Echinacea este o plantă foarte populară care se folosește frecvent în medicina alternativă. Aceasta are nenumărate utilizări terapeutice asupra sănătății generale a organismului. Citește despre proprietățile medicinale ale consumului de echinacea.
Cel mai frecvent, echinacea se adaugă în suplimentele pentru întărirea sistemului imunitar. Administrarea acesteia poate ajuta la prevenirea și tratarea răcelilor obișnuite și poate diminua inflamația din organism.
Proprietățile medicinale ale consumului de echinacea
Echinacea se regăsește printre cele mai des utilizate plante medicinale. Aceasta se administrează într-o gamă largă de forme, cum ar fi: extract, ceai, capsule, tinctură, pulbere, ulei esențial, creme, geluri, infuzii sau spray-uri.
În general, efectele secundare ale consumului de echinacea sunt minore și de scurtă durată. Reacțiile alergice severe apar foarte rar. Cele mai des întâlnite efecte adverse se asociază cu probleme la nivelul tractului digestiv, cum ar fi senzație de greață sau diaree.
Poate lupta împotriva stresului oxidativ
Datorită concentrațiilor sale de antioxidanți, echinacea poate lupta împotriva efectelor dăunătoare cauzate de moleculele instabile denumite radicali liberi. Astfel, poate fi eficientă în combaterea stresului oxidativ, un proces care poate accelera procesul de îmbătrânire și poate scădea riscul de a dezvolta afecțiuni cronice.
Poate întări sistemul imunitar
Echinacea poate întări sistemul imunitar. Aceasta poate fi folosită pentru a preveni: răceala obișnuită, infecțiile de la nivelul tractului respirator superior, gripa și bolile virale. Totodată, administrarea sa ar putea scurta durata răcelilor, potrivit Health.
Poate diminua inflamația
Proprietățile medicinale ale consumului de echinacea pot diminua inflamația din organism. Echinacea poate reduce simptomele osteoartritei de la nivelul genunchiului. Aceasta ar putea amplifica efectele antioxidante ale acidului linoleic, ceea ce poate contribui la calmarea inflamației la fel de eficient ca terapia cu unde de șoc.
Poate ameliora afecțiunile mintale
Administrarea de echinacea poate ameliora simptomele afecțiunilor mintale. Aceasta poate ameliora anxietatea și depresia și poate asigura o stare de bine. Efectele sale ar putea dura aproape o săptămână de la administrare. Totodată, mirosul plantei poate stimula eliberarea dopaminei, unul dintre hormonii care poate contribui la obținerea unui sentiment de fericire.
Poate sprijini sănătatea pielii
Proprietățile medicinale ale consumului de echinacea pot ocupa un rol benefic major în diferite aspecte ale sănătății pielii. Efectele lor medicinale pot ajuta la atenuarea simptomelor dermatitei atopice. Cremele și gelurile care conțin Echinacea purpurea pot îmbunătăți hidratarea pielii și pot diminua ridurile fără a provoca iritații la nivelul pielii.
Poate regla nivelurile de zahăr din sânge
Extractul de echinacea poate opri enzimele care fac posibilă descompunerea carbohidraților, conform PharmEasy. Această caracteristică poate diminua cantitatea de zahăr care ajunge în sânge. Compușii săi antioxidanți ar putea contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge și a sensibilității la insulină.
Ar putea avea efecte anticancerigene
Proprietățile medicinale ale consumului de echinacea pot fi utile împotriva cancerului. Potențialele efecte anticancerigene ale echinaceei pot proveni din capacitatea sa de a întări imunitatea. Aceasta poate face celulele ucigașe să devină mai active și poate stimula crearea de fragmente de protecție imunitară. Practic, echinacea ar putea ajuta organismul să lupte într-un mod mai eficient împotriva cancerului.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.