Ecografia de sân: când este indicată și cum te pregătești pentru ea

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 8 iunie 2024, 06:02

Ecografia mamară este o investigație foarte utilă pentru evaluarea sănătății sânilor, mai ales la femeile cu vârste sub 40 de ani. Spre deosebire de mamografie, ecografia de sân nu este dureroasă și nu folosește radiații ionizante. Află în ce situații este recomandată și cum trebuie să te pregătești pentru ea.

Reclamă

Ecografia de sân este o metodă utilă și sigură pentru evaluarea structurii sânilor și depistarea unor eventuale anomalii, de la noduli benigni și până la cancerul mamar. Totuși, ea nu este considerată o metodă de screening pentru cancerul de sân, deoarece nu poate identifica unele semne timpurii ale acestei maladii, conform Johns Hopkins Medicine.

Această investigație imagistică utilizează ultrasunete, adică unde sonore cu frecvență înaltă, pentru a crea imagini detaliate ale țesutului mamar. În timpul ecografiei, sânii sunt presați ușor cu o sondă care emite ultrasunete. Ele sunt reflectate în moduri diferite de țesuturile din structura sânilor. Cele moi precum țesutul gras permit trecerea ușoară a undelor sonore, spre deosebire de țesuturile mai dense din care sunt alcătuite glandele mamare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ecourile reflectate din țesuturile sânului sunt captate de sondă și transformate într-o imagine care se afișează pe un ecran de computer. 

Când este recomandată ecografia de sân

Mamografia este investigația imagistică recomandată ca metodă de screening a cancerului de sân. La ecografie, unele modificări mamare nu sunt vizibile. De exemplu, microcalcificările care pot apărea în țesutul mamar nu pot fi depistate prin această investigație. Ele sunt uneori primul semn al carcinomului ductal, cel mai frecvent tip de cancer mamar. De asemenea, acuratețea acestei investigații imagistice este mai redusă în cazul femeilor cu obezitate sau cu sâni foarte voluminoși.

Reclamă

Pe de altă parte, sunt situații în care ecografia de sân este o alegere mai bună decât mamografia. Sânii sunt alcătuiți din glande mamare, țesut adipos și țesut conjunctiv. La femeile tinere, cu vârsta sub 40 de ani, țesutul mamar este mai dens. El conține mai mult țesut conjunctiv decât adipos. Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, țesut adipos este mai abundent și țesutul mamar devine mai puțin dens.

Țesutul dens poate face mai dificilă detectarea zonelor anormale la o mamografie. Pe imaginile radiologice, atât țesutul dens, cât și tumorile apar albe, ceea ce face dificilă diferențierea lor. De aceea, ecografia de sân este investigația recomandată femeilor tinere care nu au factori de risc pentru cancerul mamar. Dacă aceștia există, este preferată mamografia.

În general, medicii recomandă ecografia mamară o dată la 3 ani în cazul femeilor cu vârsta între 20 și 30 de ani și anual între 30 și 40 de ani, chiar și în lipsa unor simptome.

Reclamă

La femeile cu vârsta peste 40 de ani, ecografia de sân este recomandată ca investigație complementară mamografiei. Ea poate fi utilizată pentru a obține o imagine mai clară a unei zone suspecte observate la mamografie, potrivit American Cancer Society. Ecografia de sân are avantajul că poate deosebi formațiunile pline cu lichid (cum ar fi chisturile) de cele solide, care ar putea necesita analize suplimentare pentru a confirma că nu sunt cancer. 

Alte indicații ale ecografiei mamare

Ecografia de sân este neinvazivă, nedureroasă și nu folosește radiații ionizante, ceea ce o face sigură pentru utilizarea repetată. Ea este un instrument valoros în diagnosticarea și monitorizarea sănătății sânilor. Utilizările ecografiei mamare includ și:

  • examinarea unor noduli care pot fi simțiți, dar nu sunt vizibili la mamografie;
  • ghidarea acului în timpul unei biopsii mamare sau a unei puncții aspirative cu scopul de a drena lichidul dintr-un chist mamar;
  • examinarea sânilor la femeile însărcinate;
  • monitorizarea în timp a unor formațiuni necanceroase;
  • examinarea sânilor cu implanturi mamare, dacă radiologul contraindică mamografia.

Ce presupune pregătirea pentru ecografia de sân

Intervalul optim de examinare a sânilor la ecografie este în primele zece zile ale ciclului menstrual. În această perioadă, sânii sunt mai puțin umflați și sensibili, ceea ce va permite o examinare mai precisă și mai confortabilă. Dacă nu este o urgență, programezi ecografia de sân în acest interval. Totuși, ea poate fi efectuată în orice moment al ciclului menstrual dacă ai simptome alarmante, cum ar fi un nodul nou, durere severă sau secreții mamelonare.

Pregătirea pentru ecografia de sân nu necesită multe măsuri speciale. Cea mai importantă recomandare este să nu aplici loțiuni, creme, pudre sau deodorante pe sâni și în zona axilelor în ziua ecografiei. Acestea pot afecta acuratețea imaginilor ecografice.

Restricțiile alimentare nu sunt necesare înaintea unei ecografii mamare. De asemenea, nu este nevoie să întrerupi tratamentele pe care le urmezi. 

În ziua examinării, poartă haine confortabile, pe care să le poți scoate ușor, cum ar fi o bluză cu nasturi sau cu fermoar. Medicul va aplica un gel pe sâni în timpul ecografiei, dar acesta nu pătează hainele dacă nu vei reuși să-l îndepărtezi complet de pe piele. 

Cum decurge ecografia mamară

Pentru a efectua această ingestigație, vei  fi așezată pe spate pe o masă de examinare. Medicul îți va cere să ridici deasupra capului brațul de pe partea sânului care va fi examinat. Apoi, va aplica pe sân un gel care asigură o transmisie eficientă a ultrasunetelor și ajută astfel la obținerea unor imagini mai clare și mai detaliate.

În timpul investigației, sonda ecografică este mișcată pe suprafața sânului, iar medicul va apăsa ușor pe aceasta pentru a vizualiza în profunzime toate țesuturile mamare. Vei simți o presiune pe măsură ce sonda este mișcată pe piele, dar investigația nu ar trebui să fie dureroasă.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Analize anuale pentru femei în funcție de vârstă. Ce investigații trebuie să faci ca să te asiguri că ești bine
Analize anuale pentru femei în funcție de vârstă. Ce investigații trebuie să faci ca să te asiguri că ești bine
Analize anuale pentru femei în funcție de vârstă. Ce investigații trebuie să faci ca să te asiguri că ești bine
Ce este osteodensitometria (DEXA), când se recomandă și cum te pregătești pentru ea
Ce este osteodensitometria (DEXA), când se recomandă și cum te pregătești pentru ea
Ce este osteodensitometria (DEXA), când se recomandă și cum te pregătești pentru ea
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Reclamă
PARTENERI
icon