Senzația de sete excesivă poate indica o afecțiune medicală, dacă nu are la bază o situație care o poate provoca. Dacă se întâmplă ocazional, nu este o problemă, însă atunci când devine o problemă frecventă, poate fi nevoie să ceri sfatul unui medic. Citește despre principalele cauze ale senzației constante de sete.
De obicei, simți nevoia să bei foarte multă apă, după ce uiți să o faci în decursul zilei. De asemenea, te poți confrunta cu unele circumstanțe care îți pot da această senzație: expunerea prelungită la soare în timpul verii, transpirația excesivă cauzată de temperaturile ridicate sau antrenamentele efectuate la sală. În aceste situații, lipsa lichidelor din organism poate cauza: oboseală, deshidratare și crampe musculare.
Principalele cauze ale senzației constante de sete
În majoritatea cazurilor, senzația de sete trece dacă ai grijă să bei suficientă apă. Dacă aceasta rezistă unui aport normal de lichide și este însoțită de simptomul de gură uscată, poate indica o afecțiune, conform Prevention.
Orice afecțiune care îți modifică echilibrul de apă sau sare din organism poate declanșa senzație de sete. Există mai multe cauze care pot determina această problemă. Pentru un diagnostic și un tratament corect, se recomandă să ceri sfatul unui medic.
Diabet
Diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2 pot crește riscul de a te deshidrata. Când nivelurile de zahăr din sânge sunt prea ridicate, organismul presează rinichii să producă mai multă urină pentru a scăpa de excesul de glucoză. În această situație, pot apărea și alte simptome, precum: urinarea frecventă, iritabilitatea, oboseala și o pierdere inexplicabilă în greutate.
Stres cronic
Stresul cronic determină o funcționare insuficientă a glandelor suprarenale, ceea ce poate provoca scăderea tensiunii arteriale atunci când nivelul de stresul este sever. Acest lucru poate cauza: amețeală, depresie, anxietate și o senzație foarte puternică de sete.
Senzație de sete este modul în care corpul adaugă mai multă apă în sânge pentru a-ți crește tensiunea arterială. Singura soluție pe termen lung este să înveți să-ți gestionezi mai bine nivelul de stres.
De exemplu, poți bea ceaiuri împotriva stresului, precum ceaiul verde. Datorită antioxidanților polifenoli, acesta poate proteja împotriva efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ.
Probleme de alimentație
Problemele de alimentație sunt printre principalele cauze ale senzației constante de sete. Alimentele cu efect diuretic îți pot induce senzație de sete deoarece te fac să urinezi mai mult. Acestea includ alimente precum: țelina, sparanghelul, sfecla, lămâile, pepenii, ghimbirul și pătrunjelul.
De asemenea, carbohidrații absorb și rețin mai multă apă decât proteinele și grăsimile. Astfel, dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați te pot face să urinezi mai frecvent, ceea ce-ți poate provoca senzație de sete.
Afecțiuni tiroidiene
Atunci când glanda tiroidă produce prea mulți sau prea puțini hormoni, aceasta poate cauza o varietate de simptome, inclusiv: menstruații anormal de dureroase, anxietate sau senzație de căldură și uscăciune a gurii. Iar toate acestea pot determina înrăutățirea senzației de sete.
Anemie
Anemia apare când corpul nu are suficiente globule roșii sănătoase, fiind printre principalele cauze ale senzației constante de sete, potrivit WebMD. De obicei, anemia ușoară nu poate provoca senzație de sete, dar se poate să simți nevoia de a bea mai multă apă dacă simtomele afecțiunii devin severe.
Sângerare excesivă
Pierderea continuă sau bruscă de sânge, din cauza unor probleme de sănătate, precum menstruațiile abundente și ulcerele peptice, îți poate agrava senzația de sete. Astfel, organismul încearcă să compenseze pierderea de lichide.
Sindrom de gură uscată (xerostomie)
Sindromul de gură uscată, denumit și xerostomie, este una dintre principalele cauze ale senzației constante de sete. Este o uscăciune anormală a membranelor mucoase din gură, determinată de reducerea fluxului sau modificarea compoziției salivei.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.