Inamici ai coloanei vertebrale. Posturile greșite care te pot afecta

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 20 februarie 2023, 11:26 / Actualizat: 28 februarie 2023, 17:53

Părțile cheie ale coloanei vertebrale sunt vertebrele (oasele), discurile, nervii și măduva spinării. Coloana vertebrală susține corpul și te ajută să mergi, să te răsuceșt şi să te mişti. Discurile care amortizează vertebrele se pot comprima pe măsură ce îmbătrânești sau când te rănești, ducând la o hernie de disc. Exercițiile pot întări mușchii de bază care susțin coloana vertebrală și pot preveni leziunile și durerile de spate. Există însă patru inamici ai coloanei vertebrale care pot provoca dureri temporare sau afecţiuni mai grave.

Reclamă

De la statul pe scaun, la ridicare, la dormit, fiecare pozitie pe care o iei are un impact asupra sănătăţii coloanei.

Inamici ai coloanei vertebrale

Durerile de spate pot apărea de obicei după o încărcare compresivă excesivă. Cu toate acestea, durerile de spate provin din poziții statice lungi, cum ar fi statul pe scaunul de birou sau statul în picioare mai multe ore în timpul unor activităţi. În ciuda faptului că aceste poziţii devin inconfortabile, oamenii nu știu cum să le modifice, astfel încât să nu devină dureroase, scrie t-nation.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Următorii dușmani ai coloanei vertebrale se află în strânsă legătură și apar în contextul rutinei de zi cu zi.

Statul pe scaun

Fiecare dintre noi e nevoit să stea pe un scaun la un moment dat în zi, fie că stă la birou, în fața televizorului sau în mașină. Din păcate, această poziție este una dintre cele mai greșite pentru sănătatea coloanei vertebrale. S-a demonstrat în mod clar că statutul are ca rezultat sarcini mari de compresiune asupra discurilor lombare.

Reclamă

Întrebarea este, de ce o activitate atât de inofensivă, cu efort redus, precum statul pe scaun, dăunează atât de mult coloanei vertebrale. Se pare că poziția coloanei vertebrale este cheia. Statul pe scaun reprezintă o poziție de flexie susținută. Discurile sunt încărcate disproporționat, iar elementele posterioare ale coloanei vertebrale (articulațiile fațetelor) nu sunt apropiate în timpul acestei flexii. Astfel, funcția lor este eliminată. Din această poziție rezultă o tensiune mai mare pe partea posterioară a discului.

În plus, ligamentele sunt întinse și suferă un fenomen cunoscut în biomecanică ca fluaj sau alungire permanentă. Ligamentele prelungite își pierd capacitatea de a oferi stabilitate pasivă coloanei vertebrale și își pot pierde funcția proprioceptivă (care informează asupra mișcărilor și echilibrului).

Statul în picioare

Așadar, dacă șederea prelungită este o problemă, atunci ar trebui să stăm în picioare tot timpul, nu? Nu neapărat. Dacă statul în picioare este relativ static, puțină balansare sau schimbare de poziție, atunci poate deveni problematic. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei cu instabilitatea coloanei vertebrale. De exemplu, pentru persoanele care suferă de spondiloliză, ruptura între corpul unei vertebre si arcul ei posterior.

Reclamă

Statul în picioare va devia stresul în mod disproporționat către elementele coloanei vertebrale posterioare și va comprima articulațiile fațetelor. Coloana vertebrală e poziționată în așa fel încât face posibilă forfecarea. Acest lucru implică alunecarea unei vertebre în raport cu vertebrele adiacente. Lordoza exagerată observată în mod obișnuit în picioare va îngusta, de asemenea, deschiderea vertebrală prin care trec rădăcinile nervilor spinali.

Orice lucru sau activitate care provoacă exagerarea lordozei, cum ar fi purtarea tocurilor înalte sau a unor pantofi cu talpa înaltă va provoca mult stres şi durere în partea inferioară a spatelui. Acesta este motivul principal pentru care multe persoane cu instabilitate la nivelul coloanei vertebrale evită să poarte încălţăminte cu toc în fiecare zi. Aspectul unui anumit pantof este mult mai puțin important decât senzația unui spate fără durere.

Flexia și rotirea coloanei vertebrale

Atât cercetările biomecanice, cât și cele empirice au stabilit că flexia frecventă sau susținută a coloanei vertebrale, în special în combinație cu rotația, va duce la deteriorarea excesivă a discurilor coloanei vertebrale. Întoarcerile bruşte, ridicările în picioare dimineața, în grabă și ridicările la bara din sala de antrenament având picioarele rigide sunt câteva exemple care provoacă dureri de spate.

În ciuda acestor mecanisme dăunătoare, mulți oameni abuzează de coloana vertebrală efectuând în mod repetat aceste mișcări cu consecințe imediate. Deteriorarea discurilor are loc printr-un proces cumulativ, spre deosebire de un episod unic de flexie și rotație.

La fel ca formarea unei carii într-un dinte, o expunere la o bomboană nu va cauza problema. Mai degrabă, expunerea repetată la agenți corozivi de-a lungul timpului, combinată cu o igienă precară, va cauza putrezirea unui dinte. Cu alte cuvinte, flexia și rotația nu aveau cum să lipsească de pe lista cu inamici ai coloanei vertebrale.

Hiperextensia

Extinderea frecventă a coloanei vertebrale în condiții de încărcare este adesea catalizatorul pentru deteriorarea elementelor posterioare. Cei cu instabilitate la nivelul coloanei vertebrale vor fi deosebit de sensibili la extensia lombară. Totul se întâmplă din cauza forțelor de forfecare și compresie asupra lamei deteriorate și a articulațiilor fațetelor.

Compresia excesivă

Acesta este poate cel mai evident inamic al coloanei vertebrale, deoarece poate provoca daune tuturor elementelor. Principala sursă afectată este placa terminală vertebrală. Deteriorarea plăcii terminale vertebrale inițiază modificările care duc mai departe la modificări ale discului lombar. Un disc lombar sănătos nu va produce o hernie abdominală, chiar dacă este expus la încărcare, flexie și rotație extremă.

Cu toate acestea, un disc nesănătos, deteriorat de sechelele evenimentelor inițiate de microtrauma plăcilor terminale vertebrale și elementelor exterioare ale discului, va ceda în cele din urmă. Astfel, clinicienii se referă la hernia de disc ca o consecință a degradării discului lombar, spre deosebire de degenerare. Primul implică o consecință a stresului anormal regional. Al doilea este o consecință a modificărilor normale legate de vârstă.

Doctorul Mihail Pautov și Ionuț Bobit, fiziokinetoterapeut și specialist în repoziționare articulară, au explicat în emisiunea Medicool care sunt cei mai mari inamici ai coloanei vertebrale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Reclamă
PARTENERI
icon