Ce sunt statinele. Când se aplică această terapie împotriva grăsimilor

Publicat: 7 martie 2024, 07:23

Statinele se folosesc ca un tip de terapie împotriva grăsimilor. Acestea stârnesc frecvent controverse în ce privește administrarea. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic chirurg, în episodul 2, din sezonul 6, MediCOOL. Citește ce sunt statinele.

Ștefan Busnatu a discutat despre statine, a menționat când se recomandă folosirea acestora și a prezentat ce efecte au asupra sănătății. Mihail Pautov a explicat cum poate adaptarea unui stil de viață echilibrat să aibă rezultate ca administrarea statinelor.

Ce sunt statinele

Corpul uman are nevoie de colesterol pentru a putea funcționa. Este necesar pentru sinteza neurotransmițătorilor și hormonilor. De asemenea, are rol vital pentru echilibrarea sistemului imunitar, sprijinirea etapelor digestiei și a altor aspecte ale sănătății. Atunci când nivelurile se dezechilibrează, acesta poate avea efecte dăunătoare în organism.

Dacă te confrunți cu niveluri crescute ale colesterolului este indicat să mergi la medic. În această situație, medicul se poate să-ți prescrie statine. Totuși, atunci când te întorci acasă, s-ar putea ca o parte dintre persoanele apropiate să-ți spună că acestea nu pot da rezultatele așteptate.

-Ce sunt, de fapt, statinele?
-Statinele sunt o linie primordială, pentru a asigura terapia împotriva grăsimilor. Medicii recomandă statine atunci când măsurile de intervenție asupra stilului de viață nu sunt suficiente pentru a ajunge la valorile normale ale colesterolului în sânge. Acestea se folosesc tocmai pentru a preveni riscul de a surveni evenimente cardiovasculare în perioada apropiată.

Statinele sunt o clasă de medicamente, care se administrează pentru a încetini producerea colesterolului LDL. Acestea acționează la nivelul ficatului și au rolul de a scădea riscul de afecțiuni cardiovasculare.

,,Avem dovezi clare în literatura științifică că acei pacienți care iau statine suferă mult mai rar fenomene cardiovasculare, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Dacă se compară valorile generale de colesterol ale oamenilor, la nivel european sau la nivel internațional și se urmărește speranța de viață, se poate observa că persoanele care prezintă valori de colesterol mai scăzute, se confruntă cu evenimente cardiovasculare mai târziu.

,,Nu înseamnă că nu vom avea evenimente cardiovasculare, nu le facem în perioada activă, la vârstă tânără. În definitiv, apar întotdeauna cauze din cauza cărora dispărem.” – Ștefan Busnatu, medic cardiolog

Ce efecte au statinele în organism

Dacă te întrebi ce sunt statinele, ia în calcul că atunci când o persoană reușește să-și controleze colesterolul fără a lua statine, își reduce riscul cardiovascular global de a suferi evenimente. Dacă nu-ți poți scădea colesterolul prin intermediul măsurilor non-farmacologice, mai precis fără medicamente, se aplică recomandarea clară de management al pacientului cardiovascular. Acesta are nevoie să primească statine pentru a ajunge într-o zonă de risc scăzut.

Dacă te temi să iei o statină, amintește-ți că poți recurge la măsuri care pot avea aceleași rezultate în corp. Practic, poți face modificări care ar putea acționa ca o statină naturală proprie. Astfel, îți poți forma un stil de viață, organizat prin activitățile recomandate. Printre acestea se regăsesc: sport regulat, somn suficient și încercarea de a reduce nivelul de stres în organism.

După ce afli ce sunt statinele, gândește-te că alimentația îndeplinește un rol semnificativ pentru menținerea sănătății generale. Nu este indicat să consumi mâncare ambalată la pungă deoarece nu are efecte benefice, chiar dacă gustul te atrage foarte mult. În general, se recomandă evitarea mâncării procesate, alcoolului și fumatului. Aceste schimbări sunt la fel de eficiente ca administrarea statinelor.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Câte ouă poți mânca pe săptămână. Cum afectează numărul lor nivelul colesterolului
Câte ouă poți mânca pe săptămână. Cum afectează numărul lor nivelul colesterolului
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
PARTENERI