Determinarea unei temperaturi care să-ți asigure o stare de confort termic poate deveni dificilă. Aceasta poate fi influențată de o serie de factori diferiți, care îți pot avea un impact asupta stării de sănătate și calității somnului. Citește despre temperatura optimă în casă.
Pentru a-ți asigura un somn odihnitor este important să menții o temperatură optimă în locuință. Confortul termic poate avea un impact semnificativ asupra activităților zilnice și riscului de îmbolnăvire.
Temperatura optimă în casă
Chiar dacă pe durata anotimpului rece poate fi tentant să crești temperatura pentru a menține aerul cald, camera în care dormi este de preferat să nu fie nici prea caldă, nici prea rece.
În general, pentru a avea o temperatură optimă în locuință când te întorci acasă, se recomandă să o menții la cel puțin 7°C atunci când ești plecat în următoarele ore. Aceasta poate fi o variantă bună mai ales dacă lipsești mai mult de o zi, conform Sky News. Organizația Mondială a Sănătății recomandă să-ți încălzești casa la 18°C în lunile de iarnă.
Pentru a avea un somn odihnitor este de preferat să păstrezi temperaturi între 18-20°C în locuință. În același timp, aceasta poate varia în funcție de organismul fiecărei persoane. De exemplu, unii oameni preferă o temperatură de 19°C atunci când vor să adoarmă. În același timp, alții au o stare mai bună la 23-24°C.
,,Ideal ar fi ca temperatura setată pe timpul nopții să nu depășească 24°C”, a declarat Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atesat în Somnologie, potrivit Digi24.
Părerile experților sunt împărțite. Unii specialiști sfătuiesc persoanele aflate la o vârstă mai înaintată să-și încălzească diferit încăperile. În locurile în care petrec cel mai mult timp temperatura optimă în casă este de preferat să fie de aproximativ 21°C, iar în restul casei lor să fie de cel puțin 18°C.
Alți specialiști sunt de părere că menținerea unei distribuții optime a căldurii în casă este mai benefică pentru sănătate. Astfel, se poate evita trecerea de la o temperatură la alta.
De asemenea, indiferent de anotimp, dacă folosești aparatul de aer condiționat, pe parcursul zilei se recomandă să menții o temperatură de 24°C.
Riscurile disconfortului termic
Este important să-ți asiguri temperatura optimă în casă deoarece disconfortul termic poate avea mai multe efecte adverse asupra sănătății. Riscurile pot crește pe măsură ce te expui tot mai frecvent la temperaturi scăzute.
Temperaturile sub 12°C pot crește riscul de hipotermie la persoanele aflate la o vârstă mai înaintată. Totodată, orice depășește 24°C poate crește posibilitatea de accident vascular cerebral sau atac de cord în cazul vârstnicilor care au o predispoziție.
Aerul rece poate inflama plămânii și poate inhiba circulația sângelui, conform National Library of Medicine. În acest mod, poate ridica riscul de afecțiuni respiratorii. Printre acestea se pot regăsi: simptome de astm, agravarea bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) și infecțiile.
În același timp, aerul rece poate provoca vasoconstricție. Aceasta cauzează stres asupra sistemului circulator și poate determina efecte cardiovasculare, cum ar fi: boala cardiacă ischemică, boala coronariană, accidente vasculare cerebrale, hemoragie subarahnoidiană și, în cazurile severe, deces.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.