Cum să scapi de răceală mai repede. Soluții care grăbesc recuperarea și remedii care nu funcționează

Publicat: 30 octombrie 2024, 07:48

Nu există medicamente și nici soluții miraculoase care să te vindece de răceală peste noapte, dar poți face simptomele mai ușor de suportat. Cu o îngrijire adecvată și câteva remedii, poți să scurtezi durata răcelilor comune. Află în continuare cum să scapi de răceală mai repede și ce soluții populare nu funcționează.

De la medicamente simptomatice pentru simptome precum febra, tusea și congestia nazală, până la suplimente de vitamine și extracte din plante, oferta de tratamente pentru răceli din farmacii este foarte variată. Deși sunt promovate ca soluții rapide și eficiente, nu toate aceste produse sunt susținute de dovezi științifice.

Cum să scapi de răceală mai repede

Poți vindeca simptomele răcelii într-un timp mai scurt dacă optezi pentru câteva remedii naturiste și obiceiuri simple pe care le poți aplica singur acasă.

Iată cum să scapi de răceală mai repede și ce remedii funcționează:

Îngrijește-te adecvat

O îngrijire bună pe durata răcelii ajută la atenuarea simptomelor și grăbește vindecarea:

  • Stai în pat. Odihna ajută sistemul imunitar să funcționeze mai eficient și să combată infecția. Asigură-te că dormi între 8 și 10 ore pe noapte. De asemenea, ar trebui o pauză de la exercițiile fizice intense timp de două-trei zile;
  • Hidratează-te. Lichidele ajută la fluidizarea mucusului. Ceaiurile calde, supa sau apa caldă cu lămâie calmează gâtul iritat și ușurează congestia nazală, conform Johns Hopkins Medicine, din SUA, una dintre cele mai importante instituții medicale și de cercetare din lume;
  • Mănâncă sănătos. O alimentație bogată în vitamine și minerale poate oferi energie și susține sistemul imunitar. Evită alimentele sărate, alcoolul, cafeaua și băuturile zaharoase, care pot duce la deshidratare.

Cum să scapi de răceală: încearcă o gargară cu apă sărată

Dacă ai gâtul inflamat și dureros, o gargară cu apă sărată te poate ajuta să te simți mai bine. Acest remediu simplu și popular poate atenua și congestia nazală prin dizolvarea mucusului și desfundarea căilor respiratorii, iar studiile i-au confirmat eficiența. 

Poți prepara foarte simplu soluția pentru gargară, dizolvând o linguriță cu sare într-o cană cu apă caldă. Clătește gura și gâtul cu această soluție pentru câteva secunde. 

Tratează durerea în gât cu miere

Acest produs apicol este folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu pentru durerile în gât și ca antitusiv natural. Două lingurițe de miere luate înainte de culcare sunt la fel de eficiente ca dextrometorfanul în reducerea crizelor de tuse de peste noapte, conform unui studiu la care au participat copii cu vârste între 1 și 5 ani. Dextrometorfanul este un medicament antitusiv sub formă de sirop, pastile sau capsule.

Mierea nu se administrează bebelușilor cu vârsta mai mică de un an din cauza riscului de botulism. Toxinele unei bacterii care poate fi găsită în miere pot cauza o intoxicație severă fatală, uneori. 

Cum să scapi de răceală: folosește un umidificator

Umiditatea poate ajuta la reducerea congestiei nazale, potrivit medicilor Mayo Clinic. Folosește un vaporizator cu abur rece sau un umidificator în locuință, cel puțin pe timpul nopții, pentru a te bucura de un somn odihnitor. Schimbă apa zilnic și curăță aparatul conform instrucțiunilor producătorului.

Umiditatea optimă pentru căile respiratorii este între 40% și 60%. La această valoare, mucusul rămâne fluid și ușor de eliminat. O umiditate mai mică de 40% usucă și irită căile respiratorii, făcându-le mai susceptibile la infecții virale și bacteriene.

Desfundă nasul cu soluție salină

Picăturile și spray-urile cu soluție salină pot ajuta la ușurarea congestiei nazale. Ele ajută la subțierea mucusului și facilitează eliminarea lui. Totodată, contribuie la menținerea umezelii în căile nazale, prevenind uscarea mucoaselor și iritația acestora. 

Soluțiile saline au avantajul că sunt sigure pentru toate vârstele, inclusiv pentru sugari și copii mici. În cazul sugarilor, medicii recomandă să pui câteva picături de soluție salină într-o nară și să folosești apoi un aspirator nazal pentru a elibera căile respiratorii. În cazul copiilor mai mari, poți utiliza spray-uri nazale saline.

Cum să scapi de răceală: bea ceai de echinacea

O plantă medicinală cunoscută pentru proprietățile sale imunostimulatoare, echinacea este utilizată ca remediu pentru prevenirea, dar și tratarea infecțiilor respiratorii.

Ceaiul preparat din florile acestei plante poate reduce durata răcelilor și a gripei, potrivit unui studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine. Prepară ceaiul sub formă de infuzie cu o lingură cu bucăți din plantă la o cană (250 ml) de apă clocotită. Lasă amestecul la infuzat pentru 10-15 minute și bea două-trei căni pe zi. 

Remedii care nu funcționează

Există multe variante de remedii ineficiente care circulă în sezonul răcelilor. Lista soluțiilor care nu și-au demonstrat eficiența în tratamentul răcelilor este lungă.

Printre cele mai comune se numără:

Vitamina C

Dacă obișnuiești să apelezi la flaconul cu vitamina C de la primele semne de răceală, ar trebui să știi că este puțin probabil să te ajute. Deși unele studii sugerează că aportul regulat de vitamina C poate reduce durata răcelilor, ea nu are niciun efect dacă este administrată după apariția simptomelor, susțin specialiștii Johns Hopkins Medicine. 

Zincul

Cercetările care au urmărit beneficiile acestui mineral asupra simptomelor de răceală au avut rezultate mixte. O revizuire din 2017 a șapte studii randomizate a indicat că suplimentele cu zinc pot grăbi recuperarea, în medie, cu 33%.

Pe de altă parte, există și studii care susțin că zincul nu aduce niciun beneficiu ca remediu pentru răceli. Dacă este administrat în doze excesive, acest mineral poate avea efecte negative asupra sistemului imunitar, în loc să-i susțină funcționarea. În plus, poate fi toxic.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
PARTENERI