Mineralul esențial care poate întări imunitatea. Cum îl poți consuma în cantități mai mari

Publicat: 3 noiembrie 2024, 08:48

Zincul este mineralul esențial care poate întări imunitatea. Acesta se poate asimila dintr-o varietate de alimente, dar persoanele care suferă de anumite afecțiuni intestinale sau care nu pot consuma carne pot întâmpina unele dificultăți. Citește despre metode de a-l obține în cantități mai mari.

Zincul ocupă un rol major în menținerea mai multor funcții ale organismului. Printre acestea se regăsesc: răspunsul imun, sinteza ADN-ului, vindecarea rănilor, și diviziunea celulară.

Mineralul esențial care poate întări imunitatea

Zincul este foarte important pentru funcția imunitară, deoarece contribuie la activarea limfocitelor T, denumite și celule T. Acestea fac parte din apărarea organismului împotriva acțiunii agenților patogeni.

Zincul se poate dovedi eficient dacă te îmbolnăvești, potrivit Huffpost. Acest mineral poate interfera cu simptomele bolii, care permit mucusului, bacteriilor și virusurilor să se acumuleze în tractul respirator superior. Astfel, poate scurta considerabil durata unei infecții.

Deoarece zincul menține creșterea și funcționarea normală a celulelor imunitare, chiar și o deficiență ușoară poate încetini activitatea limfocitelor, neutrofilelor și macrofagelor care protejează organismul împotriva virusurilor și bacteriilor.

Doza zilnică recomandată de zinc este de 8 miligrame pe zi pentru femei și 11 miligrame pe zi pentru bărbați, conform Harvard T.H. Chan. Femeile însărcinate au nevoie de 11 miligrame pe zi, iar cele care alăptează au nevoie de 12 miligrame pe zi.

Mineralul esențial care poate întări imunitatea poate funcționa ca un antioxidant. Din acest motiv, poate contribui la protejarea celulelor din corpul uman împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. În plus, poate avea un impact major asupra echilibrului hormonal, inclusiv asupra sintezei hormonilor tiroidieni și sănătății sistemului reproducător.

Zincul se poate obține dintr-o varietate de alimente: stridii proaspete, ouă, produse lactate sau proteine ​​animale, precum: carnea, peștele și fructele de mare. În același timp, chiar dacă se poate absorbi mai greu în organism, se poate consuma din alimente vegetale, precum: fasole, linte, năut, semințe, nuci și cereale.

De asemenea, printre alte alimente care conțin cantități ridicate de zinc se pot regăsi: mazăre, mure, frunze de sfeclă, spanac, avocado, rodie și sparanghel.

Absorbția zincului poate fi influențată

Chiar dacă incluzi zilnic suficient zinc în alimentație, se poate ca organismul tău să nu-l folosească eficient. Rata de absorbție a zincului din alimente variază de la 5% la 50%. Absorbția lentă a acestui mineral este provocată de un compus numit fitat, prezent în alimentele pe bază de plante, cum ar fi cerealele, nucile, semințele și legumele. Fitații din alimentele vegetale se leagă de mineralele din intestine, ceea ce cauzează o reducere a absorbției zincului.

În funcție de situație, medicul îți poate recomanda să iei suplimente pentru a obține mineralul esențial care poate întări imunitatea. Se poate ca unele persoane să nu primească suficient zinc, cum ar fi veganii, persoanele cu boală inflamatorie intestinală sau cele care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică.

Biodisponibilitatea este capacitatea organismului de a absorbi și de a utiliza nutrienții. Aceasta variază semnificativ în funcție de diferitele forme de zinc. Picolinatul de zinc, citratul de zinc, acetatul de zinc și chelatul de bisglicinat de zinc sunt printre formele de zinc cel mai ușor de absorbit. În același timp, sulfatul de zinc se absoarbe cel mai greu.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Celulele imunitare produse pentru a lupta împotriva formelor severe de COVID-19 pot micșora tumorile. Ce arată un nou studiu despre efectele acestei boli în organism
Celulele imunitare produse pentru a lupta împotriva formelor severe de COVID-19 pot micșora tumorile. Ce arată un nou studiu despre efectele acestei boli în organism
PARTENERI