Proprietățile medicinale ale extractului de vanilie. Ce efecte are profilul nutritiv

Publicat: 25 iunie 2024, 09:21

Extractul de vanilie este o soluție care se prepară cu boabe de vanilie și alcool. Acesta poate avea un impact benefic asupra mai multor aspecte ale organismului. Citește despre proprietățile medicinale ale extractului de vanilie.

Odată ce sunt puse în alcool, boabele de vanilie eliberează vanilină, compusul principal de aromă prezent în vanilie. Acest lichid de culoare maro închis, denumit și tinctură de vanilie, poate fi folosit pentru a oferi un gust mai plăcut preparatelor dulci.

Proprietățile medicinale ale extractului de vanilie

Planta de vanilie aparține genului Vanilla. Pentru a obține condimentul, cel mai frecvent se folosește specia V. planifolia, care este o viță de vie înflorită. Boabele de vanilie sunt, de fapt, florile uscate din vița de vie, care conțin diferiți compuși, inclusiv vanilina, substanța adăugată în preparate pentru a le da gust.

Extractul de vanilie are în compoziție: proteine, potasiu, sodiu, grăsimi, zaharuri și carbohidrați. Printre cele mai frecvente efecte adverse pe care le poate provoca se regăsesc: iritație la nivelul pielii, tulburări de somn, dureri de cap sau reacții alergice ușoare. Dacă vrei să-l administrezi pe termen lung se recomandă să ceri sfatul medicului. De asemenea, este indicat să eviți consumul în exces.

Are proprietăți antibacteriene

Proprietățile medicinale ale extractului de vanilie pot fi antibacteriene, de aceea se pot folosi pentru a trata herpesul labial. Poate contribui la ameliorarea inflamației cauzate de herpesul bucal la puțin timp după prima aplicare. De asemenea, consumul de vanilie poate ajuta la calmarea afecțiunilor respiratorii, mai ales a inflamației de la nivelul gâtului, în cazul răcelii.

Poate combate stresul oxidativ

Extractul de vanilie are proprietăți antioxidante. Antioxidanții pot combate efectele dăunătoare ale moleculelor instabile denumite radicali liberi, care pot determina stres oxidativ. Acest proces poate crește riscul de apariție a afecțiunilor cronice și poate accelera procesul de îmbătrânire.

Poate diminua inflamația

Inflamația este un răspuns normal al corpului uman față de acțiunea dăunătoare a anumitor factori. Însă, dacă devine cronică, aceasta îți poate pune sănătatea în pericol. Extractul de vanilie poate reduce inflamația din întregul organism. Vanilina ar putea ajuta la prevenirea și ameliorarea leziunilor hepatice, potrivit Dr. Axe.

Poate ameliora febra

Febra apare frecvent atunci când organismul se luptă cu o infecție sau se confruntă cu o insolație. Dacă temperatura corpului crește prea mult poate cauza alte probleme de sănătate. Proprietățile medicinale ale extractului de vanilie pot fi folosite ca remediu natural împotriva febrei.

Poate avea activitate antidepresivă

Mirosul de vanilie poate avea efecte liniștitoare datorită aromei sale specifice în cazul persoanelor cărora le place aroma. Din acest motiv, extractul de vanilie poate fi folosit pentru a trata simptomele depresiei. Ar putea avea efecte antidepresive asemănătoare cu cele ale medicamentului denumit fluoxetină, conform Livestrong.

Poate îmbunătăți sănătatea mintală

Proprietățile medicinale ale extractului de vanilie pot trata simptomele de anxietate și depresie. Această capacitate se poate datora proprietăților sale antiinflamatoare. Pe lângă acțiunea asupra a diferite organe, inflamația poate afecta inclusiv starea mintală. Consumul de vanilină poate preveni atât neuroinflamația, cât și neurodegenerarea.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
PARTENERI