenului și contribuie astfel la menținerea fermității și elasticității pielii. Astfel, previne apariția ridurilor și a liniilor fine.

Pentru o îmbătrânire frumoasă, aceste cinci suplimente apreciate de experții în îngrijirea pielii sunt un bun punct de plecare. Cu toate acestea, un consult dermatolog te poate ajuta cel mai bine să determini suplimentul optim adaptat nevoilor tale de îngrijire a pielii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Metode de îngrijire a pielii toamna. Ce poți adăuga în rutina zilnică
Metode de îngrijire a pielii toamna. Ce poți adăuga în rutina zilnică
Metode de îngrijire a pielii toamna. Ce poți adăuga în rutina zilnică
Metode naturale de ameliorare a ridurilor. Ce poți face pentru a le estompa
Metode naturale de ameliorare a ridurilor. Ce poți face pentru a le estompa
Metode naturale de ameliorare a ridurilor. Ce poți face pentru a le estompa
Cauze ale deshidratării pielii. Care sunt factorii care pot determina acest simptom
Cauze ale deshidratării pielii. Care sunt factorii care pot determina acest simptom
Cauze ale deshidratării pielii. Care sunt factorii care pot determina acest simptom
Reclamă
PARTENERI
icon