Cum afli dacă ai un dop de ceară în ureche

Publicat: 8 mai 2023, 08:10

 Dopul de ceară apare în ureche atunci când cerumenul, substanța ceroasă secretată de glandele canalului auditiv extern al urechii, se acumulează în ureche sau devine prea greu pentru a fi spălat în mod natural. Pentru că această problemă e din ce în ce mai frecventă, mai ales în sezonul rece, iată cum afli dacă ai un dop de ceară în ureche.

Ceara de urechi este o parte utilă și naturală din bariera de apărare a corpului. Curăță, acoperă și protejează canalul urechii prin captarea murdăriei și încetinirea dezvoltării bacteriilor. Dacă un dop de ceară al urechii devine o problemă, medicul te poate ghida prin paşi simpli pentru a îndepărta ceara în siguranţă.

Simptome ale apariției dopului de ceară

Semnele și simptomele apariţiei unui dop de ceară în ureche sunt :

  • Dureri de urechi;
  • Senzație de plenitudine în ureche;
  • Zgomote în ureche (tinitus);
  • Pierderea auzului;
  • Ameţeală;
  • Tuse;
  • Mâncărime în ureche;
  • Miros sau scurgere în ureche;
  • Durere sau infecție în ureche.

Când este necesară vizita la medic

De cele mai multe ori, dopul de ceară care nu produce simptome și se poate înlătura de la sine. Cu toate acestea, dacă ai semne și simptome de blocare a cerumenului, discută cu un medic specializat. Doar așa îți poți răspunde la întrebarea cum afli dacă ai un dop de ceară. Cadrele medicale sunt cele mai în măsură să analizeze situația și să te ajute să găsești răspunsul corect.

Simptomele pot semnala o altă afecțiune. Nu există nicio modalitate de a știi dacă ai prea multă ceară fără ca cineva, de obicei un doctor orl-ist, să se uite în urechi. A avea semne și simptome, cum ar fi durerea de urechi sau pierderea auzului, nu înseamnă întotdeauna că ai acumulare de ceară. Este posibil să ai o altă afecţiune care necesită mai multă atenție din partea cadrelor medicale.

Îndepărtarea excesului de ceară este făcută cel mai sigur de către un medic. Canalul urechii și timpanul sunt delicate și pot fi deteriorate cu ușurință. Nu încerca să îndepărtezi singură cerumenul punând ceva în canalul urechii, cum ar fi un tampon din bumbac. Din păcate, aceasta este unul dintre cele mai frecvente sfaturi găsite pe internet sau primite de la cunoscuți. Nu face acest lucru, mai ales dacă ai suferit o intervenție chirurgicală la ureche, ai timpanul perforat sau ai dureri de ureche. Copiilor le sunt de obicei controlate urechile la orice control medical periodic. Dacă este necesar, un medic poate elimina excesul de ceară din urechea copilului în timpul unei vizite la cabinet.

Cauze ale apariţiei dopului de ceară în ureche

Ceara din urechi este produsă de glandele din pielea canalului urechii externe. Ceara și firele de păr minuscule din aceste pasaje captează praful și alte materiale care ar putea deteriora părțile mai profunde ale urechii, cum ar fi timpanul.

La majoritatea oamenilor, o cantitate mică de ceară se îndreaptă în mod regulat către orificiul urechii. La deschidere, este spălată sau cade pe măsură ce o ceară nouă o înlocuiește. Dacă urechile produc prea multă ceară sau dacă ceara nu este suficient de bine curățată, se poate acumula și bloca canalul urechii.

Blocajele de ceară apar adesea atunci când oamenii încearcă să-și scoată singuri ceara folosind tampoane de bumbac sau alte obiecte în urechi. Acest lucru nu face decât să împingă ceara mai adânc în ureche, în loc să o îndepărteze.

Doctorul Mihail Pautov alături de Ioana Vodă, medic specialist ORL, au discutat în Medicool despre când și cum poți afla că ai un dop de ceară. Este des întâlnit la oameni, dar mulți nu merg la doctor de rușine sau pentru că nu știu ce au. Această afecțiune nu are legătură cu igiena urechilor. Află mai multe din materialul video de mai jos:

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Metode de protecție a auzului. Cum poți evita efectele dăunătoare ale zgomotelor puternice
Metode de protecție a auzului. Cum poți evita efectele dăunătoare ale zgomotelor puternice
PARTENERI