Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza

Publicat: 15 octombrie 2024, 07:49

Consumul de alcool, chiar și în cantități mici, este asociat cu șapte tipuri de cancer. Statisticile arată că România se regăsește printre țările cu cele mai multe cazuri de cancer asociate consumului de alcool. Află mai multe despre legătura dintre consumul de alcool și cancer. 

Patru din zece cazuri de cancer ar putea fi evitate prin alegeri de viață și comportamente sănătoase. Acestea au factori de risc pe care îi poți modifica, precum alimentația nesănătoasă, obezitatea, fumatul, sedentarismul, expunerea la radiații UV și consumul de alcool. 

România este printre țările cu cea mai mare rată a cancerelor asociate consumului de alcool, conform unui studiu publicat în 2021 în revista The Lancet Oncology. Procentul de cazuri de cancer legate de alcool este de 6,8%, cele mai multe fiind înregistrate în rândul bărbaților. Prin comparație, media globală este de 4%. 

Tipurile de cancer cu care se asociază consumul de alcool

Legătura dintre consumul de alcool și cancer a fost stabilită încă din 1988, de Agenția Internațională pentru Cercetare asupra Cancerului (International Agency for Research on Cancer – IARC), agenție din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății care evaluează cauzele și factorii de risc implicați în apariția acestei maladii. 

Consumul de alcool crește riscul de cancer indiferent de cantitatea în care îl consumi. Cu cât bei mai mult, cu atât devine mai mare pericolul. 

Conform IARC, nu există nicio îndoială că alcoolul poate cauza cel puțin șapte tipuri de cancer: 

  • cancer oral;
  • cancer esofagian;
  • cancer faringian;
  • cancer laringian;
  • cancer hepatic;
  • cancer al intestinului gros (colon și rect);
  • cancer de sân.

Ce băuturi alcoolice cresc riscul de cancer

Alcoolul sub orice formă crește riscul de cancer, indiferent dacă obișnuiești să bei vin, bere sau tărie. Legătura dintre alcool și cancer poate fi ușor identificată. Alcoolul în sine este cel cauzează efecte nocive și crește riscul de a dezvolta cancer. 

Orice băutură care conține alcool poate duce la apariția cancerului, susțin specialiștii IARC. Chiar și vinul roșu, care este adesea considerat benefic pentru sănătate datorită antioxidanților din compoziție, poate favoriza cancerul din cauza alcoolului pe care îl conține. 

Riscurile nu sunt influențate de concentrația de alcool dintr-o băutură, ci de cantitatea totală consumată. De exemplu, 100 ml de vin cu 12% alcool sau 250 ml de bere cu 5% alcool furnizează cantități similare de alcool etilic și prezintă aceleași pericole pentru sănătate. Consumul regulat al oricăreia dintre aceste băuturi crește riscul de cancer. Așadar, nu există băuturi mai „bune” sau mai „rele” pentru sănătate decât altele. 

Cum provoacă alcoolul cancer

Există multe moduri prin care alcoolul poate provoca cancer. Conform Cancer Research UK, mecanismele principale sunt:

  • Deteriorarea celulelor. Când bem alcool, corpul uman îl transformă într-o substanță chimică numită acetaldehidă. Aceasta poate deteriora celulele și poate împiedica procesele de reparare a acestora;
  • Modificări hormonale. Alcoolul poate crește nivelurile unor hormoni din corp, precum estrogenul și insulina. Hormonii sunt mesageri chimici, iar nivelurile ridicate de estrogen și insulină pot face celulele să se dividă mai des. Un nivel înalt de estrogen crește riscul de cancer de sân.
  • Modificări ale celulelor. Alcoolul are un efect iritant asupra mucoasei din interiorul cavității bucale, gâtului și esofagului. Iritația constantă poate slăbi bariera naturală de protecție a acestor țesuturi, permițând substanțelor chimice dăunătoare să pătrundă mai ușor în celulele expuse și să provoace leziuni.  

Consumul de alcool în combinație cu fumatul este foarte periculos. Riscul combinat de cancer asociat al acestor două comportamente nocive pentru sănătate se menține foarte crescut. 

Prin acțiunea iritantă asupra mucoaselor, alcoolul facilitează absorbția substanțelor chimice cancerigene din fumul de țigară în țesuturile cavității orale și gâtului. La persoanele care beau și fumează, riscul de leziuni tisulare se amplifică și sunt mult mai predispuse la cancer oral și esofagian.

Cum îți poți reduce riscurile 

Diversele metode sau trucuri care te scapă de mahmureală nu anulează și daunele cauzate de consumul de alcool, mai spun specialiștii Cancer Research UK. Singurul mod prin care îți poți reduce riscul de cancer este să renunți la consum sau să limitezi cantitatea. 

Reducerea consumului de alcool de la 4 sau mai multe doze standard de alcool pe zi la o/nicio doză pe zi poate reduce riscul de cancer hepatic cu 21%, de cancer colorectal cu 31% și, în cazul femeilor, riscul de cancer de sân cu 30%. O doză standard de alcool înseamnă 10-12 grame de alcool pur și echivalează cu:

  • o bere de 280-330 ml;
  • 150-180 ml de șampanie;
  • 30-40 ml de whisky sau de altă băutură spirtoasă;
  • 60-80 ml de lichior;
  • 100-120 ml de vin roșu.

Cu cât reduci mai mult consumul, cu atât scade riscul de cancer, dar după mai mulți ani. În funcție de gradul de expunere de-a lungul vieții, se poate ca acesta să nu fie eliminat în totalitate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Soia poate reduce riscul de cancer de sân. Ce produse alimentare integrale poți include în dietă
Soia poate reduce riscul de cancer de sân. Ce produse alimentare integrale poți include în dietă
Consumul de alcool și fertilitatea masculină. De ce e indicat să reduci consumul dacă vrei să devii tată
Consumul de alcool și fertilitatea masculină. De ce e indicat să reduci consumul dacă vrei să devii tată
Metode de prevenție a cancerului de sân. Ce poți face pentru a reduce riscul acestei afecțiuni grave
Metode de prevenție a cancerului de sân. Ce poți face pentru a reduce riscul acestei afecțiuni grave
PARTENERI