Zona pelvină a femeilor conține numeroase organe și structuri importante. Fiecare dintre ele poate suferi inflamații, infecții, leziuni și alte probleme funcționale. De aceea, durerile pelvine la femei au cauze variate și se întâlnesc foarte des. Află care sunt cele mai frecvente motive pentru disconfortul din partea de jos a abdomenului.
Durerea pelvină poate fi bruscă și severă (denumită acută), poate apărea și dispărea sau poate fi constantă, pe o perioadă de câteva luni sau mai mult. Dacă durează minim șase luni și nu se atenuează în urma tratamentelor, devine durere pelvină cronică.
Care este zona pelvină la femei
Zona pelvină este regiunea situată în partea de jos a abdomenului, între buric și coapse. La femei, ea cuprinde numeroase organe, cu funcții variate: digestive, urinare și reproductive. Complexitatea acestei zone explică de ce durerile pelvine la femei sunt atât de comune, conform Johns Hopkins Medicine.
Zona pelvină include:
- ovarele
- trompele uterine
- uterul
- colul uterin
- vezica urinară
- segmentul inferior al ureterelor
- porțiunea inferioară a colonului și rectul.
Pe lângă aceste organe, în zona pelvină există mușchi, ligamente, nervi și vase de sânge care le susțin funcționarea și asigură stabilitate. Durerile pelvine la femei pot fi cauzate de o problemă la nivelul oricăruia dintre aceste organe și structuri, dar și de afecțiuni musculo-scheletale sau neurologice.
Din ce cauze apar durerile pelvine la femei
Organele din zona pelvină pot fi afectate de inflamații, infecții, leziuni sau alte probleme funcționale care provoacă durere. În majoritatea cazurilor, durerile pelvine la femei nu au cauze de natură canceroasă, însă și cancerele pot avea acest simptom.
Durerile pelvine acute au cauze diferite de cele cronice:
Durerea pelvină acută
Cele mai frecvente cauze ale durerii pelvine acute, mai exact ale durerii care apare brusc, sunt:
- sarcina extrauterină (sarcina care se dezvoltă în afara uterului, pe o trompă uterină, cel mai frecvent);
- boala inflamatorie pelvină (o infecție a uterului, trompelor uterine sau ovarelor);
- torsiunea sau ruperea unui chist ovarian;
- avortul spontan sau riscul de avort spontan;
- infecțiile tractului urinar;
- apendicita;
- ruptura unei trompe uterine.
Durerea pelvină cronică
Durerea pelvină constantă sau intermitentă care persistă mai mult de șase luni poate fi cauzată de:
- crampe menstruale;
- endometrioză;
- fibroame uterine;
- țesut cicatricial între organele interne din zona pelvină (apărut în urma unor infecții sau intervenții chirurgicale);
- polipi endometriali;
- cancere ale aparatului reproducător.
În funcție de stadiul în care se află, unele afecțiuni pot să provoace atât dureri acute, cât și cronice. Exemple includ:
- constipația: poate cauza durere acută în cazul unei obstrucții bruște sau cronice în cazul constipației persistente;
- diverticulita: poate provoca durere acută severă, dar și disconfort cronic dacă episoadele sunt recurente;
- bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn și colita ulcerativă): determină durere cronică și episoade acute în timpul exacerbărilor;
- hernia abdominală sau inghinală: cauzează durere cronică, dar și acută dacă e strangulată;
- cancer colorectal: de obicei, provoacă durere cronică, dar ea poate deveni acută dacă produce obstrucție intestinală sau perforație;
- cancer de vezică urinară: durerea este, în general, cronică, dar poate deveni acută dacă tumoarea determină obstrucție.
Durerile pelvine la femei pot fi cauzate și de inflamații ale mușchilor, ligamentelor și nervilor din această zonă sau din apropierea ei. Fibromialgia, durerea miofascială cronică și durerea neuropatică pot fi cauze ale durerii pelvine care nu sunt legate de afecțiuni ginecologice.
La acestea se adaugă afecțiuni vasculare legate de arterele, venele și vasele din zonă. Un anevrism survenit în zona aortei abdominale inferioare poate reduce fluxul de sânge către pelvis și pune presiune pe nervii, vasele de sânge sau organele din apropiere. Ruptura unui anevrism aortic abdominal provoacă o durere bruscă, severă, ce radiază spre abdomen și pelvis.
Înțepăturile în zona pelvină
La fel ca durerile, înțepăturile în zona pelvină pot avea și ele o varietate de cauze: ginecologice, digestive, urinare, musculo-scheletale sau neurologice. Acest simptom apare adesea la ovulație, pe o parte sau alta a pelvisului, dar poate fi cauzat și de afecțiuni precum:
- chisturile ovariene, mai ales cele de mari dimensiuni;
- endometrioza – înțepăturile sunt mai pronunțate în timpul menstruației;
- boala inflamatorie pelvină;
- infecții ale tractului urinar, în special la urinare;
- pietre la rinichi sau coborâte în ureter – înțepăturile sunt puternice și iradiază din partea inferioară a spatelui spre pelvis;
- cistita interstițială – înțepături asociate cu urinări frecvente;
- sindromul colonului iritabil – înțepături asociate cu balonare, constipație sau diaree;
- întinderi ale mușchilor din peretele abdominal sau planșeul pelvin;
- neuropatia pelvină – iritarea sau compresia nervilor din pelvis;
- hernia, prin iritarea nervilor din zona pelvină.
Ce înseamnă durerile în stânga sau dreapta jos
Durerile resimțite în partea stângă sau dreaptă jos a abdomenului pot semnala și ele o varietate mare de afecțiuni. Acestea includ:
- Cauze ginecologice: chisturile ovariene, endometrioza, sarcina extrauterină și boala inflamatorie pelvină;
- Cauze digestive: apendicita, diverticulita, sindromul colonului iritabil și obstrucția intestinală;
- Cauze urinare: infecții ale tractului urinar și pietre la rinichi;
- Cauze musculo-scheletale: întinderi și tensiuni musculare cauzate de efortul fizic intens sau postura incorectă a corpului.
Când trebuie să te adresezi medicului
Este important să te adresezi unui specialist pentru investigații și tratament dacă durerile pelvine:
- debutează brusc, sunt severe sau persistente;
- se agravează brusc sau treptat;
- sunt însoțite de alte simptome: febră sau frisoane, senzație de amețeală sau pierdere bruscă a cunoștinței (leșin), scădere a tensiunii arteriale, puls rapid, sângerări anormale, senzație de greață, vărsături sau dificultăți la urinare;
- apar în timpul sarcinii.
Durerile pelvine la femei devin o urgență medicală dacă se instalează brusc, sunt severe și sunt însoțite de sângerări vaginale, senzație de amețeală, leșin, tensiune scăzută, palpitații, vărsături și/sau febră. Aceste simptome pot semnala afecțiuni grave, care impun tratament de urgență:
- sarcina extrauterină (ectopică);
- ruptura unei trompe uterine (în caz de sarcină ectopică);
- ruptura unui chist ovarian;
- torsiunea ovariană (răsucirea unui ovar);
- apendicita;
- peritonita;
- infecțiile urinare severe;
- anevrismul aortic abdominal.
Crampele menstruale ușoare sau moderate sunt o problemă comună și nu necesită consult medical. Cu toate acestea, trebuie să mergi la medic dacă devin foarte dureroase sau dacă persistă în afara menstruației.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.