Dieta militară este un plan strict de alimentație care promite o slăbire rapidă de până la 5 kilograme în doar 3 zile. Află ce alimente sunt permise şi interzise în această dietă şi care sunt avantajele, dar şi dezavantajele acestui regim alimentar.
Dacă ți-ai propus să scapi într-un timp scurt de câteva kilograme în plus, dieta militară poate fi soluția. Cunoscut și sub numele de dieta de 3 zile sau dieta armatei, acest plan alimentar promite rezultate rapide.
Deși numele sugerează o asociere cu forțele armate, nu există o legătură oficială între această dietă și regimul de alimentație al soldaților. Denumirea face trimitere către ritmul rapid de slăbire și regimul alimentar foarte restrictiv care trebuie respectat.
Principiile dietei militare
Dieta militară durează doar 3 zile și presupune un plan strict de alimentație, urmat de 4 zile în care poți mânca normal, fără restricții. Cu acest regim alimentar, poți slăbi aproximativ 4,5 kilograme într-o săptămână. În funcție de obiectivele stabilite, poți relua ciclul ori de câte ori consideri necesar.
În cele 3 zile de dietă, aportul zilnic de calorii este limitat la 1.400, 1.200 și 1.100 de calorii, potrivit publicației Medical News Today. Restricția calorică este cel mai important principiu al dietei militare. Aportul caloric din cele 3 zile de dietă este mult mai mic decât cel necesar organismului în mod obișnuit.
Variante de meniu în dieta militară
În dieta militară, sunt recomandate trei mese pe zi, fără gustări între ele. În principiu, ar trebui să existe mic dejun, prânz și cină, dar îți poți organiza mesele așa cum dorești. Singurul criteriu important este să nu depășești numărul de calorii indicat.
Iată un plan de alimentație pentru cele 3 zile de dietă:
ZIUA 1
Mic dejun
- o jumătate de grepfrut
- o felie de pâine prăjită
- 2 linguri de unt de arahide
- o ceașcă de cafea sau ceai (cu cofeină)
Prânz
- o jumătate de conservă de ton
- o ceașcă de cafea sau ceai (cu cofeină)
Cină
- 90 de grame de carne de orice fel
- 240 de grame de fasole verde
- o jumătate de banană
- un măr mic
- o cană (240 de grame) de înghețată de vanilie
ZIUA 2
Mic dejun
- un ou
- o felie de pâine prăjită
- o jumătate de banană
Prânz
- o cană (240 de grame) de brânză de vacă
- un ou fiert tare
- 5 biscuiți sărați
Cină
- 2 cârnați
- 240 de grame de broccoli
- 240 de grame de morcovi
- o jumătate de banană
- o cană de înghețată de vanilie
ZIUA 3
Mic dejun
- 5 biscuiți sărați
- o felie de brânză cheddar
- un măr mic
Prânz
- un ou fiert tare (sau gătit în orice alt mod)
- o felie de pâine prăjită
Cină
- o conservă de ton
- o jumătate de banană
- o cană de înghețată de vanilie
Băuturile recomandate în dieta militară sunt apa, cafeaua neagră și ceaiurile din plante fără cofeină, conform Themilitarydiet.com, un website care promovează această dietă. Singurul îndulcitor permis este stevia.
Dacă ești vegan, vegetarian sau dacă ai intoleranță la gluten ori lactoză, poți înlocui alimentele pe care nu le dorești cu alternative similare ca aport caloric. Aici găsești variante vegane și vegetariene ale dietei militare.
Ce avantaje are dieta militară
Pe termen scurt, acest plan alimentar este eficient pentru scăderea în greutate, deși numărul de kilograme pierdute este greu de estimat, pentru că organismul fiecărei persoane reacționează diferit. Pentru cei care doresc să slăbească rapid înainte de un eveniment, dieta militară poate fi o opțiune.
În plus, această dietă este ușor de urmat. Meniul este bine definit și nu presupune pregătirea unor preparate complicate sau cunoștințe avansate de nutriție.
Un alt avantaj al acestei diete este că include o varietate de legume, fructe și cereale integrale care asigură fibre alimentare, vitamine și minerale. De asemenea, ea se bazează pe un aport crescut de proteine, iar acestea cresc senzația de sațietate, susțin masa musculară și furnizează energie pentru activitățile zilnice.
Ce dezavantaje are dieta militară
Nutriționiștii atenționează asupra câtorva dezavantaje și riscuri asociate acestui regim alimentar. În primul rând, restricția severă de calorii din cele 3 zile de dietă poate duce la pierderea de masă musculară, la senzația de foame constantă și la efecte secundare neplăcute precum oboseala, irascibilitatea și amețelile.
Dietele foarte restrictive caloric, în general, sunt dificil de urmat pe termen lung. De altfel, acest lucru nici nu este recomandat în cazul dietei militare din perspectiva riscurilor pentru sănătate. În plus, dieta nu încurajează dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung și menținerea greutății.
Apoi, slăbirea rapidă nu este considerată sănătoasă. O persoană care urmează această dietă poate pierde până la 5 kilograme într-o săptămână și până la 15 kilograme într-o lună dacă ar continua dieta după cele 4 zile fără restricții. Slăbitul sănătos, cu rezultate de durată, se face treptat, cu o viteză de 500 de grame și până la un kilogram pe săptămână.
Un dezavantaj al dietelor care duc la o slăbire rapidă este așa-numitul efect yo-yo. După revenirea la obiceiurile alimentare anterioare, mulți oameni recâștigă rapid greutatea pierdută. Dietele restrictive urmate în mod repetat duc la acumularea unui număr mai mare de kilograme.
Înainte de a începe orice dietă, consultă întotdeauna un medic nutriționist pentru a te asigura că ea este sigură și adecvată nevoilor tale individuale.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.