Nutrienți care pot combate sindromul de ochi uscat. Cum pot ameliora simptomele

Publicat: 15 iulie 2024, 08:13

Sindromul de ochi uscat este o afecțiune supărătoare, care îți poate crea un disconfort constant pe parcursul zilei. Pentru a-i preveni și ameliora simptomele poți adopta pentru unele schimbări în dietă. Citește despre nutrienți care pot combate sindromul de ochi uscat.

Sindromul de ochi uscat face parte din categoria afecțiunilor cronice în care organismul nu produce o cantitate optimă de lacrimi. Eventual, se poate ca lacrimile pe care le produce corpul uman să nu ofere o calitate suficient de bună pentru a lubrifia ochii. Dacă suferi de sindromul de ochi uscat, se poate să te confrunți cu simptome precum: iritație, senzație de mâncărime, roșeață și durere.

Nutrienți care pot combate sindromul de ochi uscat

Sindromul de ochi uscat poate crea un disconfort puternic și poate interfera cu calitatea vieții. Ai la dispoziție o gamă largă de tratamente pentru a-l vindeca, cum ar fi picăturile pentru ochi. Totuși, o bună parte dintre oameni caută modalități suplimentare pentru a-și hidrata ochii.

Anumiți nutrienți pot diminua inflamația și pot stimula producția de lacrimi, ceea ce poate ajuta la ameliorarea sindromului de ochi uscat. Aceștia pot fi incluși ușor în dietă deoarece sunt prezenți într-o varietate alimente.

Vitamina A

Vitamina A poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului de ochi uscat și la îmbunătățirea calității lacrimilor. Aceasta este recunoscută pentru capacitatea de a sprijini sănătatea ochilor și se poate asimila din: morcovi, somon, ouă, ton, brânză și dovleac, conform Very Well Health.

Vitamina C

Vitamina C, denumită și acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă, care poate sprijini protejarea celulelor și poate menținere sănătatea pielii, vaselor de sânge și oaselor. Vitamina C se regăsește printre acești nutrienți care pot combate sindromul de ochi uscat. Aceasta se regăsește în compoziția unor alimente, precum: ardei roșu, broccoli, fructe citrice, roșii sau verdețuri.

Vitamina D

Vitamina D este un hormon, care se produce atunci când te expui la soare. Nivelurile scăzute de vitamina D se asociază cu un risc ridicat de a dezvolta sindromul de ochi uscat. Deficiența sa poate provoca o producție redusă de lacrimi. Vitamina D poate sprijini sistemul imunitar și poate preveni bolile autoimune. Aceasta se poate găsi în ciuperci sau carne de pește gras.

Cafeină

Cafeina are un efect diuretic ușor, ceea ce poate însemna că poate sprijini eliminarea excesului de apă prin urină. Totuși, cofeina poate contribui la stimularea producției de lacrimi, ceea ce poate ajuta la scăderea simptomelor sindromului de ochi uscat. O poți asimila din: cafea, ceai negru și ceai verde.

Vitamina E

Vitamina E se numără printre acești nutrienți care pot combate sindromul de ochi uscat, se caracterizează prin efecte protectoare asupra ochilor și are proprietăți antioxidante. Poate ajuta la protejarea retinei împotriva leziunilor și poate susține menținerea stratului de film lacrimal. O poți obține din alimente, cum ar fi: uleiul de floarea-soarelui, uleiul de șofran, uleiul de soia, migdale, arahide, dovleac și spanac.

Luteină și zeaxantină

Luteina și zeaxantina pot contribui la reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni cronice la nivelul ochilor. Acestea pot ajuta la menținerea sănătății și funcționării celulelor de la nivelul acestor organe. Acești doi nutrienți pot fi găsiți în: ouă, spanac și broccoli, potrivit Web MD.

Acizi grași omega-3

Acizii grași omega-3 au o capacitate recunoscută de a sprijini reducerea inflamației în organism și sunt nutrienți care pot combate sindromul de ochi uscat. Aceștia pot ajuta la creșterea producției de lacrimi și la îmbunătățirea calității lor. Se pot obține din alimente precum: sardine, macrou, somon, semințe de chia, semințe de in și alge.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
PARTENERI