Adoptarea unei alimentații echilibrate ocupă un rol semnificativ în prevenirea simptomelor de acnee. Georgiana Gheba, medic dermatolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 11, din sezonul 7, la MediCOOL. Află de ce tipul de pâine pe care îl consumi poate cauza acnee.
Georgiana Gheba a discutat despre efectele dăunătoare ale consumului de pâine albă asupra pielii persoanelor care suferă de acnee, a explicat cum acționează în organism și a oferit o alternativă la acest produs de panificație.
Tipul de pâine pe care îl consumi poate cauza acnee
Acneea hormonală se manifestă prin erupții cutanate provocate de fluctuații hormonale. Dieta poate influența în mod semnificativ dezvoltarea simptomelor de acnee. Chiar dacă la prima vedere poate părea un mit, inclusiv un anumit tip de pâine poate provoca unele efecte adverse în urma consumului. Pâinea albă poate favoriza dezvoltarea acestei boli dermatologice.
,,Într-adevăr pâinea poate să cauzeze acnee, dar nu orice fel de pâine: pâinea albă.”
– Georgiana Gheba, medic dermatolog
Pâinea albă se poate prepara ușor, de aceea numeroase persoane aleg s-o includă în alimentație. Însă, atunci când este consumată, glicemia crește foarte mult și ajunge la un vârf glicemic. În aceste condiții, intervine insulina, într-o cantitate foarte mare și are efect asupra glandei sebacee. În acel moment se produce mai mult sebum, ceea ce provoacă acnee. Cu cât se adună mai mult sebum, cu atât se blochează foliculul, se îngroașă glandele și apare inflamația.
În general, sensibilitatea la consumul de pâine albă se poate observa la persoanele care au predispoziție la acnee. Totuși, se poate întâmpla și în cazul produselor preparate asemănător. De exemplu, când unele persoane consumă cozonac sau alte tipuri de produse de patiserie, care conțin zahăr, pot dezvolta câte un coș inflamat de dimensiuni mari, care se vindecă cu mare dificultate. În același timp, înseamnă că alte persoane nu au această predispoziție, chiar dacă nu pot preveni acel vârf glicemic.
Alimente care pot fi consumate de persoanele cu acnee
Chiar dacă tipul de pâine pe care îl consumi poate cauza acnee, există alte tipuri de pâini care pot fi mai bune. De exemplu, pâinea cu maia poate fi mult mai sănătoasă. Pacienții cu acnee au nevoie să mănânce pâine deoarece nu poate lipsi din alimentația tradițională. În general, este mai bine ca pacientul să guste din mai multe alimente și să observe ce anume îi poate determina simptome.
De obicei, ai șanse mai mari să suferi de acnee dacă dieta ta prezintă un conținut bogat în alimente și băuturi precum băuturi carbogazoase, pâine albă, orez alb și dulciuri, conform WebMD. Zahărul și carbohidrații din aceste alimente tind să intre într-un timp foarte scurt în sânge. Atunci când corpul tău produce mai multă insulină pentru a reduce zahărul din sânge, aceasta afectează alți hormoni care pot stimula producția de ulei în piele.
De asemenea, poți încerca să adaugi în dietă alimente precum: carne de somon, lapte, nuci, stridii sau alimente bogate în fibre.
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.