Obiceiul pe care trebuie să-l eviți dacă ai prediabet. Metoda simplă prin care poți ține glicemia sub control

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 13 mai 2024, 06:57

Prediabetul este o stare care te predispune la diabet zaharat de tip 2. Vestea bună este că îți poți reduce acest risc printr-un stil de viață sănătos. Dacă ai prediabet, trebuie să știi că el este reversibil. Află o metodă simplă prin care poți evita evoluția lui către diabet.

Reclamă

Până la instalarea diabetului, în organismul tău se produc treptat o serie de modificări, iar prediabetul este o etapă în acest proces. Semnele și simptomele lui sunt rareori evidente, dar îl poți depista din timp dacă faci analizele periodice de sânge. 

Diagnosticul timpuriu face posibilă intervenția timpurie, care poate face prediabetul reversibil. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În România, 16,5% dintre adulți au prediabet, conform studiului PREDATORR, publicat în 2016, singurul care a evaluat incidența prediabetului la noi. Datele mai arată că prediabetul are o incidență mai mare în rândul femeilor și în intervalul de vârstă 60-79 de ani. 

Ce înseamnă prediabet 

În prediabet, nivelul glicemiei e este mai mare decât limita normală, dar nu suficient de crescut pentru a fi diagnosticat ca diabet zaharat de tip 2. Practic, prediabetul este ca un semnal de alarmă timpuriu pentru diabet. 

Reclamă

Asociația Americană de Diabet definește prediabetul prin următoarele valori ale unor analize de laborator: 

  • hemoglobina glicozilata (Glicată sau hemoglobina A1C), care este o valoare medie a glicemiei pe o perioadă de 2-3 luni: 5,7% și până la 6,4%;
  • glicemia à jeun (pe nemâncate) cuprinsă între 100 și 125 mg/dL (miligrame pe decilitru);
  • testul de toleranță la glucoză orală cu valori între 140 și 199 mg/dL.

Dacă ai prediabet, riscul tău de a dezvolta diabet de tip 2, boli de inimă și accident vascular cerebral este mai crescut. Adoptarea unui stil de viață sănătos și gestionarea factorilor de risc pot face prediabetul reversibil. Iată câteva modalități prin care poți reuși acest lucru:

Reclamă
  • fii activ fizic;
  • consumă fibre alimentare;
  • alege alimente cu un indice glicemic scăzut;
  • pierde în greutate, dacă ai un exces ponderal;
  • redu stresul;
  • hidratează-te suficient.

Obiceiul prin care poți reduce sau chiar inversa prediabetul

Chiar dacă reușești să-ți modifici stilul de viață și adopți obiceiuri sănătoase, există un lucru care poate face în continuare dificilă gestionarea glicemiei: săritul peste mese. Acest obicei provoacă fluctuații ale glicemiei pe parcursul zilei.

Nivelul zahărului din sânge pot scădea drastic când sari peste mese și poate crește rapid când mănânci din nou, explică Jocelyne Loran, dietetician și specialist certificat în îngrijirea și educația diabetului în cadrul Centrului Medical Regional Charles, de la Universitatea din Maryland, SUA. „Corpul preferă ca nivelul de zahăr din sânge să aibă fluctuații constante pe parcursul unei zile”, explică specialistul pentru revista Eating Well

Când glicemia are oscilații extreme, pot apărea simptome precum:

  • bătăi rapide ale inimii;
  • tremurături;
  • transpirații;
  • nervozitate;
  • anxietate;
  • irascibilitate;
  • stări de confuzie;
  • amețeli.

Obiceiul de a sări peste o masă, în special peste micul dejun sau prânz, crește nivelul glicemiei în timpul altor mese ale zilei, conform unui studiu din 2019 publicat în The British Journal of Nutrition.

Apetitul este influențat de nivelul zahărului din sânge. Când sari peste mese, este posibil să te simți mai înfometat mai târziu în timpul zilei. „Cu cât ești mai flămând atunci când începi să mănânci, cu atât este mai probabil să mănânci prea mult sau chiar să faci excese alimentare”, spune dieteticianul Emily Van Eck pentru aceeași publicație. 

În consecință, poate deveni mai dificil să fii atent la semnalele corpului cu privire la foame și sațietate. În timp, acest comportament alimentar ar putea reduce sensibilitatea la insulină, susține un studiu publicat în 2023.

Cum poți evita obiceiul de a sări peste mese

Dacă ai prediabet, ar trebui să mănânci după un orar prestabilit pentru a preveni fluctuațiile glicemice și evoluția către diabet zaharat. Cu stilul de viață modern, mereu pe fugă și cu un program încărcat, un plan organizat de alimentație poate părea irealizabil, dar există câteva mici trucuri care te pot ajuta să-l pui în practică.

Iată ce poți face pentru a preveni săritul peste mese:

  • Alege preparate simple, ușor de pregătit. La micul dejun, de exemplu, poți mânca un iaurt cu fructe proaspete, fulgi de ovăz cu lapte sau un ou fiert;
  • Nu sări peste micul dejun. Acesta are un rol foarte important în menținerea glicemiei sub control e parcursul zilei;
  • Pregătește gustări sănătoase. Dacă ai un program încărcat la serviciu și nu a timp pentru pauza de masă, asigură-te că ai alternative la serviciu. Pregătește gustări sănătoase și ușor de transportat, cum ar fi fructele, legumele, iaurturile sau nucile;
  • Nu ignora senzația de foame. Ascultă semnalele corpului și mănâncă imediat cum simți senzația de foame, înainte să te simți foarte flămând.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este o boală autoimună. Lista celor mai întâlnite
Ce este o boală autoimună. Lista celor mai întâlnite
Ce este o boală autoimună. Lista celor mai întâlnite
Diabetul gestațional: din ce cauze apare, ce simptome are și cum se tratează
Diabetul gestațional: din ce cauze apare, ce simptome are și cum se tratează
Diabetul gestațional: din ce cauze apare, ce simptome are și cum se tratează
Tot ce trebuie să știi despre zahăr: cât poți consuma zilnic, tipuri și efecte
Tot ce trebuie să știi despre zahăr: cât poți consuma zilnic, tipuri și efecte
Tot ce trebuie să știi despre zahăr: cât poți consuma zilnic, tipuri și efecte
Reclamă
PARTENERI
icon