Eficiența extractului de cacao în reducerea declinului cognitiv. Cum poate sprijini sănătatea adulților în vârstă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 15 decembrie 2023, 08:26

Suplimentele cu extract de cacao luate în cantități mici pot contribui la îmbunătățirea funcției cognitive în cazul adulților aflați la o vârstă mai înaintată. Acestea pot diminua riscul de a dezvolta demență. Citește despre eficiența extractului de cacao în reducerea declinului cognitiv.

Reclamă

Pentru persoanele care urmează o dietă cu un conținut mai scăzut în substanțe nutritive, consumul regulat de suplimente cu extract de cacao poate îmbunătăți cogniția. Efectele se pot observa după ce se administrează pentru o perioadă de doi ani.

Eficiența extractului de cacao în reducerea declinului cognitiv

Ar putea exista posibilitatea de a utiliza diete bogate în flavanoli sau suplimente pentru a îmbunătăți funcția cognitivă în rândul adulților în vârstă cu o calitate mai scăzută a dietei, potrivit cercetării denumite Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS). Acest aspect vizează persoanele trecute de vârsta de 70 de ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Flavanolii reprezintă o subclasă de compuși vegetali denumiți flavonoide. Flavanolii sunt prezenți în: ceaiuri, produse pe bază de cacao, struguri, mere și fructe de pădure, potrivit Healthline. Flavanolii pot îmbunătăți un anumit tip de memorie la adulții aflați la o vârstă mai înaintată cu o calitate mai scăzută a dietei. De asemenea, persoanele care consumă mai mulți flavonoli în alimente prezintă un risc redus de a dezvolta boala Alzheimer.

Funcția executivă asigură un set de abilități cognitive necesare autocontrolului și gestionării comportamentelor. În cazul persoanelor care urmează o dietă echilibrată, extractul de cacao se poate să nu aducă beneficii. În schimb, persoanele cu probleme în alimentație pot avea schimbări benefice la nivelul cogniției generale și a funcțiilor de execuție.

Reclamă

Alți specialiști consideră că doar un aport de vitamine și minerale consumate zilnic poate îmbunătăți cogniția generală. Aceștia cred că extractul de cacao poate fi ineficient.

Efectele extractului de cacao

Eficiența extractului de cacao în reducerea declinului cognitiv indică faptul că suplimentele cu extract de cacao nu pot aduce beneficii persoanelor cu o dietă echilibrată. Acest aspect sugerează că o alimentație sănătoasă nu ar avea nevoie de suplimente.

Dacă oamenii nu intenționează să-și îmbunătățească dieta sau prezintă o deficiență alimentară, indiferent de motiv, extractul de cacao poate avea potențialul de a diminua decalajul nutrițional.

Reclamă

Mai mult, extractul de cacao ar putea diminua riscul de a dezvolta: afecțiuni cardiace, cancer, accident vascular cerebral și alte afecțiuni cronice, conform ScienceDaily.

În același timp, se recomandă să ceri sfatul medicului înainte de a începe să consumi suplimente. Dacă nu le consumi în mod corespunzător, pot avea avea efecte adverse sau pot interacționa cu alte medicamente. În plus, poți urma și alți pași pentru a reduce riscul de apariție a mai multor afecțiuni. Printre acestea se pot regăsi: demență, afecțiuni cardiace, diabet sau alte afecțiuni cronice.

Menținerea unei diete sănătoase, diversificate și nutritive poate avea efecte benefice asupra sănătății creierului. Diversificarea alimentației poate îmbunătăți sănătatea generală. Diferitele tipuri de alimente conțin nutrienți diferiți, inclusiv: minerale, vitamine și substanțe fitochimice, precum flavonoidele. Iar eficiența extractului de cacao în reducerea declinului cognitiv poate fi observată în cazul consumului pe termen lung.

Alături de adoptarea unei diete echilibrate, este important să ai: activitate fizică regulată, viață socială activă, activități care stimulează creierul, somn odihnitor, suficiente ore de odihnă și tehnici de reducere a stresului.

De asemenea, ciocolata neagră poate sprijini sănătatea creierului. Prebioticele conținute de aceasta pot ajuta bacteriile benefice din intestin să se dezvolte.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini sănătatea
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini sănătatea
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Reclamă
PARTENERI
icon