În lunile calde de vară, înțepăturile de viespe sunt o problemă frecventă. Pentru majoritatea oamenilor, ele nu sunt periculoase și nu creează alte probleme decât durerea intensă. Unele persoane pot avea, însă, reacții alergice severe. Află cum recunoști înțepătura de viespe, cum o tratezi și ce să faci în caz de reacție alergică.
La fel ca albinele, viespile eliberează venin în piele atunci când ne înțeapă. Acest venin se află într-un sac atașat de ac și conține toxine și substanțe chimice iritante, care produc inflamație și, uneori, reacții alergice.
Înțepătura este o formă de autoapărare folosită de aceste insecte pentru a se proteja împotriva potențialilor inamici. Viespile înțeapă doar atunci când se simt deranjate sau provocate. Ele sunt atrase de anumite surse de hrană, dar și de apă. Motivele comune pentru care viespile pot fi atrase în anumite zone sunt:
- florile și fructele coapte, care sunt surse de polen și nectar;
- mâncarea lăsată pe mesele de picnic sau în alte zone deschise;
- mirosurile dulci sau fermentate;
- bazinele de apă.
Cum arată înțepătura de viespe la copii și adulți: poze
Dacă înțepăturile altor insecte pot trece neobservate, lucrurile nu stau la fel și în cazul celor de viespi. Dacă ești înțepat de o viespe, vei simți imediat durerea ascuțită, ca o senzație de arsură pe care o provoacă.
Reacția la înțepătura de viespe apare în decurs de numai câteva minute. Manifestările sunt:
- durerea;
- mâncărimea;
- senzația de căldură locală;
- înroșirea pielii;
- o umflătură cu dimensiune variabilă, în funcție de reacția individuală la veninul insectei.
În majoritatea cazurilor, durerea și inflamația scad în intensitate în următoarele ore, dar evoluția simptomelor poate fi diferită de la o persoană la alta. O reacție toxică sau una alergică poate face ca manifestările să persiste vreme de câteva zile.
Tratament pentru înțepătura de viespe
Înțepătura de viespe se tratează simptomatic, la fel ca orice altă înțepătură de insecte. Înainte de toate, spală zona cu apă și săpun pentru a îndepărta din veninul lăsat de insectă.
Imediat după ce ai fost înțepat, aplică imediat după ce ai fost înțepat o pungă cu gheață sau o compresă rece pentru a reduce durerea și inflamația locală, recomandă specialiștii Allergy UK. Ține această compresă pe piele pentru cel puțin 20 de minute.
Iată ce tratamente poți aplica local sau administra pe cale orală după o înțepătură:
- o soluție diluată cu amoniac în concentrație de 1-2,5% preparat în farmacii;
- o cremă sau un unguent antihistaminic pentru atenuarea măncărimii;
- corticosteroizi topici (cremă sau unguent) pentru reducerea umflăturii;
- un spray sau o cremă cu efect anestezic pentru atenuarea durerii locale;
- medicamente antihistaminice pe cale orală;
- medicamente cu corticosteroizi în cazul reacțiilor locale puternice, la recomandarea medicului.
Este important să menții curată leziunea inflamată și să eviți scărpinatul pentru a reduce riscul unei infecții locale.
Remedii naturiste pentru înțepăturile de viespe
Există câteva soluții la îndemână prin care putem limita durerea și inflamația cauzată de înțepătura acestor insecte:
Bicarbonat de sodiu
Aplică o pastă preparată cu bicarbonat de sodiu și apă. Las-o pe piele timp de 15-20 de minute. Bicarbonatul de sodiu este recomandat ca remediu pentru inflamaţia, mâncărimile şi durerile cauzate de înţepăturile de insecte.
Făina de ovăz
Prepară o pastă cu făină de ovăz și apă și las-o să acționeze pentru o jumătate de oră. Făina de ovăz are proprietăți antiinflamatoare și un efect calmant în caz de înțepături de insecte. Acest remediu naturist atenuează mâncărimile locale și reduce durerea.
Oțetul diluat
Acest remediu la îndemâna tuturor este folosit în înțepăturile de viespe datorită acidității sale care ar neutraliza alcalinitatea veninului. Substanțele chimice din veninul de viespe, cum ar fi acidul formic și histaminele, sunt alcaline.
Aplicarea oțetului pe zona afectată poate ajuta la atenuarea disconfortului și la reducerea mâncărimii și umflăturii cauzate de înțepătură. Se recomandă ca oțetul să fie diluat cu apă înainte de a fi aplicat pe piele, pentru a preveni o posibilă iritație. Diluția se toarnă pe o compresă și se aplică pe înțepătură pentru câteva minute.
Aloe vera
Gelul de aloe vera are proprietăți calmante și antiinflamatorii. El poate f aplicat ca atare pe înțepătură pentru a reduce iritația.
Cartoful crud
O felie de cartof proaspăt tăiată și aplicată pe înțepătura de viespe și de orice altă insectă poate ajuta la reducerea inflamației locale. Acest remediu la îndemână poate reduce umflătura și măncărimile.
Cum îți dai seama dacă ai alergie la înțepăturile de viespe
Reacțiile alergice la veninul viespilor sunt rare, dar pot fi fatale. Alergia nu apare de la prima înțepătură, potrivit specialiștilor Allergy UK. Primul contact cu veninul acestor insecte are un efect sensibilizant. Reacțiile alergice apar abia la următoarele înțepături. Riscul de a dezvolta o astfel de reacție este mai mare când înțepăturile sunt frecvente sau la un interval scurt de timp, sub două luni.
Reacția alergică se instalează rapid, în numai câteva minute de la înțepătură. Intensitatea simptomelor variază în funcție de severitatea alergiei. Întregul organism poate reacționa la veninul acestei insecte.
Îți poți da seama dacă ai alergie la înțepătura de viespe dacă ai cel puțin unul dintre următoarele simptome:
- amețeală și slăbiciune;
- greață, crampe abdominale și/sau diaree;
- mâncărimi în jurul ochilor;
- umflarea buzelor, feței sau limbii;
- tuse;
- erupție pe piele cu aspect de urticarie;
- stare de rău puternică și imediată.
În cazuri rare, înțepătura de albină poate declanșa un șoc anafilactic, care se manifestă prin:
- umflarea limbii și gâtului, care produce complicații de la dificultăți de înghițire, voce răgușită și respirație zgomotoasă, până la dificultăți severe de respirație;
- scăderea tensiunii arteriale, care poate duce la amețeli, leșin și pierderea cunoștinței.
Dacă nu se intervine rapid, șocul anafilactic poate duce la insuficiență respiratorie și deces într-un timp foarte scurt. Apelează cât mai repede serviciul de urgență 112 dacă tu sau o persoană apropiată are simptomele unei reacții alergice severe. Tratamentul medical de urgență al alergiilor severe este injecția cu epinefrină (adrenalină).
Înțepătura de viespe vs. albină
Există câteva diferențe între înțepătura de viespe și cea de albină. Spre deosebire de albine, viespile nu-și pierd acul după ce înțeapă, ceea ce înseamnă că pot înțepa de mai multe ori sau mai multe persoane în timpul unui atac.
O altă diferență este legată de cantitatea de venin pe care o inoculează în piele. Înțepătura de viespe poate elibera o cantitate mai mare de venin în piele, motiv pentru care aceste insecte sunt mai susceptibile să cauzeze reacții alergice severe în comparație cu albinele. Pe de altă parte, frecvența reacțiilor alergice este mai mare după înțepătura de albină.
Compoziția veninului celor două insecte este și ea diferită, ceea ce face ca simptomele celor două înțepături să fie diferite. Veninul de viespe conține histamine, serotonine și alte substanțe chimice care provoacă o senzație de arsură și mâncărime. Veninul de albină conține melitină, o substanță care produce durere puternică atunci când este inoculată în piele.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.