5 remedii naturale pentru scăderea colesterolului. Cum pot preveni blocarea arterelor

Publicat: 14 august 2024, 07:27

Când ai colesterolul mărit, riscul de complicații cardiovasculare crește cu fiecare zi în care nu iei măsuri. Împreună cu un stil de viață sănătos, unele tratamente alternative pot elimina nevoia de a lua medicamente. Află care sunt cele mai bune remedii naturale pentru scăderea colesterolului. 

Inima noastră lucrează neobosit pentru a ne menține în viață. Ea bate, în medie, de 60-100 de ori pe minut, ceea ce înseamnă aproximativ 100.000 de bătăi pe zi și peste 35 de milioane de bătăi pe an. La fiecare bătaie, pompează în jur de 70 de mililitri de sânge prin organism, iar pe parcursul unei zile, cantitatea ajunge la circa 7.500 de litri de sânge.

5 remedii naturale pentru scăderea colesterolului

Pentru a funcționa corect, inima necesită un flux constant de oxigen și nutrienți, iar acesta este asigurat de arterele coronare. Când ai colesterolul mărit, în special colesterolul LDL, denumit și colesterol rău, el se poate depune pe pereții interiori ai acestor artere, formând plăci de aterom. Dacă o placă se rupe, va duce la formarea unui cheag de sânge care poate bloca artera complet, provocând infarct miocardic sau accident vascular cerebral. 

În majoritatea a cazurilor, nivelul colesterolului poate fi ținut sub control printr-o alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat. Pe lângă acestea, tratamentele alternative pot ajuta la gestionarea lui și la „curățarea” arterelor. Iată care sunt cele mai eficiente remedii naturale pentru scăderea colesterolului, cu efecte demonstrate de studii:

1. Turmericul

Cunoscut și cu numele de curcuma, acest condiment are potențialul de a reduce nivelul colesterolului LDL și trigliceridelor, conform unor studii care i-au evaluat efectele asupra profilului lipidic. 

Efectul se datorează curcuminei, principalul ingredient activ din turmeric. Aceasta are puternice proprietăți antiinflamatoare și antioxidante care ajută la reducerea inflamației vaselor de sânge. Inflamația contribuie la acumularea colesterolului în artere și la formarea plăcilor de aterom.

Totodată, curcumina inhibă sinteza colesterolului LDL prin reducerea activității enzimelor implicate în sinteza colesterolului în ficat. Mecanismul de acțiune este similar statinelor, medicamentele pentru scăderea colesterolului.

2.  Remedii naturale pentru scăderea colesterolului: usturoiul

Folosit în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri, usturoiul are proprietăți antioxidante și cardioprotectoare. O metaanaliză care a evaluat 26 de studii a concluzionat că usturoiul reduce semnificativ nivelul colesterolului total și pe cel al trigliceridelor. 

Usturoiul sub formă de pulbere și usturoiul învechit au un efect mai puternic asupra colesterolului, iar uleiul de usturoi este mai eficient în reducerea nivelului trigliceridelor, mai arată analiza. 

Usturoiul învechit este usturoi supus unui proces de fermentație pe o perioadă de timp, de obicei între 20 și 24 de luni. Fermentarea modifică profilul de compuși activi din usturoi și reduce mirosul caracteristic, fiind mai bine tolerat și mai ușor de administrat. Ca supliment, usturoiul învechit este disponibil sub formă de capsule, tablete sau extract lichid.

3. Păducelul

Frunzele, fructele și florile de păducel sunt folosite în scop medicinal de sute de ani pentru a trata problemele cardiace. Acest arbust cu fructe asemănătoare măceșelor este bogat în antioxidanți precum flavonoidele, quercetina și proantocianidinele. Antioxidanții previn oxidarea colesterolului LDL de către radicalii liberi. Această formă de colesterol se depune mai ușor în artere și formează plăci de aterom. 

Studiile sugerează că păducelul poate reduce colesterolul și prin creșterea activității enzimelor care ajută la descompunerea și eliminarea acestor grăsimi din organism. Această plantă poate fi administrată sub formă de ceai sau capsule cu extract. 

4. Remedii naturale pentru scăderea colesterolului: astragalus 

Această plantă cu proprietăți medicinale remarcabile este utilizată în medicina tradițională chineză. Cercetările susțin că astragalus acționează ca antioxidant și poate fi util în tratamentul bolilor de inimă. 

În cadrul unui studiu pe animale de laborator, extractul de astragalus a redus colesterolul total cu 45,8%, trigliceridele cu 30% și colesterolul LDL cu 47,4%, comparativ cu simvastatina (medicament din clasa statinelor). Doza administrată a fost de 0,25 grame/kilogram/zi, iar durata tratamentului a fost de trei luni. Cu toate acestea, efectele asupra oamenilor nu au fost demonstrate prin studii clinice riguroase. 

5. Guggul

Guggul este o rășină obținută dintr-un arbore originar din India, Pakistan și Bangladesh și folosită de mii de ani în medicina tradițională ayurvedică pentru a trata o varietate de afecțiuni. 

Beneficiile sale medicinale se datorează în principal unui compus activ numit guggulsteron, care este un fitosteroid cu proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și hipolipidemiante (care scad lipidele din sânge). 

Guggul este un remediu natural popular pentru hiperlipidemie, termenul medical pentru niveluri crescute de colesterol și trigliceride. Studiile pe animale au arătat că poate reduce colesterolul total, colesterolul LDL și trigliceridele. Guggul este disponibil sub formă de capsule și tablete. 

Eficacitatea acestor remedii naturale pentru scăderea colesterolului depinde de mai mulți factori, cum ar fi nivelul său inițial, riscul individual de boli cardiovasculare și cât de bine răspunde organismul la ele. Medicamentele împotriva colesterolului pot fi singura soluție eficientă pentru unele persoane. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
PARTENERI