O mutație a virusului H5N1 poate crește riscul de transmitere la oameni. În cadrul unei cercetări, oamenii de știință au monitorizat și analizat modificările genetice, care pot facilita răspândirea acestei boli în rândul populației.
În prezent, virusul H5N1 bovin nu se poate răspândi între oameni. Acesta a fost identificat în organismele vacilor din Statele Unite ale Americii. Studiul a evaluat infecțiile documentate în cazul persoanelor care au intrat în contact cu: păsări sălbatice infectate, păsări de curte, vaci pentru producția de lapte și alte mamifere.
O mutație a virusului H5N1 poate crește riscul de transmitere la oameni
Lucrarea a fost publicată în Science și finanțată de National Institutes of Health (NIH). Rezultatele au stabilit că o singură modificare a unei proteine de pe suprafața virusului H5N1 de gripă aviară foarte patogenă ar putea crește semnificativ potențialul de transmitere de la om la om.
Studiul a arătat că o mutație a aminoacizilor, numită Q226L, în proteina hemaglutinină, ar putea permite virusului să se lege mai eficient de receptorii din celulele umane. Această mutație a fost testată în cadrul unui laborator. S-a observat o schimbare considerabilă a capacității virusului de a se atașa de receptorii de tip uman. Până în prezent, nu au fost raportate astfel de mutații în cazuri de infectare reale, conform Newsweek.
Virusurile gripale se atașează de celule cu o proteină virală de suprafață numită hemaglutinină. Hemaglutinina se fixează pe receptorii moleculei de zahăr (glican) de pe celule pentru a cauza infecții. Virusurile gripei aviare, precum H5N1, rareori au provocat îmbolnăviri la oameni. Tractul respirator superior uman nu are receptorii celulari de tip aviar prezenți în organismele păsărilor, potrivit SciTechDaily.
Cercetătorii se tem de faptul că virusurile ar putea evolua pentru a recunoaște receptorii celulari de tip uman din căile respiratorii superioare. În acest mod, și-ar putea forma capacitatea de a infecta oamenii și de a se răspândi între ei.
Infecțiile cu virusul H5N1 sunt rare
Potrivit studiului din Science, începând cu anul 2021, virusurile subtipului H5 din clada 2.3.4.4b au devenit o tulpină dominantă la păsările sălbatice, păsările de curte și vacile crescute pentru lapte. Acestea au îmbolnăvit și alte specii de mamifere, inclusiv mamiferele terestre, mamiferele marine și oamenii.
Infecțiile cu H5N1 la oameni se mențin rare. În prezent, nu se pot transmite în rândul populației. Acestea se pot asocia în principal cu intrarea în contact direct cu medii contaminate, păsări infectate și, cel mai recent, vaci crescute pentru lapte.
De-a lungul timpului, tulpinile de gripă aviară au avut nevoie de multiple modificări genetice pentru a se transmite între oameni. Nu se știe clar dacă acesta este cazul tulpinii actuale, care s-a dezvoltat la bovine.
„Monitorizarea modificărilor specificității receptorilor (modul în care un virus recunoaște celulele gazdă) este crucială, deoarece legarea receptorilor este un pas cheie către transmisibilitate. Acestea fiind spuse, mutațiile receptorilor singure nu garantează că virusul se va transmite între oameni.” a afirmat Ian Wilson, co-autor principal și profesor de Structural Biology la Scripps Research, conform ScienceDaily.
Virusurile gripei suferă mutații într-un timp scurt pentru a supraviețui. Acestea produc milioane de variante într-o singură gazdă. Majoritatea mutațiilor sunt inofensive sau dăunătoare virusului. Însă, cele care ajută la supraviețuirea sa sau susțin transmiterea se selectează în mod natural.
De asemenea, unii cercetători se tem că virusul H5N1 s-ar putea combina cu virusurile sezoniere. În acest mod, s-ar putea crea o nouă tulpină de virus.