Antena

Sindromul de intestin hiperpermeabil: cum se manifestă și ce rol are alimentația pentru a-l gestiona

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 29 noiembrie 2024, 07:24

Alimentația ocupă un rol foarte important în prevenirea și gestionarea simptomelor provocate de sindromul de intestin hiperpermeabil, denumit și ”leaky gut”. Roxana Voica, medic gastroenterolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 11, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre sindromul de intestin hiperpermeabil.

Reclamă

Roxana Voica a discutat despre simptomele provocate de sindromul de intestin hiperpermeabil, a explicat cum apare această afecțiune a sistemului digestiv și a vorbit despre alimentația și metodele de tratament pe care le recomandă.

Sindromul de intestin hiperpermeabil

Sindromul de intestin hiperpermeabil poate fi diagnosticat prin identificarea simptomelor și efectuarea unor teste de microbiom. De exemplu, prezența unor probleme intestinale, însoțite de dureri, stări de oboseală, anxietate și depresie poate indica un colon permeabil și un microbiom dezechilibrat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Ce rol au testele de microbiom?
-În principiu, testele de microbiom arată când echilibrul bacterian nu este foarte bun, mai exact când bacteriile bune și bacteriile dăunătoare nu sunt într-un echilibru favorabil.

Există axa bidirecțională intestin-creier, care influențează modul de a gândi emoțiile și tot echilibrul intestinal. Într-un organism sănătos, sistemul imunitar trimite adesea terminații nervoase sau terminații din celule dendritice pentru a amprenta bacteriile pe care le are.

Reclamă

Sistemul imunitar identifică exact ce bacterii există în colon. Atunci când se produce despărțirea celulelor din care sunt formați microvilii intestinali, acesta primește o informație prea mare și provoacă doar inflamație. Inițial este acută, ulterior poate deveni cronică și, în timp, poate cauza boală inflamatorie intestinală.

Tratamentul pentru ”leaky gut”

Un test de microbiom poate identifica ce tip de bacterii există în intestin. Studiile arată că lactobacilii și bifidobacteriile sunt specii bune, care ajută. Totodată, există specii de ordinul Clostridium și Escherichia coli, care sunt bacteriile dăunătoare, ce pot deveni la un moment dat patogeni în cantitate foarte mare.

Pentru a trata sindromul de intestin hiperpermeabil este indicat să adopți o alimentație care impactează pozitiv microbiomul. O dietă sănătoasă care include consum de fibre poate fi benefică. Specialiștii indică includerea a 30 de plante diverse pe săptămână, cu mulți polifenoli și antioxidanți, ce pot crește coloniile de bacterii bune.

Reclamă

Atunci când crești colonii de bacterii bune fermentează mâncarea și măresc cantitatea de acizi grași cu lanț scurt. La un moment dat, dacă ai obiceiuri alimentare bune, nu mai este nevoie să consumi constant mâncare cu fibre pentru că deja vei avea un număr mare de acizi grași cu lanț scurt pentru a combate un număr mare de bacterii.

Persoanele care suferă de ”leaky gut” au nevoie să urmeze constant o alimentație echilibrată deoarece consumul de alimente ultraprocesate pe termen lung le poate provoca efecte adverse.

Rolul probioticelor în tratarea simptomelor provocate de sindromul de intestin hiperpermeabil

În cazurile grave, când pacientul ajunge la medic în perioadele de acutizare, acesta îi poate recomanda un probiotic. Unele studii indică administrarea unei combinații sinergice de prebiotic și probiotic. O dată ce aceste probiotice trec prin tubul digestiv te ajută să îmbunătățești efectele pozitive ale bacteriilor bune. Sistemul imunitar primește un impuls de la aceste probiotice deoarece simte când se produce o modificare.

Se pot impacta cel mult primele trei straturi ale microbiomului. La vârsta de 3 ani oamenii au deja o amprentă fixă. Se poate modifica suprafața care în general se modifică odată cu materiile fecale. Materiile fecale sunt formate în proporție de 60% din bacterii și rupturi de bacterii. Acest strat superficial este cel care poate trimite acizi cu lanț scurt către sistemul imunitar.

Pentru a diagnostica sindromul de intestin hiperpermeabil nu este neapărată nevoie de un test de microbiom. Acesta poate fi identificat pe baza simptomelor.

,,Nu prescriu frecvent probiotice, din simplul motiv că studiile arată că nu probioticele ne schimbă bacteriile. Ele doar dau imboldul.”

– Roxana Voica, medic gastroenterolog

Probioticele nu au efecte, dacă pacientul nu urmează o dietă sănătoasă. Aceste probiotice sunt influențate de alimentație. Chiar și o cantitate mică de alimente le poate ajuta să acționeze. De obicei, medicii le prescriu atunci când pacientul trece printr-o perioadă de stres sau are o stare de rău.

În general, se recomandă consumul de probiotice refrigerate, deoarece au o calitate mai bună. În acestea există bacterii care sunt cu adevărat vii și care nu sunt doar pereți bacterieni. Este indicat să acorzi atenție numărului de specii de pe etichetă și să cauți lactobacili și bifidobacterii. Studii făcute pe model animal și oameni sugerează că influențează stratul superficial care ajută la menținerea legăturii cu sistemul imunitar.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
articol cu video
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
articol cu video
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon