Semnele de pe corp ale bolilor gastrointestinale. Ce afecțiuni pot indica

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 27 martie 2024, 07:31

La nivelul pielii, ochilor și gurii pot apărea simptome ale mai multor afecțiuni de la nivelul organelor interne. Teodor Voiosu, medic gastroenterolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 5, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre semnele de pe corp ale bolilor gastrointestinale.

Reclamă

Teodor Voiosu a discutat despre simptomele care pot apărea pe suprafața corpului și care pot indica afecțiuni din alte zone. Acesta a vorbit despre câteva potențiale cauze ale semnelor de la nivelul ochilor, pielii, subrațului, dinților și limbii.

Semnele de pe corp ale bolilor gastrointestinale

Există patologii în interiorul organismului, care pot determina semne în exterior. O bună parte dintre acestea pot indica boli gastrointestinale, de aceea poate fi util să le identifici din timp pentru a te prezenta la medic cât mai rapid.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Ce semne apar pe corp atunci când suferi de boli gastrointestinale?
-Există foarte multe lucruri care se întâmplă în corp și pe care le poți vedea la nivelul pielii, exprimate în semne și simptome diferite. Unele dintre acestea pot fi foarte vizibile.

Icter

Icterul este una din principalele probleme care se pot constata. Dacă observi o culoare galbenă la nivelul pielii și ochilor, se recomandă să ceri consultul medicului. La nivelul ochilor se vede cel mai devreme, fiind cel mai sensibil loc în care se remarcă această modificare. Din acest motiv, se poate lua în considerare o patologie hepatica, care poate include: hepatite, ciroze și anumite tipuri de cancer.

Reclamă

Steluțe vasculare

Printre semnele de pe corp ale bolilor gastrointestinale se numără steluțele vasculare. Acestea pot indica o afecțiune la ficat, de aceea poate fi nevoie să mergi la un medic pentru a face analize. Analizele simple pot arăta dacă suferi de o afecțiune la nivelul ficatului. În același timp, se iau în considerare factori de risc, precum consumul excesiv de alcool sau infecția virală cronică. Diagnosticul nu se pune numai în funcție de prezența acestui simptom.

,,Steluțele vasculare sunt vase de sânge aberante, mărite și hipertrofiate. Ele pot să apară în anumite boli hepatice cronice, cum ar fi ciroza.”

– Teodor Voiosu, medic gastroenterolog

,,Steluțele vasculare sunt micuțe și ce e interesant la ele este că se decolorează și recolorează. Apeși pe o steluță vasculară se decolorează, iei mâna se recolorează.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

Erodarea dinților

Chiar dacă te speli bine pe dinți, ai grijă de igiena ta orală, mergi periodic la stomatolog și faci detartraj, poți descoperi că ai dinții erodați. Semnele de pe corp ale bolilor gastrointestinale pot fi provocate de probleme de sănătate de la nivelul stomacului.

Dacă suferi de o boală de reflux pot exista modificări ale smalțului dentar, dacă nu o tratezi corespunzător. Dintele poate să fie afectat de acidul care se întoarce pentru o perioadă în gură. Din această cauză, apar modificări inestetice, dar și la nivelul smalțului dentar. În această situație, ai nevoie de tratamentul unui stomatolog.

Eritem nodos

Eritemul nodos poate avea simptome foarte vizibile pe piele și poate indica o gamă largă de boli, care pot avea manifestări cutanate. Printre acestea se pot regăsi: bolile inflamatorii intestinale, colita ulcerativă și boala Crohn, care sunt boli ale tubului digestiv, colonului și intestinului subțire.

-Cum ajunge o boala a tubului digestiv să dea manifestări la o distanță atât de mare?
-Simptomele apar prin imunitate. Pielea este un organ foarte sensibil la diverse modificări imune și boli inflamatorii intestinale. Acestea sunt modificări mediate imun deoarece imunitatea este un continuu, fie că se întâmplă lucrurile în tubul digestiv, fie că se întâmplă pe piele. În acest caz, ele trădează aceeași manifestare imunologică de bază.

Acanthosis nigricans

Printre semnele de pe corp ale bolilor gastrointestinale se regăsește acanthosis nigricans. Acanthosis nigricans se referă la o denumire din limba latină, care deservește un semn foarte rar și foarte important. O discretă schimbare de culoare și o înnegrire a unor zone de piele la subraț poate fi un simptom indirect al prezenței unei tumori.

-Cu ce tip de tumori se asociază?
-Există mai multe posibilități cu care se poate asocia acanthosis nigricans. Tumorile de tub digestiv, cum ar fi cancerul gastric, pot da o asemenea modificare de culoare. Este important ca medicii să cunoască aceste modificări pentru că ele pot precede manfestările clinice ale tumorii în sine. Deci, există o tumoră în stadiu incipient și se văd diverse simptome în alte zone. Acestea nu pot fi întotdeauna înțelese ca mecanism, dar pot fi semne de alarmă.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
articol cu video
Metode de mărire a buzelor. Beneficiile și riscurile acestor tehnici estetice
Metode de mărire a buzelor. Beneficiile și riscurile acestor tehnici estetice
Metode de mărire a buzelor. Beneficiile și riscurile acestor tehnici estetice
Reclamă
PARTENERI
icon