Pesticidele ar putea crește riscul de cancer la fel de mult ca fumatul. Ce spun studiile

Publicat: 30 iulie 2024, 08:58

Oamenii de știință au analizat dacă expunerea la pesticide este la fel de dăunătoare precum fumatul în ceea ce privește riscul de cancer. Un nou studiu ştiinţific susține că acest lucru poate fi posibil. Află de ce pesticidele ar putea crește riscul de cancer la fel de mult ca fumatul.

Studiul publicat în jurnalul „Frontiers in Cancer Control and Society”, a descoperit o asociere puternică între prezența pesticidelor și mai multe tipuri de cancer. Printre acestea se regăsesc inclusiv: leucemia, limfomul non-Hodgkin, cancer la vezica urinară, plămân și cancerul pancreatic.

Pesticidele ar putea crește riscul de cancer la fel de mult ca fumatul

Autorii au folosit date privind populația și zonele geografice din diverse surse. Printre acestea au fost utilizate inclusiv informații de la: CDC, Departamentul Agriculturii din SUA și US Geological Survey. Aceștia au investigat corelația dintre ratele acestor tipuri de cancer și utilizarea pesticidelor în diferite regiuni din Statele Unite.

  • Expunerea la pesticidele din mediul înconjurător din cauza agriculturii industriale poate crește riscul de cancer într-un grad similar cu fumatul.
  • Într-un studiu recent, cercetătorii au corelat ratele de cancer după regiunile geografice și pe baza utilizării pesticidelor.
  • Studiul nu demonstrează o cauzalitate. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care pesticidele din mediul înconjurător afectează riscul de cancer.

Acest tip de studiu, cunoscut sub termenul de studiu ecologic, este folosit pentru a identifica tendințele mari. În același timp, nu demonstrează o legătură cauzală, fapt pe care autorii studiului îl admit.

Studiul oferă indicii ce asociază pesticidele cu riscul de cancer

Tendințele identificate între pesticide și riscul de cancer sunt asemănătoare cu cele pe care le-ai vedea de obicei la fumat. Studiul analizează dacă pesticidele ar putea crește riscul de cancer la fel de mult ca fumatul.

„Am descoperit că fiecare tip de cancer este afectat. Deci, totul este influențat de pesticide. Se aseamănă foarte mult cu ceea ce vezi în fumat. Dacă fumați mai mult, creșteți riscul pentru fiecare cancer, chiar și atunci când unele dintre acestea sunt mai vizate decât altele”, a declarat Isain Zapata, PhD, profesor asistent de cercetare și statistică la Universitatea Rocky Vista și autor principal al studiului, pentru Healthline.

Studiul nu oferă certitudini sau date la nivel de individ

Loren Lipworth, profesor de medicină și director asociat al Diviziei de Epidemiologie de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, care nu a fost afiliat acestor cercetări, a declarat că din cauza tipologiei acestui studiu, datele necesită precauție în ceea ce privește interpretarea concluziilor acestui studiu.

„Concluziile care se pot trage din acest tip de studiu sunt că pot exista unele indicii etiologice. Pot exista unele semnale de asociere între diferitele tipuri de cancer și modelele de utilizare a pesticidelor la acest nivel mare de populație, dar la nivelul unui individ studiul nu oferă informații”, a spus L. Lipworth.

Cartografierea legăturii potențiale dintre pesticide și cancer

Studiul care analizează dacă pesticidele ar putea crește riscul de cancer este prima analiză cuprinzătoare a efectelor pesticidelor asupra riscului de cancer în regiuni geografice și populații mari din Statele Unite.

Cercetătorii au folosit date din rapoartele folosirii a 69 de pesticide diferite pentru a delimita regiunile geografice. În esență, au marcat zone din SUA folosite pentru agricultură pe baza raportatelor privind pesticidele utilizate.

De exemplu, Vestul Mijlociu, principala regiune a țării pentru producția de porumb, are cea mai mare prezență de pesticide în mediu. Între timp, regiunea Marilor Câmpii, din nordul Texasului până în Dakota de Nord, are cel mai puțin.

Odată ce autorii au stabilit aceste regiuni geografice determinate de folosirea pesticidelor, s-au uitat apoi la ratele de cancer în aceste zone și au analizat datele.

Cercetătorii au presupus că riscul de cancer este probabil legat de cantitatea de pesticide utilizate dar și de diferitele tipuri de producție agricolă. Utilizarea pesticidelor variază în funcție de activitate. De exemplu, California, cel mai mare producător de legume al națiunii, ar avea probabil rezultate diferite de cancer față de Midwest, unde porumbul este cultura predominantă.

Profesorul Isain Zapata a declarat că această metodologie oferă o impresie mai holistică a modului în care poate apărea expunerea la pesticide. Studiul menționează că indivizii sunt rareori expuși la un singur pesticid. În schimb, sunt expuși la un amestec de diferiți contaminanți în realitate.

Rezultate specifice ale pesticidelor

69 de pesticide raportate la nivel național au fost incluse în studiul care analizează dacă pesticidele ar putea crește riscul de cancer. Individual, multe au fost legate de diferite tipuri de cancer.

Atrazina este folosită pentru controlul ierburilor. Studiul a constatat că a contribuit în mod constant la un risc crescut pentru toate tipurile de cancer și a cancerului de colon.

Glifosatul este un erbicid disponibil comercial. Aceasta se asociază cu un risc crescut pentru toate tipurile de cancer, inclusiv pentru cancer de colon și cancer pancreatic.

Dicamba este folosit în mod obișnuit în agricultură la porumb și soia. Acesta a fost legat de un risc crescut de cancer de colon și cancer pancreatic.

Dimetomorful este un fungicid. A fost identificat în regiunile cu risc crescut de leucemie și limfom non-Hodgkin.

În ciuda acestor constatări, I. Zapata a spus că scopul studiului lor nu este de a opri utilizarea pesticidelor.

„Trebuie să mâncăm. Trebuie să avem produse derivate din agricultură. Pentru a avea eficiența de care avem nevoie pentru a fi sustenabili din punct de vedere economic, trebuie să folosim acele substanțe chimice. Deci, devine o abordare cost-beneficiu, risc-beneficiu”, a spus I. Zapata.

Punctele forte și punctele slabe ale studiului

Autorii studiului care examinează dacă pesticidele ar putea crește riscul de cancer au putut controla factorii principali, inclusiv fumatul, factorii socioeconomici și suprafața terenurilor agricole. Totodată, atunci când se discută datele privind populația umană, nu poți lua în considerare absolut toți factorii importanți.

De exemplu, chiar și într-o regiune cu rate mari de cancer și de utilizare a pesticidelor, natura studiului nu permite afirmarea cu certitudine că una este cauzată direct de cealaltă. Totuși, oferă un semnal de alarmă, în sensul că necesită mai multe cercetări în acest domeniu.

„Nu există nicio inferență cauzală care să poată fi trasă între expunerea reală la pesticide a indivizilor sau a unui grup de oameni și riscul lor individual de cancer”, a spus L. Lipworth.

Studiul nu face diferența între grupurile de oameni, cum ar fi lucrătorii agricoli care pot fi expuși direct la pesticide și membrii comunității din jur a căror expunere poate varia în funcție de proximitate și de alți factori.

„Este foarte important să avem o evaluare a expunerii la nivel de persoană. Sunt oameni care sunt fermieri și astfel se expun profesional. Dar în aceeași zonă sunt oameni care trăiesc cu fermieri care se expun într-un mod diferit. Deci, evaluarea expunerii la nivel personal este cu adevărat esențială pentru ca noi să înțelegem acest tip de asociere științifică”, a spus L. Lipworth.

Concluzia studiului privind pesticidele și riscul de cancer

Acest studiu național asupra populației din SUA a descoperit o asociere largă între utilizarea pesticidelor în agricultură și diferite forme de cancer.

În diferite regiuni geografice ale SUA, 69 de pesticide diferite au fost asociate cu un risc crescut de cancer de colon, pancreas, pulmonar și alte tipuri.

Tipul de studiu arată doar o asociere, nu și cauzalitate. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine modul în care expunerea la pesticidele din mediu afectează riscul de cancer la nivel personal.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mii de toxine din ambalajele alimentelor au fost depistate în corpul uman. Cercetătorii trag un semnal de alarmă
Mii de toxine din ambalajele alimentelor au fost depistate în corpul uman. Cercetătorii trag un semnal de alarmă
8 obiceiuri de dimineață care îți pot îmbunătăți memoria. Ce efecte pot avea asupra acestei funcții a creierului
8 obiceiuri de dimineață care îți pot îmbunătăți memoria. Ce efecte pot avea asupra acestei funcții a creierului
Antrenamentul cu intervale de intensitate redusă: ce este și prin ce se diferențiază de alte tipuri de antrenamente fizice
Antrenamentul cu intervale de intensitate redusă: ce este și prin ce se diferențiază de alte tipuri de antrenamente fizice
PARTENERI