5 ceaiuri din plante care interacționează cu medicamentele. Ce efecte adverse pot cauza

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 11 iulie 2024, 07:41

Deși sunt considerate naturale și sigure, unele ceaiuri din plante pot să reducă eficiența anumitor tratamente sau, din contră, pot să amplifice efectele lor terapeutice și să provoace reacții nedorite. Citește despre cele mai comune ceaiuri din plante care interacționează cu medicamentele. 

Reclamă

Calde sau reci, ceaiurile din plante oferă o sursă excelentă de antioxidanți și o metodă foarte bună de hidratare. Ele vin într-o varietate de arome și se consumă de mii de ani pentru proprietățile lor medicinale.

5 ceaiuri din plante care interacționează cu medicamentele

Adesea, ceaiurile din plante sunt considerate inofensive, dar pot avea efecte secundare sau pot interfera cu anumite medicamente, reducându-le absorbția în organism sau amplificând efectele acestora. În oricare dintre variante, pot apărea efecte nedorite și uneori foarte periculoase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă urmezi un tratament, discută cu medicul tău sau cu farmacistul înainte de a consuma ceaiuri din plante. Verifică etichetele pentru orice avertismente sau contraindicații și informează-te despre posibilele interacțiuni ale plantelor cu medicamentele pe care le iei.

Iată o listă cu ceaiuri din plante care interacționează cu medicamentele:

Reclamă

1. Ceaiul de sunătoare

Sunătoarea se folosește ca remediu împotriva unor tulburări digestive precum indigestia și durerile de stomac. De asemenea, este cunoscută pentru efectele sale antidepresive, fiind folosită ca tratament natural pentru depresie și anxietate. Datorită efectelor sale calmante, ceaiul de sunătoare este indicat și ca remediu în insomnii. 

Cu toate acestea, studiile arată că sunătoarea poate interacționa cu multe tipuri de medicamente. Conform medicilor Mayo Clinic (SUA), nu se recomandă să consumi sunătoare dacă iei anticoagulante. De asemenea, poate reduce eficacitatea unor medicamente, cum ar fi:

 • blocante ale canalelor de calciu;
 • digoxină;
 • warfarină;
 • statine, cum ar fi atorvastatina, lovastatina și rosuvastatina;
 • medicamente imunosupresoare, cum ar fi ciclosporina.
Reclamă

2. Ceaiuri din plante care interacționează cu medicamentele: ceaiul de mușețel

Datorită proprietăților calmante, antiinflamatoare și antioxidante, mușetelul poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, iar ceaiul se utilizează ca remediu pentru:

 • probleme de somn;
 • anxietate;
 • probleme digestive, cum ar fi balonarea, gazele și disconfortul abdominal;
 • crampe menstruale și dureri musculare;
 • răni, arsuri minore și iritații ale pielii când este aplicat local.

Deși este considerat în general sigur, ceaiul de mușețel poate interacționa cu unele medicamente ca:

 • sedativele și somniferele – mușețelul le potențează efectul sedativ, crescând somnolența;
 • relaxantele musculare – mușețelul amplifică efectul de relaxare musculară și sedare;
 • anticoagulantele – mușețelul le potențează efectul și crește riscul de sângerare;
 • anticonvulsivantele – mușețelul le poate reduce eficacitatea;
 • antidiabeticele – studiile arată că mușețelul scade nivelul glicemiei la persoanele cu diabet, iar consumul simultan cu medicamente antidiabetice poate cauza hipoglicemie.

3. Ceaiul verde

Unul dintre cele mai populare ceaiuri în lume, ceaiul verde poate reduce riscul de boli cardiovasculare prin scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”), poate îmbunătăți memoria și concentrarea, poate ajuta la pierderea în greutate și la menținerea sănătății digestive.  

Deși are numeroase beneficii pentru sănătate, ceaiul verde este și el pe lista de ceaiuri din plante care interacționează cu medicamentele. Frunzele de ceai verde uscate conțin vitamina K, iar aceasta crește coagularea sângelui. Cantitățile mari de vitamina K pot contracara activitatea unor anticoagulante, cum ar fi warfarina. Când procesul de coagulare a sângelui se modifică astfel, crește riscul de formare a cheagurilor sau de hemoragii. 

Ceaiul verde poate reduce și eficacitatea unor medicamente antihipertensive, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (Lisinopril). Persoanele care urmează un astfel de tratament ar trebui să limiteze consumul de ceai verde. 

4. Ceaiuri din plante care interacționează cu medicamentele: ceaiul de ginkgo biloba

Ginkgo biloba este o plantă bogată în antioxidanți, iar ceaiurile și alte remedii care o conțin sunt folosite în principal pentru îmbunătățirea circulației sangvine și creșterea performanțelor cognitive. Totuși, el are unele contraindicații. 

„Ceaiul de ginkgo biloba poate încetini coagularea sângelui, ceea ce poate interacționa cu medicamentele anticoagulante și poate crește și riscul de sângerare în cazul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul”, a explicat pentru publicația EatingWell nutriționistul american Lena Bakovic. Prin urmare, persoanele care știu că au un risc de sângerare ar trebui să fie prudente în utilizarea produselor cu ginkgo biloba.

5. Ceaiul de ashwagandha

Această plantă medicinală induce un efect calmant și este recomandată în principal ca remediu împotriva stresului și anxietății. 

Studiile au arătat că dozele mari de ashwagandha (Withania somnifera) pot interacționa cu o gamă largă de medicamente: 

 • medicamente pentru tiroidă, cum ar fi levotiroxina;
 • antidiabetice, cum ar fi metformina sau insulina;
 • antihipertensive;
 • imunosupresoare;
 • sedative.

Dacă urmezi oricare dintre aceste medicamente, discută cu medicul tău înainte de a lua ashwagandha sau alte ceaiuri pe bază de plante pentru a evita interacțiunile și pentru a maximiza beneficiile tratamentului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
5 greșeli comune de evitat când iei suplimente. La ce trebuie să fii atent
5 greșeli comune de evitat când iei suplimente. La ce trebuie să fii atent
5 greșeli comune de evitat când iei suplimente. La ce trebuie să fii atent
Reclamă
PARTENERI
icon