Primul ajutor în cazul persoanelor cu stop cardiorespirator. Ce se recomandă să faci

Publicat: 19 octombrie 2023, 08:49

Șansele de a te confrunta cu un stop cardiorespirator pe stradă, la locul de muncă sau acasă sunt destul de mari. De aceea este important să știi exact ce să faci dacă întâmpini o astfel de situație nefericită. Radu Rotaru, medic SMURD, și Cristian Căldăraru, instructor prim ajutor DSU, au fost invitații doctorului Mihail Pautov în a opta ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află cum poți acorda primul ajutor în cazul persoanelor cu stop cardiorespirator.

Radu Rotaru și Cristian Căldăraru au explicat cum se reacționează dacă victima leșină, cum se intervine când întâlnești o persoană cu stop cardiorespirator, ce manevre se aplică în funcție de situație până când echipajul medical de urgență ajunge la fața locului și cum se folosește un defibrilator. Aceștia au folosit un manechin pentru a arăta exact cum se procedează.

Primul ajutor în cazul persoanelor cu stop cardiorespirator

Un stop cardiorespirator se recunoaște, având în vedere două aspecte: se stabilește dacă victima este inconștientă și dacă nu respiră. Nu se recomandă să măsori pulsul, dacă nu ai pregătire medicală deoarece nu poți ști când îl iei corect.

Pentru a verifica dacă o persoană rămâne conștientă se poate întreba simplu: Doamnă/ domnule, mă auziți? Dacă mă auziți deschideți ochii, strângeți-mă de mână. Dacă nu vorbește, dacă nu deschide ochii, dacă nu mișcă înseamnă că persoana este inconștientă.

-Cum se verifică dacă victima respiră?
-Se dă capul victimei pe spate, să pun două degete sub bărbie și se ridică bărbia. Zicala conform căreia ,,victima și-a înghițit limba când este inconștientă” are puțin adevăr. Limba reprezintă un mușchi. În momentul în care oamenii rămân inconștienți sau în stop cardiorespirator, își pierde tonusul. Atunci baza limbii pică ușor în spate, în posterior, și astupă locul pe lângă care ar trebui să treacă aerul, dacă persoana ar fi putut, de fapt, să respire. Odată ce i se dă capul pe spate și i se ridică bărbia, se ridică automat și limba, care, fiind un mușchi, stă bine ancorat de structurile din jur. Când tragi limba victimei în sus, dacă rămâne în viață, dar doar inconștientă, poate respira eficient.

Ce este metoda P.A.S.

Primul ajutor în cazul persoanelor cu stop cardiorespirator include o etapă în care stabilești dacă victima respiră. Atunci se aplică metoda P.A.S.: Privește, Ascultă, Simte. Se privește spre torace pentru a vedea că toracele se expansionează, se ascultă pentru a vedea dacă într-adevăr respiră, se produce un șuierat și se simte aerul expirației pe obraz. Timp de 10 secunde se pune în practică metoda PAS pentru a evalua dacă există cel puțin două respirații.

-Dacă se constată că victima nu este conștientă și nu respiră, ce se recomandă să fac?
-Dacă victima intră în stop cardiorespirator este foarte important să apelezi 112 cât mai repede, astfel încât echipajul medical de urgență să ajungă într-un timp cât mai scurt. În situația nefericită în care rămâi singur, se pune telefonul pe speaker și se vorbește cu dispeceratul. Ții telefonul lângă tine ca să nu pierzi timp important. Dacă se întâmplă să mai fie o persoană în jur, aceasta poate fi rugată să sune la 112, pentru a putea începe resuscitarea. Resuscitarea are un rol foarte important și trebuie să se întâmple cât mai repede. Odată ce inima nu bate, sângele cu oxigen nu ajunge la creier și se instalează leziuni, care devin ireversibile. Fără a aplica aceste măsuri, chiar dacă se resuscitează victima, aceasta nu va putea fi vreodată reintegrată în societate și va rămâne în moarte cerebrală.

Cum se resuscitează corect

Resuscitarea începe cu desfacerea hainelor pacientului, astfel încât să se poată vedea pielea. Te concentrezi să determini exact unde se află centrul pieptului pacientului. Acest lucru se realizează prin determinarea capătului superior și a capătului inferior al sternului. Se împarte în două jumătăți egale și se poziționează podul palmei dominante, cu jumătatea inferioară către picioare.

Pentru a acorda primul ajutor în cazul persoanelor cu stop cardiorespirator, se pune podul palmei și cealaltă mână peste aceasta. Coatele trebuie să fie perfect întinse, umerii se țin paraleli cu sternul victimei și începi să apeși pe pieptul acesteia, la o adâncime de maxim 5-6 centimetri, cu o frecvență de maxim 100-120 pe minut.

,,Compresia trebuie să fie egală cu decompresia. Număr până la 10 ca să-mi țin un ritm corect, încep să număr în gând sau cu voce tare. Ține doar de salvator cum o face: 1 și 2 și 3…” – Cristian Căldăraru, instructor prim ajutor DSU

Ce se întâmplă când sângele nu mai ajunge la creier

În momentul în care începe compresia toracală, pacientul rămâne în stop cardiorespirator. Sângele ajunge la creier, tocmai datorită acesteia deoarece împinge inima. Inima are niște valve, astfel încât să împingă sângele pe traseul corect. Sângele oxigenat ajunge din nou la creier.

Creierul este primul care moare. În momentul în care creierul a decedat, decedează și pacientul. Atunci resuscitarea pacientului nu mai oferă niciun rezultat.

-Câte minute avem la dispoziție ca să putem salva creierul?
-Din momentul stopului cardiorespirator, în 4 minute se instalează leziuni. În 6 minute devin leziuni ireversibile. La 10 minute de la un stopul cardiorespirator, neasistat de manevre de resuscitare, dacă se repornește inima, pacientul nu se va trezi niciodată. Va rămâne în moarte cerebrală.

Primul ajutor în cazul persoanelor cu stop cardiorespirator include mai mulți pași. Pe măsură ce resuscitarea continuă, dacă există o persoană disponibilă în apropiere și știe că în zonă se găsește un defibrilator, îl poți ruga pe măsura ce continui masajul cardiac, compresiile toracice externe, să-l aducă și să-l monteze pe pacient.

Ce este un defibrilator

În România există defibrilatoare în anumite locuri publice, iar, în viitor, vor fi din ce în ce mai multe. Se găsesc peste 50 de aparate în spații publice. Aparatul poate oferi indicații în limba română, poate specifica pas cu pas ce se recomandă să faci.

,,Nu trebuie să știi absolut nimic, nu trebuie să ai pregătire medicală. Dacă doar te uiți la ecran, vezi instrucțiunile vizuale care vin de la aparat, asculți ceea ce-ți spune și urmezi pașii indicați, poți salva o viață. Acesta precizează și explică pașii de bază. Ai un monitor care îți spune exact ceea ce trebuie să faci. Include patch-uri de defibrilare, pe care le indică pe ecran. Arată efectiv ca două abțipilde. Foarte simplu, au desen și menționează exact unde trebuie să fie puse.” – Radu Rotaru, medic SMURD

De asemenea, aparatul decide dacă este necesar să fie aplicat un șoc, nu utilizatorul. Dacă vrei să aplici un șoc, când nu se recomandă unul, aparatul nu livrează. În plus, în cazul folosirii șocului, te asiguri că nimeni nu atinge victima.

Când vrei să acorzi primul ajutor în cazul persoanelor cu stop cardiorespirator, aparatul folosește un șoc în contextul în care sesizează o fibrilație ventriculară. Inima, în cazul în care a fost oprită, nu mai are suficient oxigen. Impulsurile nervoase, care acționează asupra mușchiului inimii sunt afectate. Defibrilarea îi dă inimii posibilitatea să funcționeze din nou.

Odată ce se reiau manevrele de resuscitare, aparatul conține un metronom care bipăie undeva la 100-110 debătăi pe minut, ca în acel moment de panică să nu fie nevoie ca utilizatorul să se concentreze pentru a afla ritmul pe care trebuie să-l respecte. Trebuie doar să comprimi pieptul victimei odată cu aparatul.

Cum te poate ajuta un defibrilator să iei legătura cu un medic

Defibrilatorul poate apela dispeceratul la 112 și activează automat o funcție de speaker la telefon. Face legătura cu un medic din dispecerat de la SMURD. Acesta te poate ghida în ceea ce urmează să faci. În plus, include un cablu cu care se pot monitoriza funcțiile vitale. Transmite către dispecerat în timp real funcțiile vitale ale pacientului.

Când vrei să acorzi primul ajutor în cazul persoanelor cu stop cardiorespirator, se începe masajul cardiac, compresia toracică externă și se folosește un defibrilator în primele 3-5 minute de la instalarea stopului cardiorespirator. În acest mod, șansele de supraviețuire ale pacientului cresc cu peste 75%. Are șansa să iasă singur din spital, fără leziuni pe creier și să-și continue viața așa cum a fost înainte de producerea stopului cardiorespirator.

-Cât de important este să existe în cât mai multe locuri publice astfel de aparate și ce este indicat să se facă în acest sens?
-Resuscitarea nu repornește inima. Resuscitarea doar ține creierul în viață până când ajunge ambulanța. În țările civilizate, există în toate spațiile publice aglomerate astfel de aparate, care oferă indicații pas cu pas și se utilizează ușor pentru a putea aplica un șoc până ajunge un echipaj medical de urgență la fața locului. În funcție de model, prețul unui defibrilator se încadrează între 2000-3000 de euro, uneori peste 3000 de euro.

,,Pentru o firmă mare cu mulți angajați nu este o sumă atât de mare când punem în raport cu ce poate face. În mod real, poate salva o viață.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Cum se realizează respirația gură la gură

-Este recomandată respirația gură la gură? Cu ce ne poate ajuta?
-Dacă nu dorești să faci respirație gură le gură, compresiile toracice continue au un rol foarte important. Nu ești obligat să faci respirație gură la gură dacă nu cunoști acel om, dacă pur și simplu nu vrei. Este dreptul tău. Dar compresiile toracice sunt importante, mai ales în primele 4 minute de la prăbușire. Sângele arterial are o rezervă de oxigen. Bineînțeles, pentru că pacientul respiră până în ultimul moment când se prăbușește. Atunci, doar prin recircularea sângele arterial, prin aplicare compresiilor toracice, în primele 4 minute, poți obține un beneficiu pentru creier. Este mai bine să faci compresii toracice externe decât să nu acorzi niciun ajutor.

În cazul în care vrei să faci respirație gură la gură, se numără până la 30. Când ajungi la 30, se deschid căile aeriene, se pensează nasul, se pune gura etanș peste gura pacientului, se respiră în gura victimei până când cu coada ochiului, se vede că se ridică toracele. Te ridici, te reoxigenezi și faci a doua ventilație. Cele două ventilații nu trebuie să dureze mai mult de 5 secunde pentru că se indică să te axezi pe compresia toracică externă. Dacă simți că la ventilație, pieptul pacientului nu se ridică, se recomandă să continui masajul cardiac, compresia toracică externă.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
PARTENERI