Răceala în sarcină. Tratamente permise și interzise

Publicat: 2 decembrie 2024, 07:43

Femeile însărcinate au o mai mare vulnerabilitate în fața răcelilor și altor infecții. Răceala în sarcină poate fi mai greu de tratat, deoarece multe dintre medicamentele simptomatice pe care le luai în mod obișnuit în trecut sunt contraindicate gravidelor. Află ce tratamente alopate și naturiste sunt considerate sigure în timpul sarcinii.

Virusurile care provoacă răceli comune la gravide nu sunt diferite de cele care afectează restul populației. Cu toate acestea, modul în care organismul femeilor însărcinate răspunde la aceste virusuri poate fi diferit din cauza numeroaselor schimbări fiziologice aduse de sarcină. 

Tratamentul răcelilor în sarcină este și el o provocare pentru femeile însărcinate. Infecțiile respiratorii pot fi mai greu de gestionat din cauza opțiunilor limitate de tratament. Majoritatea medicamentelor traversează placenta și ajung la făt, potrivit NHS, Serviciul Național de Sănătate Britanic. Înainte de a lua orice tip de medicament, este foarte important să te informezi cu privire la posibilele efecte adverse.

De ce gravidele răcesc mai des

Pe durata sarcinii, sistemul imunitar al gravidelor se modifică pentru a proteja fătul. El are un material genetic parțial diferit de al mamei, iar răspunsul imun al acesteia se reglează astfel încât să devină mai puțin reactiv și să nu respingă fătul. 

Drept urmare, sistemul imunitar devine mai „tolerant” și față de infecții precum răcelile comune sau gripa. Acest lucru face ca gravidele să răcească mai ușor și să se recupereze mai lent. Simptomele pot persista până la două săptămâni. 

Alte motive pentru care femeile însărcinate sunt mai vulnerabile la răceli includ:

Schimbările hormonale

Modificările hormonale din sarcină afectează modul în care corpul gravidei răspunde la infecții. De exemplu, nivelurile crescute de progesteron și estrogen pot slăbi răspunsul imun și pot afecta sistemul respirator. 

Progesteronul are un efect relaxant asupra mușchilor netezi, inclusiv asupra celor din căile respiratorii. Acest lucru afectează funcționarea sistemului respirator și crește riscul de infecții respiratorii.

Modificarea circulației sâgelui

În sarcină, volumul de sânge crește pentru a susține dezvoltarea fătului. Acest lucru poate duce la o slăbire a sistemului imunitar și scade capacitatea organismului de a răspunde eficient la infecții.

Circulația sangvină modificată poate afecta și transportul anticorpilor și celulelor imunitare în organism, ceea ce face ca răspunsul imun al gravidei la o infecție să fie mai lent.

Schimbări ale sistemului respirator

Pe măsură ce fătul crește, uterul în expansiune pune presiune asupra plămânilor și diafragmei. Respirația devine mai dificilă și capacitatea respiratorie scade. Astfel, îngreunează eliminarea agenților patogeni din căile respiratorii și predispune gravidele la infecții. 

Ce provocări ridică răceala în sarcină

De obicei, răceala în sarcină nu produce complicații pe termen lung pentru gravidă sau bebelușul ei. Totuși, febra persistentă poate deveni o problemă în sarcină, mai ales în primul trimestru. Studiile au identificat un risc de malformații la făt, precum anencefalia, spina bifida, buza de iepure și altele. De aceea, este foarte important ca gravidele să-și monitorizeze temperatura și să consulte medicul în caz de febră mare.

Simptomele de răceală nu sunt diferite la gravide. Cu toate acestea, durerile de cap și de gât, nasul înfundat, tusea și oboseala pot fi resimțite mai intens pe fondul schimbărilor fiziologice și hormonale din timpul sarcinii. 

Opțiunile limitate de tratament înseamnă un motiv în plus pentru care banalele răceli se resimt mai neplăcut în sarcină. Multe medicamente utilizate în mod obișnuit pentru atenuarea simptomelor de răceală nu se recomandă în timpul sarcinii. Unele au efecte adverse dovedite, în timp ce altele nu au fost studiate suficient în sarcină. Acestea includ:

  • analgezice precum aspirina, ibuprofenul și naproxenul pot să provoace complicații precum greutatea mică a fătului la naștere sau nașterea prematură, mai ales dacă se administrează în primul trimestru de sarcină;
  • decongestantele orale care conțin pseudoefedrină și fenilefrină sunt de evitat mai ales în primul trimestru de sarcină;
  • clorfeniramina și bromfeniramina, două antihistaminice folosite uneori în tratamentul răcelii;
  • unele antitusive și expectorante: dextrometorfanul (de evitat în primul trimestru de sarcină), codeina și guaifenesina;
  • suplimente alimentare precum echinacea și zinc.

Tratament pentru răceala în sarcină

Există câteva tratamente simptomatice împotriva răcelilor care pot fi utilizate în siguranță pe timpul sarcinii. Unele dintre cele mai eficiente remedii nu trebuie cumpărate din farmacii. Iată ce te poate ajuta să gestionezi mai ușor răceala în sarcină:

  • paracetamol pentru febră și durere;
  • dextrometorfan împotriva tusei;
  • spray-uri cu apă de mare pentru congestia nazală;
  • gargară cu soluție salină pentru durerile în gât;
  • comprese calde aplicate pe cap pentru dureri de sinusuri; 
  • inhalații cu abur pentru congestia nazală;
  • miere pentru calmarea durerilor în gât.

Pentru a te însănătoși mai repede, încearcă să te odihnești suficient și să consumi multe lichide astfel încât să eviți deshidratarea. O baie caldă ajută în răceală, dar nu trebuie să fie fierbinte. Menține temperatura apei sub 35°C, deoarece creșterea temperaturii corpului poate fi dăunătoare pentru copil. Cu excepția vitaminelor prenatale, nu lua alte suplimente alimentare fără a întreba medicul dacă sunt sigure. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Tratamentul corect pentru răceală: medicamente recomandate. De ce să nu iei antibiotice
Tratamentul corect pentru răceală: medicamente recomandate. De ce să nu iei antibiotice
Cum să scapi de răceală mai repede. Soluții care grăbesc recuperarea și remedii care nu funcționează
Cum să scapi de răceală mai repede. Soluții care grăbesc recuperarea și remedii care nu funcționează
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
PARTENERI