Virusurile Mpox, Oropouche și Marburg continuă să se răspândească în 17 țări. Care este evoluția bolilor

Publicat: 2 decembrie 2024, 13:32

Virusurile Mpox, Oropouche și Marburg continuă să se răspândească în 17 țări. În general, autoritățile sunt îngrijorate mai ales de virusul Marburg deoarece este unul dintre cele mai mortale virusuri patogene.

Virusul Marburg, un tip de febră hemoragică, a ucis cel puțin 15 persoane în Rwanda, iar sute de bolnavi se află sub observație cu suspiciunea de infecție. Mai mulți reprezentanți ai țărilor din Africa se tem că această boală s-ar putea răspândi pe continent.

Virusurile Mpox, Oropouche și Marburg continuă să se răspândească în 17 țări

Numărul de cazuri de infectare cu virusurile Mpox clada 1, Oropouche și Marburg se menține în creștere. Persoanelor care călătoresc li se recomandă să evite deplasarea în zonele afectate.

Oamenii sunt sfătuiți să păstreze distanța față de bolnavii care prezintă stări de rău sau erupții cutanate. Este indicat să se spele frecvent pe mâini, să folosească dezinfectant și să nu-și atingă fața cu mâinele.

Virusul Oropouche

Virusul Oropouche, denumit și „febra leneșului”, a început să se transmită în afara zonei sale obișnuite din America de Sud în zona Caraibe, din Republica Dominicană, conform DailyMail. Virusul Oropouche a înregistrat peste 10.000 de cazuri de infectare în acest an. În 2024, au fost înregistrate focare specifice în Brazilia, Guyana, Bolivia, Ecuador, Republica Dominicană, Columbia, Cuba, Peru și Panama.

Virusul Oropouche se transmite prin înțepături de insecte. Acesta poate cauza: dureri de cap, dureri musculare, articulații rigide, senzație de greață, senzație de frisoane, sensibilitate la lumină și vărsături. În plus, poate traversa rapid bariera hemato-encefalică și poate intra în sistemul nervos central. Din acest motiv, poate cauza meningită și, în cazuri severe, poate provoca decesul.

Variola maimuței

Clada I a tulpinii mpox, denumită și variola maimuței, se răspândește în prezent în Africa. Tulpina Clada I de mpox a fost înregistrată în Rwanda, Gabon, Kenya, Burundi, Republica Centrafricană, Congo, Republica Democrată Congo și Uganda, potrivit Mirror. În același timp, există câteva cazuri înregistrate în Canada, Marea Britanie și Suedia.

Mpox este o boală virală, care determină leziuni nodulare caracteristice, febră, dureri și stări de oboseală. Într-un număr redus de cazuri, poate intra în diferite părți ale corpului, când poate pune viața în pericol.

Anul acesta Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia de variola maimuței „o urgență globală de sănătate”. Până la acel moment, cele mai multe cazuri, mai exact peste 14.000, s-au înregistrat în Republica Democrată Congo.

Virusul Marburg

Cel mai îngrijorător dintre toate, virusul Marburg, este o boală virală, care deteriorează vasele de sânge și organele interne. Acesta cauzează sângerări interne sau la nivelul ochilor, gurii și urechilor. În absența administrării unui tratament, șansele de deces sunt de 88%, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Pentru a evita contractarea virusului Marburg, persoanelor care călătoresc în zonele afectate li se recomandă să evite participarea la ritualuri, înmormântări, sau vizite ale vindecătorilor tradiționali. În același timp, este indicat să evite contactul sau consumul de carne sălbatică. De asemenea, se mai recomandă să ocolească minele sau peșterile cu lilieci și să evite contactul cu animalele sălbatice, indiferent dacă sunt vii sau moarte, în special dacă sunt liliecii. Cu toate acestea, virusul Marburg rareori infectează călătorii, potrivit The Economic Times.

Te-ar mai putea interesa și
Variola maimuței se extinde în Europa. Germania a anunțat primul său caz
Variola maimuței se extinde în Europa. Germania a anunțat primul său caz
Organizația Mondială a Sănătății a aprobat un vaccin anti-mpox pentru adolescenți. Poate fi utilizat pentru cei cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani
Organizația Mondială a Sănătății a aprobat un vaccin anti-mpox pentru adolescenți. Poate fi utilizat pentru cei cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani
Organizația Mondială a Sănătății a aprobat primul test rapid pentru a depista variola maimuței. Permite detectarea virusului din clada 1 și clada 2
Organizația Mondială a Sănătății a aprobat primul test rapid pentru a depista variola maimuței. Permite detectarea virusului din clada 1 și clada 2
PARTENERI