Virusul gripei aviare se poate combina cu virusurile sezoniere. Ce spun oamenii de știință despre evoluția bolii

Publicat: 4 noiembrie 2024, 13:59

Virusul gripei aviare se poate combina cu virusurile sezoniere. Oamenii de știință monitorizează evoluția acestei boli care se poate transmite de la animal la om. La nivel global, există deja cazuri de persoane infectate cu virusul gripei aviare.

Virusul gripei aviare H5N1 se răspândește în lume. În prezent se poate transmite doar prin expunerea la animale infectate, cum ar fi păsările de curte sau porcii. Încă nu există cazuri de transmitere între oameni.

Virusul gripei aviare se poate combina cu virusurile sezoniere

Un studiu publicat în Biology Open a analizat o potențială problemă de sănătate. Dacă mai multe tulpini de gripă infectează aceeași persoană, acestea se pot amesteca și pot potrivi segmente ale ADN-ului lor. Astfel, pot produce o nouă tulpină de virus.

Pe măsură ce se intră în sezonul gripei, virusul gripei aviare se poate combina cu virusurile sezoniere în cazul lucrătorilor agricoli care se expun la mai multe virusuri. Acest lucru ar putea duce la „apariția unei tulpini noi, foarte virulente, care ar putea duce la un focar sau o pandemie”, a declarat Vasso Apostolopoulos, imunolog la Universitatea RMIT din Australia.

În același timp, unii cercetători iau în considerare riscul unei epidemii mai ample a acestui virus potențial cauzator de pandemie, conform Scientific American.

Virusurile gripale prezintă mai multe caracteristici care le fac foarte predispuse pentru acest lucru. Acestea pot suferi o mutație constantă într-un proces cunoscut sub numele de derivă genetică. Din acest motiv, ai nevoie de o nouă vaccinare antigripală în fiecare an pentru variantele sezoniere. Dacă există suficiente mutații de tipul potrivit, virusul poate declanșa o pandemie.

În România, vaccinul antigripal se poate administra sub două forme: injectabil și nazal. Ambele protejează organismul împotriva a patru tulpini de virus gripal: două tulpini de virus gripal de tip A și două tulpini de virus de tip B.

Evoluția gripei aviare este supravegheată de cercetători

Primul caz de H5N1 din S.U.A. a fost raportat în aprilie 2024. De atunci, infecțiile au avut loc mai ales în cazul lucrătorilor din fermele de lapte sau păsări de curte. Persoanele infectate au prezentat simptome ușoare, cum ar fi înroșirea ochilor sau tusea.

De la apariția sa, infecțiile umane cu H5N1 au produs forme mult mai severe, potrivit Live Science. De la descoperirea virusului în anul 1997 și până iunie 2024, au fost înregistrate la nivel global peste 900 de persoane care au luat infecția. Puțin peste jumătate dintre acestea au murit. Dintre țările implicate Egipt, China și Cambodgia au raportat cele mai multe cazuri.

În 2024, Cambodgia a înregistrat 10 cazuri de H5N1, dintre care două decese. Vasso Apostolopoulos, imunolog susține că virusul H5N1 din Cambodgia aparține unei ramuri diferite a arborelui genealogic al gripei.

Diferențele genetice pot explica de ce virusul este mai virulent, ceea ce-l face să cauzeze forme mortale ale bolii. Un studiu publicat în Emerging Microbes & Infections a descoperit mutații în mai multe gene care pot crește virulența virusului.

În România, în prezent nu există cazuri de gripă aviară la oameni, însă a fost raporat un focar la păsări de curte, a informat Organizația Mondială pentru Sănătate Animală, potrivit Digi24.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul redus de zahăr în primele 1000 de zile de viață poate proteja împotriva afecțiunilor cronice. Ce spun studiile despre diabet și hipertensiune arterială
Consumul redus de zahăr în primele 1000 de zile de viață poate proteja împotriva afecțiunilor cronice. Ce spun studiile despre diabet și hipertensiune arterială
Există o legătură genetică între mărimea creierului și riscul de boală Parkinson și ADHD. Ce au descoperit cercetătorii după ce au analizat structuri cerebrale
Există o legătură genetică între mărimea creierului și riscul de boală Parkinson și ADHD. Ce au descoperit cercetătorii după ce au analizat structuri cerebrale
Ustensilele de culoare închisă folosite în bucătărie pot dăuna sănătății. Care au fost concluziile oamenilor de știință în urma examinărilor
Ustensilele de culoare închisă folosite în bucătărie pot dăuna sănătății. Care au fost concluziile oamenilor de știință în urma examinărilor
PARTENERI