Zona Zoster: totul despre afecțiunile dermatologice însoțite de durere

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 31 martie 2023, 08:09

Zona Zoster este una dintre afecțiunile dermatologice însoțite de durere despre care foarte puțini știu detalii importante. Doctorul Mihail Pautov și Iuliana Lupu, medic dermatolog, au evidențiat informații utile despre bolile care ne afectează pielea în episodul 7 din sezonul 4 MediCOOL. 

Reclamă

Specialiștii recomandată să avem mare grijă de sănătatea noastră, fapt pentru care trebuie să acordăm o atenție sporită schimbărilor din organismul nostru. Astfel, este foarte important să ne prezentăm în cabinetul medicului atunci când apar primele semne ale bolii.

Pentru că episodul 7 din sezonul 4 MediCOOL a fost despre durere și metodele de ameliorare, specialiștii au decis să discute despre o afecțiune mai puțin cunoscută: Zona Zoster. Potrivit medicilor, este o boală dermatologică însoțită de durere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iuliana Lupu, medic dermatolog, a explicat că există o mulțime de afecțiuni ale pielii care își fac simțită prezența prin durere. Din punct de vedere dermatologic, durerea poate fi simită în mai multe feluri precum: junghi, arsură sau furnicătură.

Tot ce trebuie să știi despre Zona Zoster

Zona Zoster este un adevărat chin pentru pacienții care se confruntă cu această boală de piele. Afecțiunea se manifestă prin durere care poate să apară cu câteva zile înaintea manifestărilor cutanate.

Reclamă

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă Zona Zoster, specialiștii din platoul MediCOOL au vorbit în amănunt despre ea. Potrivit medicului dermatolog, afecțiune este o reactivarea a varicelei sau a virsului varicelo-zosterian.

Varicela este una dintre cele mai întâlnite boli de piele, care apare frecvent în copilărie. O mare parte a persoanelor care au făcut „vărsat de vânt” când erau mici sunt de părere că nu vor mai trece prin o astfel de experiență încă o dată. Iuliana Lupu susține că virusul varicelo-zosterian poate fi reactivat, chiar și după câțiva ani.

Noi suntem purtătorii ai acestui virus tot restul vieții, la fel cum suntem purtători de herpes.

– Iuliana Lupu, medic dermatolog.
Reclamă

Scăderea imunității este principalul motiv care influențează apariția Zonei Zoster. De asemenea, intrarea în contact cu o persoană infectată cu varicelă poate reactiva virusul varicelo-zosterian.  

Pacienții care se reinfectează cu virusul varicelo-zosterian nu mai fac „vărsatul de vânt” clasic pentru că organismul lor a dezvoltat o anumită imunitate, ci vor fi diagnosticați cu Zona Zoster.

Pentru a ne feri cât mai mult de această boală dermatologică este foarte important să facem vaccinul pentru varicelă în copilărie. Acesta nu previne apariția varicelei, însă probabilitatea să ne confruntăm cu această problemă de sănătate este mult mai mică.

Dacă nu faci varicelă, nu faci nici Zona Zoster ca adult.

– Iuliana Lupu, medic dermatolog.

Care sunt persoanele vizate de afecțiunea dermatologică

Cele mai afectate persoane de Zona Zoster sunt următoarele, potrivit specialiștilor:

  • Persoanele peste 50 de ani;
  • Copiii care au făcut varicelă până în 2 ani;
  • Copiii născuți de femeile care fost infectate cu virusul varicelo-zosterian în sarcină.

În cazul acestei afecțiuni dermatologice, durerea persistă și câteva luni după ce a trecut. Pentru a scăpa de disconfort, medicii recomandă să apelăm, în doze mici, la pastile antiinflamatoare.

Durerea severă poate să necesite și un tratament mai drastic. În plus, este foarte important să știm că virusul se transmite prin contact direct sau prin eliberarea particulelor virale în aer.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu galerie foto
Foliculita: cauze, simptome, tratament și prevenție
Foliculita: cauze, simptome, tratament și prevenție
Foliculita: cauze, simptome, tratament și prevenție
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Reclamă
PARTENERI
icon