Electroterapia în recuperarea musculară și ameliorarea durerilor articulare. Ce efecte poate avea

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 28 iunie 2024, 07:20

Scopul principal al fiecărui sportiv este de a atinge performanțe fizice, dar de-a lungul drumului spre succes se poate confrunta cu obstacole neprevăzute, cum ar fi leziunile, care pot întrerupe brusc activitatea sportivă. Citește despre electroterapia în recuperarea musculară și ameliorarea durerilor articulare.

Reclamă

Leziunile sportive nu sunt doar dureroase, dar pot avea și un impact devastator asupra carierei unui sportiv. De la întinderi musculare la oase rupte, poate dura săptămâni sau chiar luni pentru ca organismul să se poată recupera. Nicio zonă a corpului nu este imună la răniri în ce privește desfășurarea unei activități fizice intense, fie că este vorba despre practicarea unui sport sau nu.

Electroterapia – o componentă a fizioterapiei eficientă în prevenție și tratare

Printre cele mai frecvente accidentări se numără întinderile musculare, cunoscute și sub numele de rupturi musculare, entorse articulare sau fracturi osoase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În ciuda diferitelor forme pe care le pot lua, toate leziunile împărtășesc o caracteristică comună: pot avea un impact semnificativ asupra performanței sportive și a calității vieții sportivului, dar și a persoanei cu o activitate fizică intensă.

Fizioterapia ajută la restabilirea mișcării și a funcției musculare atunci când cineva este afectat de răni, boală sau dizabilitate. De asemenea, poate ajuta la reducerea riscului de rănire sau îmbolnăvire în viitor.

Reclamă

Fizioterapia se referă la aplicarea factorilor fizici naturali și artificiali asupra organismului în scop de tratare, recuperare si profilaxie.

Balneoterapia folosește factori fizici naturali precum apele termale, nămolul, salinele.

Electroterapia, în recuperarea musculară și ameliorarea durerilor articulare, are rezultate foarte eficiente. Aceasta folosește factori fizici artificiali precum aplicarea de curent electric și a unor energii derivate: mecanică, magnetică, luminoasă.

Reclamă

Electroterapia poate fi o soluție eficientă pentru a accelera recuperarea medicală și pentru a îmbunătăți performanța. De la recuperarea după leziuni sportive până la gestionarea durerii cronice, electroterapia oferă numeroase beneficii pentru sănătate, în toate situațiile în care este recomandată.

În majoritatea cazurilor, în vederea recuperării medicale, electroterapia se combină cu kinetoterapia, sau cu alte proceduri de fizioterapie recomandate de către medicul de recuperare.

Cum funcționează electroterapia și pentru ce se utilizează?

Electroterapia constă în utilizarea dispozitivelor electromedicale, dispozitive care funcționează cu curenți electrici alternativi sau direcți, capabili să stimuleze mușchiul prin intermediul electrozilor. Electrozii, plasați de medic sau fizioterapeut pe mușchiul care trebuie tratat, trimit impulsuri electrice cu o anumită frecvență și putere, capabile să stimuleze un efect diferit din când în când, în funcție de problema musculară care trebuie abordată.”

– dr. Larisa Băloi, balneolog în cadrul Bacolux Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane

Electroterapia în recuperarea musculară și ameliorarea durerilor articulare are numeroase utilizări. Aceasta este utilizată pentru:

  • relaxarea spasmelor musculare,
  • prevenirea și întârzierea atrofiei de neutilizare,
  • creșterea circulației sanguine locale,
  • reabilitarea musculară și reeducarea prin stimulare electrică a mușchilor,
  • menținerea și creșterea amplitudinii de mișcare,
  • gestionarea durerii cronice și intratabile, durerea acută posttraumatică, durerea acută postchirurgicală,
  • stimularea imediată postchirurgicală a mușchilor pentru a preveni tromboza venoasă.

Utilizarea electroterapiei în recuperarea mușchiului care și-a pierdut puterea sau în ameliorarea durerilor musculare sau articulare este acum practicată pe scară largă.

Cele mai frecvente metode de electroterapie

Cele mai comune trei forme de electroterapie utilizate sunt TENS, iontoforeza și diadinamica. Fiecare dintre aceste forme de terapie are o abordare diferită și poate fi utilizată eficient în funcție de obiectivul sportivului.

  • TENS (Transcutanatous Electrical Nerve Stimulation) este o formă de electroterapie care utilizează un dispozitiv ce trimite impulsuri electrice prin piele pentru a stimula nervii și a reduce durerea. TENS poate fi utilizată pentru ameliorarea durerii musculare și reducerea inflamației după un antrenament sau o competiție. De asemenea, după o muncă fizică foarte solicitantă.
  • Iontoforeza, pe de altă parte, utilizează un curent electric de joasă intensitate pentru a introduce medicamente antiinflamatoare direct în piele și țesuturile subiacente. Acest lucru poate fi util pentru recuperarea leziunilor musculare, tendoane sau articulare, ameliorând durerea și umflăturile din jurul articulațiilor.
  • Diadinamica este o formă de electroterapie care utilizează curenți de joasă frecvență pentru a stimula țesuturile și a crește fluxul sanguin. Acest lucru poate ajuta la reducerea durerii și la accelerarea recuperării după o activitate sportivă/fizică intensă.

Ce efecte biologice are electroterapia?

Electroterapia în recuperarea musculară și ameliorarea durerilor articulare poate duce la o stare de bine într-un mod complet natural, exploatând efectele biologice ale curentului electric și trecerea acestuia în mușchi. De altfel, electroterapia îndeplinește în esență trei funcții:

  • relaxează mușchii contractați și ameliorează durerea (efect analgezic);
  • introduce prin piele medicamente în zona durerii care trebuie tratată (iontoforeză);
  • întărește mușchiul atrofiat sau întărește mușchiul deja activ pentru a-i crește performanța și volumul (efect excitomotor).

Electroterapia, așa cum am văzut, se bazează pe principiul curentului electric, declinat în funcție de diferite metode, care trebuie să se adapteze scopului său de utilizare. Tocmai ca urmare a utilizării impulsurilor electrice, pentru unii oameni nu este posibilă efectuarea unei electroterapii comune de stimulare sau a electroterapiei analgezice. Pacienții cu stimulatoare cardiace, un dispozitiv care utilizează același principiu precum curentul pentru reglarea bătăilor inimii, și persoanele care suferă de epilepsie nu pot urma această terapie. De asemenea, electroterapia nu poate fi utilizată la femeile gravide, nici măcar în scopuri estetice. Totodată, trebuie evitată electroterapia pentru pacienții cu microcirculație afectată cu flebită și tromboflebită, pentru cei cu tumori și în cazul persoanelor cu boli de inimă.”

– medicul balneolog Larisa Băloi

În cele din urmă, electroterapia trebuie întotdeauna prescrisă de un medic specialist sau fizioterapeut. Electrostimulatorii nu trebuie utilizați niciodată singuri, fără a investiga cauza exactă a durerii și fără a obține un diagnostic preventiv adecvat.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Remedii naturale pentru răcelile de vară. Metode de prevenție și tratament
Remedii naturale pentru răcelile de vară. Metode de prevenție și tratament
Remedii naturale pentru răcelile de vară. Metode de prevenție și tratament
Ce este boala celiacă. Care sunt simptomele și cum o poți trata
Ce este boala celiacă. Care sunt simptomele și cum o poți trata
Ce este boala celiacă. Care sunt simptomele și cum o poți trata
Cum te pot ajuta suplimentele de colagen. Ce beneficii pot aduce pentru sănătate
Cum te pot ajuta suplimentele de colagen. Ce beneficii pot aduce pentru sănătate
Cum te pot ajuta suplimentele de colagen. Ce beneficii pot aduce pentru sănătate
Reclamă
PARTENERI
icon