La ce temperatură este indicat să-ți setezi aparatul de aer condiționat. Care sunt sfaturile experților

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 21 iulie 2023, 07:08

Odată ce se instalează căldura, apar noi dileme care îți pot afecta sănătatea. Vremea de afară te împinge să pornești aerul condiționat, însă se poate să nu știi sigur dacă îl folosești în mod corect. Ceea ce poate părea confortabil pentru o persoană poate fi mult prea rece pentru o alta. Află la ce temperatură este indicat să-ți setezi aparatul de aer condiționat.

Reclamă

Fiecare om este diferit și are propriile preferințe, dar se recomandă ca temperatura din locuință să fie cu maximum 10 grade mai scăzută decât temperatura de afară. Iar temperatura optimă din încăpere este indicat să fie de 24 °C.

La ce temperatură este indicat să-ți setezi aparatul de aer condiționat

Nu există un răspuns exact. Atunci când împarți spațiul cu mai multe persoane, ia în considerare părerile tuturor și încearcă să ajungi la o înțelegere. De asemenea, poate fi nevoie să găsești un echilibru între alegerea temperaturii ideale și dorința de a economisi energie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În același timp, numărul de persoane din încăpere, nivelul de activitate fizică depusă și puterea de influență a razelor solare reprezintă factori care îți pot influența alegerile. Alți factori care pot contribui sunt: vârsta, greutatea și rata metabolică.

În plus, este important ca aparatul de aer condiționat să nu bată direct în persoanele în vârstă sau bebeluși. Acestea reprezintă categorii vulnerabile.

Reclamă

Dacă nu știi la ce temperatură este indicat să-ți setezi aparatul de aer condiționat, gândește-te că pe durata verii, poate fi util să pornești de la temperatura recomandată de 24 °C și să crești treptat cu câte un grad. Fă acest lucru până ce simți că începe să se încălzească. Pentru fiecare grad în plus, poți salva energie electrică și poți diminua costul facturilor.

Pentru a-ți ușura decizia, ia în considerare media temperaturii de afară, conform Just Energy. Pe lângă aceasta, amintește-ți să supraveghezi nivelul de umiditate. Prea multă umiditate poate favoriza riscul de apariție al mucegaiului, de desprindere a vopselei și de putrezire a lemnului. Poți seta nivelul de umiditate din aparatul de aer condiționat sau poți folosi un umidificator.

Cum stabilești temperatura potrivită pentru aparatul tău de aer condiționat

Vara apare tentația de a seta aparatul la mai puțin de 20 °C. Cea mai bună abordare este să-l ții în funcțiune, la un nivel constant, pentru multă vreme. Astfel, faci o alegere mult mai eficientă din punctul de vedere al energiei, decât dacă ai schimba frecvent temperatura.

Reclamă

Temperatura scăzută te poate ajuta să dormi mai bine în timpul nopții. Ajustează și setează aparatul de aer condiționat în așa fel încât să-ți asiguri o temperatură optimă pe parcursul nopții, potrivit ClimaChill.

Atunci când îl setezi să scadă temperatura cu mai multe grade, aparatul de aer condiționat trebuie să funcționeze mai mult și să consume mai multă energie decât este nevoie. În acest caz, îl poți lăsa să funcționeze cât timp nu ești în cameră. Poate fi mai eficient să-l lași să meargă la o temperatură puțin mai scăzută decât să-l închizi complet.

În același timp, odată ce ai aflat la ce temperatură este indicat să-ți setezi aparatul de aer condiționat, amintește-ți că are nevoie constant de mentenanță și întreținere. Astfel, te asiguri că merge la capacitate maximă, nu împrăștie bacterii sau virusuri și nu se strică.

În plus, se recomandă să cureți filtrele cât mai des posibil. Fă acest lucru la începutul verii și o dată la câteva luni. Dacă nu-l cureți constant, riști ca în acesta să se dezvolte germeni, care pot cauza infecții respiratorii și pot acutiza bolile cronice.

Totodată, aparatul de aer condiționat te poate ajuta dacă suferi de tinitus. Sunetele produse de aparatele de aer condiționat te pot ajuta să reduci disconfortul pe care acesta îl creează.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Reclamă
PARTENERI
icon