Antena

Sindromul de intestin hiperpermeabil: cum se manifestă și ce rol are alimentația pentru a-l gestiona

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 29 noiembrie 2024, 07:24

Alimentația ocupă un rol foarte important în prevenirea și gestionarea simptomelor provocate de sindromul de intestin hiperpermeabil, denumit și ”leaky gut”. Roxana Voica, medic gastroenterolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 11, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre sindromul de intestin hiperpermeabil.

Reclamă

Roxana Voica a discutat despre simptomele provocate de sindromul de intestin hiperpermeabil, a explicat cum apare această afecțiune a sistemului digestiv și a vorbit despre alimentația și metodele de tratament pe care le recomandă.

Sindromul de intestin hiperpermeabil

Sindromul de intestin hiperpermeabil poate fi diagnosticat prin identificarea simptomelor și efectuarea unor teste de microbiom. De exemplu, prezența unor probleme intestinale, însoțite de dureri, stări de oboseală, anxietate și depresie poate indica un colon permeabil și un microbiom dezechilibrat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Ce rol au testele de microbiom?
-În principiu, testele de microbiom arată când echilibrul bacterian nu este foarte bun, mai exact când bacteriile bune și bacteriile dăunătoare nu sunt într-un echilibru favorabil.

Există axa bidirecțională intestin-creier, care influențează modul de a gândi emoțiile și tot echilibrul intestinal. Într-un organism sănătos, sistemul imunitar trimite adesea terminații nervoase sau terminații din celule dendritice pentru a amprenta bacteriile pe care le are.

Reclamă

Sistemul imunitar identifică exact ce bacterii există în colon. Atunci când se produce despărțirea celulelor din care sunt formați microvilii intestinali, acesta primește o informație prea mare și provoacă doar inflamație. Inițial este acută, ulterior poate deveni cronică și, în timp, poate cauza boală inflamatorie intestinală.

Tratamentul pentru ”leaky gut”

Un test de microbiom poate identifica ce tip de bacterii există în intestin. Studiile arată că lactobacilii și bifidobacteriile sunt specii bune, care ajută. Totodată, există specii de ordinul Clostridium și Escherichia coli, care sunt bacteriile dăunătoare, ce pot deveni la un moment dat patogeni în cantitate foarte mare.

Pentru a trata sindromul de intestin hiperpermeabil este indicat să adopți o alimentație care impactează pozitiv microbiomul. O dietă sănătoasă care include consum de fibre poate fi benefică. Specialiștii indică includerea a 30 de plante diverse pe săptămână, cu mulți polifenoli și antioxidanți, ce pot crește coloniile de bacterii bune.

Reclamă

Atunci când crești colonii de bacterii bune fermentează mâncarea și măresc cantitatea de acizi grași cu lanț scurt. La un moment dat, dacă ai obiceiuri alimentare bune, nu mai este nevoie să consumi constant mâncare cu fibre pentru că deja vei avea un număr mare de acizi grași cu lanț scurt pentru a combate un număr mare de bacterii.

Persoanele care suferă de ”leaky gut” au nevoie să urmeze constant o alimentație echilibrată deoarece consumul de alimente ultraprocesate pe termen lung le poate provoca efecte adverse.

Rolul probioticelor în tratarea simptomelor provocate de sindromul de intestin hiperpermeabil

În cazurile grave, când pacientul ajunge la medic în perioadele de acutizare, acesta îi poate recomanda un probiotic. Unele studii indică administrarea unei combinații sinergice de prebiotic și probiotic. O dată ce aceste probiotice trec prin tubul digestiv te ajută să îmbunătățești efectele pozitive ale bacteriilor bune. Sistemul imunitar primește un impuls de la aceste probiotice deoarece simte când se produce o modificare.

Se pot impacta cel mult primele trei straturi ale microbiomului. La vârsta de 3 ani oamenii au deja o amprentă fixă. Se poate modifica suprafața care în general se modifică odată cu materiile fecale. Materiile fecale sunt formate în proporție de 60% din bacterii și rupturi de bacterii. Acest strat superficial este cel care poate trimite acizi cu lanț scurt către sistemul imunitar.

Pentru a diagnostica sindromul de intestin hiperpermeabil nu este neapărată nevoie de un test de microbiom. Acesta poate fi identificat pe baza simptomelor.

,,Nu prescriu frecvent probiotice, din simplul motiv că studiile arată că nu probioticele ne schimbă bacteriile. Ele doar dau imboldul.”

– Roxana Voica, medic gastroenterolog

Probioticele nu au efecte, dacă pacientul nu urmează o dietă sănătoasă. Aceste probiotice sunt influențate de alimentație. Chiar și o cantitate mică de alimente le poate ajuta să acționeze. De obicei, medicii le prescriu atunci când pacientul trece printr-o perioadă de stres sau are o stare de rău.

În general, se recomandă consumul de probiotice refrigerate, deoarece au o calitate mai bună. În acestea există bacterii care sunt cu adevărat vii și care nu sunt doar pereți bacterieni. Este indicat să acorzi atenție numărului de specii de pe etichetă și să cauți lactobacili și bifidobacterii. Studii făcute pe model animal și oameni sugerează că influențează stratul superficial care ajută la menținerea legăturii cu sistemul imunitar.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Care este diferența dintre artroză și artrită. Ce simptome specifice are fiecare afecțiune
Care este diferența dintre artroză și artrită. Ce simptome specifice are fiecare afecțiune
Care este diferența dintre artroză și artrită. Ce simptome specifice are fiecare afecțiune
Formele de COVID-19 de lungă durată pot fi provocate de persistența virusului în organism. Oamenii de știință au analizat dezvoltarea SARS-CoV-2
Formele de COVID-19 de lungă durată pot fi provocate de persistența virusului în organism. Oamenii de știință au analizat dezvoltarea SARS-CoV-2
Formele de COVID-19 de lungă durată pot fi provocate de persistența virusului în organism. Oamenii de știință au analizat dezvoltarea SARS-CoV-2
Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer. Acestea prezintă șanse mari să dezvolte boala în următorii 20 de ani
Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer. Acestea prezintă șanse mari să dezvolte boala în următorii 20 de ani
Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer. Acestea prezintă șanse mari să dezvolte boala în următorii 20 de ani
Reclamă
PARTENERI
icon