Limba geografică: cum arată, simptome, cauze și tratament

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 2 aprilie 2024, 07:55 / Actualizat: 3 aprilie 2024, 15:36

În ciuda aspectului îngrijorător, limba geografică nu este o afecțiune gravă. Ea nu produce complicații, nu se asociază cu infecțiile sau cancerul și poate să dispară de la sine într-un interval de timp variabil. Află cum arată o limbă geografică, din ce cauze apare și când este necesar tratamentul. 

Reclamă

Numită și glosită migratorie benignă, limba geografică este o afecțiune inflamatorie destul de comună, care afectează între 1% și 2,5% din populație, conform statisticilor publicate de American Academy of Oral Medicine (AAOM). Ea poate apărea la orice vârstă, inclusiv în copilărie, dar este mai frecvent întâlnită la adulți. 

Deși poate afecta ambele sexe, din motive necunoscute, limba geografică este de două ori mai frecventă în rândul femeilor. Ea este o afecțiune benignă și nu se asociază cu un risc mai crescut de cancer oral sau de infecții. De asemenea, nu este o afecțiune contagioasă și nu produce complicații pe termen lung.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum arată și ce simptome are limba geografică

Limba este un organ muscular cu roluri foarte importante în masticație, înghițire și vorbire. O limbă sănătoasă are o culoare roz pal sau roșu deschis, o suprafață netedă și nu ar trebui să prezinte pete albe sau roșii, fisuri, umflături sau leziuni. 

Suprafața limbii este acoperită în mod normal cu mici formațiuni proeminente, filiforme, numite papile. Acestea ajută la percepția gusturilor. La persoanele cu limbă geografică, papilele devin mai rarefiate sau dispar cu totul pe anumite zone de pe suprafața limbii și se formează pete roșii, netede, cu forme și dimensiuni variabile. Marginea albă, neregulată și ușor proeminentă creează aspectul unei hărți geografice, iar de aici denumirea de „limbă geografică”.

Reclamă
ilustrația cu limba normală și limba geografică - diferențe de aspect
Cum arată limba normală și limba geografică / Shutterstock

De cele mai multe ori, petele cu formă de continente și oceane apar pe fața superioară a limbii, dar se pot extinde și spre marginile sale laterale sau în alte zone ale cavității bucale, cum ar fi cerul gurii, obrajii, sub limbă sau pe gingii. Aceste leziuni sunt cunoscute sub numele de stomatită geografică sau eritem migrator.

În majoritatea cazurilor, limba geografică nu provoacă simptome. Uneori, se poate manifesta printr-o senzație de arsură sau usturime, mai ales după consumul de alimente fierbinți, condimentate sau acide. Ea se asociază frecvent cu fisuri ale limbii despre care se crede că ar fi stadiul final de evoluție a acestei afecțiuni.

Cauzele limbii geografice

Cauza limbii geografice nu este cunoscută. Contrar unor convingeri, alimentația nu duce la apariția petelor specifice pe limbă. Sunt suspectați mai mulți factori ca posibile cauze ale acestei afecțiuni:

Reclamă
  • stresul emoțional;
  • factori psihologici;
  • alergiile;
  • diabetul;
  • tulburările hormonale. 

Cu toate acestea, niciunul dintre acești factori nu a fost legat în mod concluziv de limba geografică. S-a raportat o legătură cu psoriazisul, o boală de piele care provoacă leziuni sub forma unor pete roșii cu aspect solzos. Studiile arată că limba geografică este de patru ori mai frecventă la pacienții cu psoriazis. Unii specialiști consideră limba geografică o formă orală de psoriazis.

Cum se tratează limba geografică

Nu există un tratament țintit pentru această afecțiune și, de cele mai multe ori, nici nu este necesar. Limba geografică dispare de obicei spontan, într-un interval variabil, de la câteva zile și până la câteva luni sau câțiva ani. Este posibil ca, după o anumită perioadă de timp, să reapară pe aceleași zone sau pe altele. 

În situațiile în care provoacă disconfort, se pot administra anumite tratamente, cum ar fi:

  • antihistaminice sub formă de soluție orală pentru clătiri bucale;
  • medicamente antiinflamatoare;
  • analgezice topice (cu aplicare locală);
  • corticosteroizi topici în cazurile severe.

Până la dispariția petelor roșii, se recomandă evitarea alimentelor și băuturilor care agravează simptomele, cum ar fi mâncărurile iuți, condimentate puternic sau sărate, alimentele acide, băuturile carbogazoase, alcoolul și mâncarea sau băuturile fierbinți. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
articol cu video
Alergia la substanțe cosmetice. Cum influențează compușii chimicii sănătatea pielii
Alergia la substanțe cosmetice. Cum influențează compușii chimicii sănătatea pielii
Alergia la substanțe cosmetice. Cum influențează compușii chimicii sănătatea pielii
articol cu video
Ce este o alergie. Mecanismele prin care se manifestă
Ce este o alergie. Mecanismele prin care se manifestă
Ce este o alergie. Mecanismele prin care se manifestă
Reclamă
PARTENERI
icon