Antena

Semnele care prevestesc un infarct miocardic acut. Diferențele simptomelor la bărbați și femei

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 29 martie 2024, 07:14

Infarctul miocardic acut poate fi prevenit și tratat din timp, dacă ești atent la potențialele simptomele pe care le poate provoca în organism. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 5, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre semnele care prevestesc un infarct miocardic acut.

Reclamă

Ștefan Busnatu a explicat care sunt primele simptome ale unui infarct miocardic acut, a vorbit despre importanța apelării numărului de urgență în astfel de situații, a prezentat diferențele care apar în manifestări în funcție de sexul biologic al persoanei și a precizat de ce este important ca bolnavul să mențină o stare de calm în astfel de situații.

Semnele care prevestesc un infarct miocardic acut

Multe dintre manifestările bolilor de inimă se dezvoltă și se observă în perioade lungi de timp. Totodată, pot apărea unele semne acute. O parte dintre aceste simptome pot prevesti un infarct miocardic acut, de aceea se recomandă să le acorzi atenție. Dacă le recunoști, ai ocazia să te prezinți într-un timp scurt la medic pentru a se interveni cât mai rapid.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Care sunt semnele care pot indica un infarct?
-Este foarte important să acorzi atenție transpirației. În cazul unui infarct miocardic, una dintre manifestările colaterale durerii toracice este reprezentată de transpirații profuze. Acestea se pot simți ca transpirații reci pe tot corpul. În condițiile în care simptomul cardinal, mai precis durerea toracică, se amplifică foarte mult, există posibilitatea ca debitul cardiac să scadă. În această situație, sângele care circulă prin organism reduce tensiunea. Dacă scade tensiunea, pielea devine palidă.

,,Principalele simptome vizibile ale unui infarct miocardic acut pot fi identificate la o persoană când este foarte palidă, transpirată și are o piele foarte umedă la atingere.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog
Reclamă

Primele simptome ale unui infarct miocardic acut

Alături de semnele care prevestesc un infarct miocardic acut și sunt vizibile, persoana afectată simte simptome severe. Printre acestea se regăsește durerea toracică localizată în spatele osului central al pieptului. În general, această durere este sfâșietoare, cu caracter de apăsare sau de gheară. Durerea poate să migreze sau să iradieze către umăr, braț și până în degete. Aceasta poate să ajungă în spate și poate provoca o senzație asemănătoare cu cea a strângerii de gât sau a unui nod în gât.

,,Dacă durerea durează peste 15-20 de minute reprezintă un semnal de alarmă majoră pentru persoana respectivă pentru a suna la serviciile de urgență și a ajunge la spital.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

,,Dacă serviciile de ambulanță suspectează un infarct miocardic acut, acestea pleacă de urgență spre tine și te prioritează.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

-Cum se simt durerile de umăr și de deget?
-Durerile care se simt efectiv pe brațe sunt de amorțeală puternică și senzație de furnicături, care se extind până în degete. Acestea apar în proporție de aproximativ 50-60% din manifestările curente.

De asemenea, există dureri atipice, când, în loc de dureri pe partea stângă a corpului, pot să apară dureri pe partea dreaptă a brațului. Cazurile mai rare de dureri în epigastru se pot confunda cu disconfortul determinat de o gastrită la nivelul stomacului. Persoanelor care prezintă factorii de risc și o manifestare în zona toracelui, le este indicat să ia în considerare un infarct miocardic.

Metode de gestionare a infarctului miocardic acut

Pentru început, în cazul în care observi semnele care prevestesc un infarct miocardic acut, se recomandă să suni cât mai rapid la 112. O persoană care suferă aceste semne poate lua câteva măsuri pentru a controla situația până la sosirea serviciilor de urgență.

Deseori, factorul agravator în situațiile acestea se asociază cu teama care apare, când persoana afectată suferă o durere foarte puternică în zona toracelui. Din acest motiv, își generează o încărcătură mare de hormoni de stres în organism. În această situație, stresul amplifică manifestările infarctului miocardic.

Componenta psihologică echilibrează organismul, care trece printr-un episod de suferință. Dacă această suferință se prelungește, se poate transforma într-un infarct miocardic. Dar, în situația în care corpul se relaxează, acesta ameliorează simptomele respective și contracarează efectul advers, mai exact apariția infarctului miocardic.

,,Chiar dacă recunoaștem semnele unui infarct și sunăm la 112, trebuie să facem tot posibilul să ne relaxăm, să ne calmăm și să așteptăm până când vin aceste servicii.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

-Este importantă poziția în care stă bolnavul?
-Este foarte important ca în condițiile în care apare această manifestare, să nu se depună eforturi fizice excesive. În special, în cazul bărbaților, se întâmplă ca durerea să se dezvolte pe durata unui efort fizic și să continue activitatea. Atunci lucrurile se manifestă pe același mecanism ca stresul. Când există o suprasolicitare asupra unei probleme care se instalează și este în evoluție, ceea ce duce doar la agravare.

Simptomele infarctului miocardic în funcție de sexul biologic

Semnele care prevestesc un infarct miocardic acut pot fi diferite în funcție de sexul biologic al persoanei afectate. Acestea se pot manifesta într-un mod distinct la bărbați și femei.

De obicei, în cazul femeilor apar manifestări atipice, precum durerea care ajunge în partea dreaptă a corpului sau senzația în abdomen care induce ideea de gastrită. Poate apărea o confuzie deoarece femeile au o predispoziție la gastrită. Atunci, se poate produce o confuzie la nivel de diagnostic.

În general, femeile au o asociere mai mare a manifestărilor de tipul transpirației. În același timp, unele simptome pot fi confundate cu cele ale unor afecțiuni, precum gastroenterocolita și infecția digestivă. Există indicii care pot indica un infarct miocardic, cum ar fi vărsăturile sau stările de greață, și care se pot asemăna cu cele ale afecțiunilor digestive.

,,Un profesor de semiologie din anul 3 de facultate ne spunea că un doctor bun, care cunoaște foarte bine semiologia, o să-și poată da seama aproximativ de diagnosticul pacientului de când acesta intră pe ușă, în funcție de cum merge, cum se mișcă, ce culoare a pielii are și, în funcție de foarte multe alte semne, pe care nu avem cum să le discutăm într-o oră de emisiune.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Tensiunea mare – cauze și factori de risc. De ce apare hipertensiunea arterială
Tensiunea mare – cauze și factori de risc. De ce apare hipertensiunea arterială
Tensiunea mare – cauze și factori de risc. De ce apare hipertensiunea arterială
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
articol cu video
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative
Reclamă
PARTENERI
icon