Proprietățile medicinale ale ceaiului de iasomie. Efectele asupra sănătății organismului

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 14 martie 2024, 08:20

Ceaiul de iasomie se prepară din granule, pliculețe sau frunze și, de obicei, are la bază ceaiul verde. Planta se remarcă prin mirosul său specific, în timp ce compoziția acesteia se caracterizează poate avea efecte benefice. Citește despre proprietățile medicinale ale ceaiului de iasomie.

Reclamă

Cele mai frecvent folosite soiuri de iasomie sunt iasomia comună (Jasminum officinale) și iasomia arabă (Jasminum sambac). Ceaiul rezultat are proprietăți asemănătoare cu cele ale ceaiului verde deoarece la obținerea acestuia se utilizează aceleași frunze.

Proprietățile medicinale ale ceaiului de iasomie

Ceaiul de iasomie este o băutură care îți poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate și care prezintă puține potențiale efecte adverse. În general, are la bază ceaiul verde, dar uneori se folosește ceai negru sau ceai alb la preparare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totodată, ceaiul de iasomie poate ridica riscuri ușoare, cum ar fi: stări de anxietate, neliniște, nervozitate și afecțiuni digestive. De asemenea, catechinele din conținut pot diminua capacitatea de absorbție a fierului în corp.

Are proprietăți antioxidante

Ceaiul de iasomie conține compuși vegetali puternici, denumiți polifenoli. Aceștia acționează ca antioxidanți în organism și pot proteja celulele împotriva efectelor dăunătoare provocate de radicalii liberi. Astfel, pot reduce riscul de a dezvolta boli de inimă si mai multe tipuri de cancer.

Reclamă

De asemenea, ceaiul alb și ceaiul verde sunt băuturi cu proprietăți antioxidante, de aceea pot preveni apariția afecțiunilor cronice cauzat de stresul oxidativ.

Te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus

Proprietățile medicinale ale ceaiului de iasomie te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus deoarece pot accelera metabolismul. Această caracteristică se datorează în mare măsură bazei de ceai verde. Proprietățile de ardere a grăsimilor din această băutură se asociază cu concentrațiile sale de cofeină și polifenolul numit galat de epigalocatechină. Acești compuși pot îmbunătăți efectele de ardere a grăsimilor.

Poate avea efecte de relaxare

Ceaiul de iasomie are efecte stimulatoare și calmante. Petalele au o aromă florală și calmantă, în mare parte datorită prezenței compusului numit linalol. L-teanina prezentă în acest tip de ceai poate contribui la susținerea unui răspuns mai sănătos la stres, ceea ce oferi o stare de relaxare și un somn mai odihnitor, conform Dr. Axe.

Reclamă

Poate îmbunătăți funcțiile creierului

Proprietățile medicinale ale ceaiului de iasomie includ mai multe proprietăți care ar putea ajuta la stimularea funcției creierului. Acesta asigură concentrații ridicate de cofeină, în funcție de cât timp îl lași să se infuzeze și de ce tip de ceai folosești ca bază. Cofeina poate stimula sistemul nervos.

Poate susține sănătatea orală

Ceaiul de iasomie se bazează de obicei pe ceaiul verde, care oferă un conținut ridicat de catechine. Catechinele sunt un grup de polifenoli, ce pot preveni apariția cariilor dentare deoarece pot distruge bacteriile, care formează plăci, cum ar fi Streptococcus mutans.

Poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2

Ceaiul de iasomie preparat din ceaiul verde poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, potrivit Healthline. Galatul de epigalocatechină poate ajuta organismul să folosească mai eficient insulina și poate reduce nivelul de zahăr din sânge.

Poate proteja sănătatea inimii

Proprietățile medicinale ale ceaiului de iasomie includ concentrații ridicate de polifenoli, care pot proteja împotriva bolilor de inimă. Polifenolii din ceai ar putea preveni oxidarea colesterolului LDL, mai exact a colesterolului rău, un proces care poate crește șansele de a dezvolta afecțiuni cardiace.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
Reclamă
PARTENERI
icon