Atunci când bei o cantitate prea mare de apă, poate cauza o afecțiune, care poartă denumirea de hiponatremie. Aceasta reprezintă o scădere periculoasă a nivelului de sodiu din sânge. Citește despre semne că bei prea multă apă.
Consumul a câteva pahare cu apă în plus, pe lângă hidratarea obișnuită, poate determina o creștere a frecvenței urinărilor. Din acest motiv, suprahidratarea ușoară nu poate cauza efecte foarte dăunătoate. În schimb, riscurile care pot pune viața în pericol constau în consumul unei cantități excesive de apă, în special atunci când se combină cu o pierdere a electroliților importanți.
Semne că bei prea multă apă
Sodiul este un electrolit esențial care ocupă rolul de a distribui apa în organism și a transporta o cantitate din aceasta în vezică. Chiar dacă se întâmplă rar să suferi de intoxicație cu apă, se poate întâmpla dacă bei mai mult decât ceea ce poate excreta corpul.
Semnele de intoxicație foarte puternică cu apă pot include: confuzie, letargie, senzație de greață și vărsături. Retenția de apă și balonarea pot apărea dacă rinichii nu pot elimina lichidul suplimentar. Lăsată netratată, hiponatremia poate determina: convulsii, comă și deces.
Culoare foarte clară a urinei
Culoarea urinei poate indica nivelul de hidratare din organism. Culoarea urinei variază de obicei de la o nuanță deschisă, aproape limpede la galben pal, datorită unei combinații a pigmentului urocrom și a cantității de apă pe care o bei. Dacă urina are o culoare foarte deschisă, poate fi un semn că bei prea multă apă într-un timp scurt sau că de obicei bei prea multe lichide.
Dureri de cap și ceață mentală
Durerile de cap și ceața mentală pot fi semne că bei prea multă apă. Nivelurile de sodiu se pot reduce ușor atunci când corpul se umple cu apă, ceea ce cauzează umflarea celulelor. Deoarece creierul este închis în craniu, aproape că nu există loc pentru extinderea celulele. Aceasta creează presiune, de aceea poate determina dureri de cap și ceață mentală.
Deshidratarea poate cauza inclusiv dureri de cap. Din acest motiv, este important să acorzi atenție obiceiurilor de hidratare, conform EatingWell.
Balonare și senzație de greață
Rinichii pot filtra cantități limitate de apă. Aceștia pot excreta maxim 800 până la 1.000 de mililitri pe oră. Dacă se depășește această cantitate, corpul nu o mai poate elimina. Ca urmare, celulele se umflă pentru a se adapta. Te poți simți balonat până când rărești aportul de apă. În plus, atunci când stomacul se umple cu apă, poți simți senzație de greață.
Senzație de oboseală
Dacă bei prea multă apă, rinichii pot depune prea mult efort pentru a elimina excesul, potrivit WebMD. Astfel, se poate produce o reacție hormonală care poate cauza stări de stres și oboseală. Dacă te simți lipsit de energie, după ce ai băut prea multă apă, se poate întâmpla deoarece rinichii sunt suprasolicitați.
Urinări frecvente
Urinările frecvente pot fi semne că bei prea multă apă. În medie, oamenii urinează de șase până la opt ori pe zi. Dacă mergi la toaletă de maxim 10 ori pe zi se poate consideră că te încadrezi în limitele normale în ce privește consumul de apă. Când te confrunți cu urinări frecvente, poate însemna că bei prea multe lichide.
De asemenea, ia în considerare că anumite boli, precum cistita interstițială, pot provoca urinări frecvente și înțepături în zona pelvină.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.