Antena

Ce poți face dacă ți-ai ars limba cu alimente fierbinți. Metode naturale de vindecare

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 26 octombrie 2023, 06:32

Dacă te grăbești să bei un lichid fierbinte sau să mănânci un preparat care tocmai ce a fost scos din cuptor, riști să suferi arsuri la nivelul limbii. În timpul cât aștepți să se vindece, poți încerca câteva remedii naturiste pentru a-ți calma durerea și sensibilitatea. Citește ce poți face dacă ți-ai ars limba cu alimente fierbinți.

Reclamă

În mod natural, senzația de sensibilitate dispare pe parcusul a 10-14 zile, pe măsură ce încep să se formeze noi celule pentru a le înlocui pe cele afectate. Pe toată această durată, este important să ai grijă ce consumi pentru a-ți accelera procesul de vindecare și a evita agravarea simptomelor.

Ce poți face dacă ți-ai ars limba cu alimente fierbinți

Arsurile se numără printre cele mai frecvente accidente. Acestea sunt printre cele mai periculoase dacă nu le tratezi repede și corect. În funcție de gradul de severitate, se acordă primul ajutor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Consumul de alimente sau lichide prea fierbinți îți poate arde limba. Limba reprezintă un organ foarte sensibil care te ajută să recunoști gusturile și texturile. Este formată din umflături minuscule numite papile.

Unele dintre papile conțin papilele gustative. Arderea limbii poate deteriora papilele, inclusiv papilele gustative. Îți poate răni limba și îți poate afecta simțurile pentru gust. Cele mai multe arsuri ale limbii nu sunt grave, iar papilele gustative se vindecă repede.

Reclamă

Evită să consumi alimente care te pot irita

Anumite tipuri de alimente și băuturi îți pot irita și mai mult limba arsă. Printre acestea se regăsesc: alcoolul, băuturile fierbinți și alimentele picante. Alcoolul poate cauza iritație și poate întârzia vindecarea celulelor rănite. Alimentele condimentate nu afectează vindecarea, dar pot face ca durerile să devină mai puternice. În plus, se recomandă să eviți băuturile calde, astfel încât să nu-ți arzi încă o dată limba. Acest lucru îți poate întârzia și mai mult procesul de vindecare.

Evită periajul limbii

Dacă te întrebi ce poți face dacă ți-ai ars limba cu alimente fierbinți, gândește-te că, în general, este sănătos și benefic să-ți perii limba. Atunci când îți arzi limba, ar trebui să iei o pauză cât timp limba se vindecă de arsură. Numai astfel poți preveni iritația și durerea, ce pot apărea în urma acțiunii unui factor extern.

Consumă produse lactate

Produsele lactate îți pot accelera procesul de vindecare dacă ți-ai ars limba, conform Insider. Îți pot ameliora senzațiile de durere și pot avea un efect de răcire. Pentru a obține beneficii, încearcă să consumi frecvent iaurt sau să bei lapte.

Reclamă

Bea apă rece

După ce-ți arzi limba poți încerca să o răcești. Poți face acest lucru dacă bei apă rece sau dacă ții puțină gheață în gură. Cu cât îți răcești limba mai repede, cu atât mai mult reduci cantitatea de căldură care pătrunde în țesut.

Clătește cu un amestec de apă și sare

Clătirile cu un amestesc de apă și sare pot ameliora simptomele arsurii și pot reduce bacteriile din gură. Din acest motiv, îți pot calma limba. Te poți clăti după ce mănânci și înainte de a adormi pentru ca soluția să rămână mai mult timp pe zonele afecte.

Folosește zahăr sau miere

Dacă te întrebi ce poți face dacă ți-ai ars limba cu alimente fierbinți, ia în considerare că-ți o poți acoperi cu miere deoarece aceasta are efecte similare cu ale laptelui, potrivit Cleveland Clinic. În plus, mierea are proprietăți antibacteriene care pot preveni infecția. O altă variantă utilă poate fi să-ți pui zahăr pe limbă. Zahărul poate atenua durerea.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Silimarină pentru ficat. Ce este, mod de administrare, beneficii și contraindicații
Silimarină pentru ficat. Ce este, mod de administrare, beneficii și contraindicații
Silimarină pentru ficat. Ce este, mod de administrare, beneficii și contraindicații
Remedii naturale împotriva celulitei infecțioase. Cum te pot ajuta să ameliorezi aspectul pielii afectate
Remedii naturale împotriva celulitei infecțioase. Cum te pot ajuta să ameliorezi aspectul pielii afectate
Remedii naturale împotriva celulitei infecțioase. Cum te pot ajuta să ameliorezi aspectul pielii afectate
articol cu video
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon