Efectele tincturii de propolis. Ce beneficii poate aduce sănătății

Publicat: 25 octombrie 2023, 07:31

Tinctura de propolis are o mare popularitate datorită proprietăților sale medicinale și folosirii sale ca ingredient de bază în numeroase suplimente alimentare. Aceasta conține mulți compuși bioactivi, care pot avea rezultate benefice asupra sănătății. Citește despre efectele tincturii de propolis.

În general, tinctura de propolis se folosește în prepararea produselor, ce au ca scop întărirea sistemului imunitar. De asemenea, deseori, se poate administra pentru a lupta împotriva infecțiilor și a accelera vindecarea rănilor.

Efectele tincturii de propolis

Propolisul este o sursă naturală de substanțe biologic active: uleiuri esențiale, vitamine și alți compuși organici. Albinele produc propolis din rășinile și seva pe care le colectează din: foioase, scurgeri de sevă și alte surse de plante. În stup, rășinile se combină cu: ceară, enzime și miere. Amestecul rezultat se depozitează pentru o mulțime de întrebuințări, inclusiv sterilizarea și dezinfecția coloniei.

De regulă, propolisul se extrage în scopuri comerciale cu ajutorul unui solvent. De obicei, se utilizează un tip de alcool obținut din ​​cereale. Extracția sa se realizează prin dizolvarea propolisului colectat în solvent și apoi strecurarea soluției. Când se procedează astfel, materialul inert se îndepărtează din sursa de propolis și, în același timp, se păstrează compușii din care se obțin bactericidele.

Poate avea proprietăți antifungice

Efectele tincturii de propolis pot include proprietăți antifungice. Terpenoizii reprezintă compuși aromatici cu calități antifungice puternice care stimulează activitatea antimicrobiană. Prezența lor în extractele naturale contribuie la diminuarea inflamației și la creșterea nivelului de energie.

Poate avea proprietăți antioxidante

În genetal, antioxidanții pot diminua astfel riscul de a dezvolta afecțiuni cronice, precum cele cardiovasculare și cancerul. Flavonoidele prezente în propolis pot contribui la protejarea celulelor organismului împotriva daunelor oxidative care pot cauza boli. Aceste substanțe pot lupta împotriva radicalilor liberi, mai exact a moleculelor instabile, care pot cauza stres oxidativ.

Poate avea efecte antiseptice

Proprietățile antiseptice se numără printre efectele tincturii de propolis. Propolisul are un conținut bogat în acizi fenolici și polifenoli, care acționează ca agenți antiseptici. Aceștia compuși conferă extractului de propolis o proprietate antibiotică naturală. Aceasta protejează sistemul imunitar și acționează împotriva microorganismelor.

Poate accelera diferite reacții enzimatice

Propolisul conține un amestec de secreții salivare și enzimatice, secretate de albine, conform HoneyGreen. Acestea pot accelera diferite reacții enzimatice și pot favoriza: metabolismul celulelor, circulația sângelui și formarea fibrelor de colagen.

Poate susține sănătatea orală și dentară

Efectele tincturii de propolis pot susține sănătatea orală și dentară. Extractul de propolis este utilizat în mare măsură în apă de gură și paste de dinți. Acesta poate fi utilizat pentru a preveni: placa bacteriană supragingivală și cariile.  În plus, poate trata: gingivita, parodontita și stomatita.

Poate susține sănătatea sistemului imunitar

Propolisul reprezintă un compus puternic, ce poate fi găsit în numeroase produse naturale destinate să prevină apariția bolilor și afecțiunilor. Propolisul ar putea fi unul dintre cei mai eficienți agenți de imunomodulare. Activitățile antimicrobiene ale propolisului iau loc printr-o acțiune directă asupra microorganismelor și indirect prin stimularea sistemului imunitar.

Poate reduce riscul de a dezvolta cancer

Antioxidanții din propolis pot fi foarte eficienți în reducerea riscului de a dezvolta cancer, potrivit WebMD. Pot ajuta la reducerea proliferării cancerului și la îmbunățirea răspunsului sistemului imunitar la celulele canceroase, fiind printre efectele tincturii de propolis.

Poate avea proprietăți antibiotice

Tinctura de propolis poate avea proprietăți antibiotice. Poate exista o activitate sinergică între unele antibiotice și propolis. Aceasta poate asigura cea mai mare eficacitate împotriva virusului gripal datorită proprietăților antibiotice rezultate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Vitamine și minerale de evitat după vârsta de 50 de ani. Ce efecte adverse pot avea
Vitamine și minerale de evitat după vârsta de 50 de ani. Ce efecte adverse pot avea
Remedii pentru insomnie. Ce soluții naturiste poți încerca înainte de a trece la medicamente
Remedii pentru insomnie. Ce soluții naturiste poți încerca înainte de a trece la medicamente
Proprietățile extractului de ceai verde. La ce se poate folosi
Proprietățile extractului de ceai verde. La ce se poate folosi
PARTENERI