Tomografia computerizată, prescurtată CT, utilizează raze X și o tehnologie computerizată avansată pentru a oferi imagini detaliate ale țesuturilor și organelor interne. Află când este indicată această investigație imagistică, ce presupune pregătirea și cum decurge examinarea.
La fel ca radiografiile convenționale, tomografia computerizată folosește raze X, dar cele două investigații imagistice sunt foarte diferite. Radiografia generează imagini bidimensionale (2D) ale structurilor interne ale corpului, în timp ce un CT produce imagini transversale tridimensionale (3D). Acestea au o rezoluție mult mai mare și permit medicilor să vadă structurile interne în mai multe detalii.
În timp ce radiografiile au indicații limitate la fracturi osoase, boli pulmonare și alte câteva afecțiuni comune, CT-ul poate fi utilizat pentru a diagnostica afecțiuni complexe precum cancerul, leziunile cerebrale, bolile vasculare și altele.
Cum funcționează tomograful
Imaginile obținute printr-o radiografie oferă o singură perspectivă a structurii sau organului vizat. Tomografia computerizată oferă un număr mare de imagini, obținute din multiple unghiuri. Aceste imagini sunt obținute prin rotirea rapidă a unui fascicul îngust de raze X în jurul corpului pacientului, conform National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering, parte a Institutului Național de Sănătate al Statelor Unite (NIH).
În timpul unui CT, pacientul stă pe o masă de examinare care se mișcă încet în interiorul unei structuri circulare care emite raze X. Fasciculele de raze X traversează corpul din diferite unghiuri și sunt detectate de senzorii aparatului. Razele X sunt absorbite în mod diferit de diversele țesuturi și organe interne. Senzorii măsoară cât de multă radiație este absorbită în timpul acestui proces.
Datele colectate sunt trimise către un computer care le procesează și le convertește în imagini detaliate ale structurilor analizate. Imaginile sunt reconstituite din așa-numite „felii”, un set de scanări succesive transversale ale organului sau țesutului examinat. De altfel, denumirea de tomograf provine de la cuvintele grecești „tomos”, care înseamnă „felie” sau „secțiune”, și „graphia”, care înseamnă „scriere”.
Imaginile 3D obținute astfel sunt apoi vizualizate pe un monitor, iar medicul radiolog le interpretează pentru a oferi un diagnostic.
Când se recomandă tomografia computerizată (CT)
Tomografia computerizată (CT) poate furniza imagini detaliate ale mai multor tipuri de țesuturi din interiorul corpului: oase, mușchi, creier și măduva spinării, organe interne, tract digestiv și vase de sânge.
Examinările imagistice cu ajutorul computerului tomograf pot detecta o varietate de leziuni și boli. Conform centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA, acestea includ:
- anumite tipuri de cancer și tumori benigne (necanceroase);
- fracturi;
- boli cardiace;
- cheaguri de sânge;
- probleme intestinale: apendicită, diverticulită, boala Crohn, blocaje;
- calculi renali;
- leziuni cerebrale;
- leziuni ale măduvei spinării;
- sângerări interne.
CT sau RMN? Când este indicat fiecare
Tomografia computerizată și imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN) sunt metode diferite de dianostic, cu aplicații specifice. CT-ul este preferat entru vizualizarea structurilor mai dense sunt oasele și poate detecta cu o acuratețe mai mare fracturile, leziunile sau anomaliile osoase. De asemenea, CT-ul este investigația de elecție pentru examinările pulmonare.
RMN-ul este preferat pentru investigarea țesuturilor moi cum sunt creierul și măduva spinării, mușchii, ligamentele și organele moi, în general. El este mai utilizat în evaluarea unor afecțiuni precum leziunile cerebrale, tumorile cerebrale, bolile neurologice, bolile musculoscheletale și leziunile ligamentare. RMN-ul este recomandat, de asemenea, atunci când se dorește evitarea expunerii la radiații. În cazul femeilor gravide și copiilor, el este preferat CT-ului.
Când se administrează substanță de contrast
Ca la orice radiografie, structurile dense cum ar fi oasele sunt ușor de vizualizat, dar țesuturile moi au o capacitate variată de a opri razele X și pot fi mai dificil de văzut. De aceea, au fost dezvoltate substanțe de contrast care le fac mai vizibile la scanările CT și sunt sigure de utilizat la pacienți.
Pentru examinarea sistemului circulator, se administrează intravenos o substanță de contrast pe bază de iod înainte de a efectua tomografia computerizată. Aceasta permite o mai bună vizualizare a vaselor de sânge și este utilizată pentru a depista posibile obstrucții, inclusiv la nivelul inimii. Pentru examinarea sistemului digestiv (esofag, stomac și intestine), se administrează compuși pe bază de bariu pe cale orală.
Substanțele de contrast pot cauza reacții adverse sau alergice. Iodul poate fi periculos pentru persoanele cu insuficiență renală, probleme tiroidiene sau boli cardiovasculare. Bariul este contraindicat în caz de perforații esofagiene, gastrice sau intestinale. Decizia de a administra sau nu substanțe de contrast este luată de medicul radiolog, în funcție de particularitățile fiecărui caz.
Cum te pregătești pentru tomografia computerizată
Pentru efectuarea acestei investigații nu sunt necesare multe pregătiri. Repausul alimentar este recomandat doar în situația unei examinări la nivelul abdomenului. În acest caz, consumul de alimente trebuie oprit cu 4 ore înainte.
Informează medicul dacă:
- ai afecțiuni preexistente, precum hipertiroidism, boli renale sau cardiovasculare, astm sau diabet;
- urmezi un tratament medicamentos;
- ai alergii la anumite medicamente;
- ai avut reacții alergice în trecut la orice substanță de contrast;
- ai efectuat anterior alte examinări ale segmentului care urmează a fi examinat, cum ar fi ecografie, radiografie, mamografie, RMN și altele;
- ești sau este posibil să fii însărcinată.
Înaintea investigației CT, trebuie să scoți bijuteriile, protezele, aparatele auditive, ochelarii de vedere, piercingurile, agrafele de păr, sutienele cu sârmă metalică și alte obiecte metalice. Acestea pot interfera cu scanarea.
Pacienții anxioși, claustrofobi și copii pot efectua această investigație imagistică cu sedare.
Cum se desfășoară examinarea CT
Pentru a efectua investigația tomografică, vei fi așezat pe o masă de examinare care se deplasează în interiorul unui tunel scurt, în formă de inel. Poziția în care vei sta diferă în funcție de zona care urmează să fie investigată. Personalul medical te va îndruma în acest sens. De asemenea, îți va administra substanța de contrast prin injectare intravenoasă sau pe cale orală dacă este cazul.
Când începe examinarea, masa pe care stai glisează ușor în interiorul inelului care se rotește când începe scanarea. Din acest moment, este important să nu te miști pentru a obține imagini cât mai clare.
Aparatul emite sunete ușoare, care seamănă cu un bâzâit și sunt mai puțin deranjante decât cele emise de RMN. Personalul medical te va supraveghea și poate comunica cu tine pentru a-ți oferi instrucțiuni sau pentru a se asigura că te simți confortabil.
Tomografia computerizată este o investigație nedureroasă și mai rapidă decât RMN-ul. O examinare durează între 10 și 30 de minute. Ulterior, medicul radiolog va interpreta imaginile și va elibera un raport medical redactat.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.