Datele biometrice pot prezice simptomele de depresie. Cercetătorii au analizat câteva sute de persoane care lucrau în ture de noapte, cu ajutorul unor ceasuri inteligente. Aceste dispozitive portabile pot sugera ce stare mentală vor avea în următoarea zi.
Oamenii de știință au monitorizat aproximativ 800 de lucrători în schimburi de noapte din Coreea de Sud. Dispozitivele care au estimat perturbarea ritmului circadian pot prezice inclusiv unele semne, cum ar fi: tulburări de somn, modificări ale apetitului, reducere a capacității de concentrare și gânduri suicidare. Acestea sunt considerate relevante pentru dezvoltarea depresiei.
Datele biometrice pot prezice simptomele de depresie
Lucrarea științifică a fost realizată de cercetătorii de la Korea Advanced Institute of Science & Technology și University of Michigan. În cadrul său, au încercat să dezvolte o tehnologie, care se bazează pe dispozitive portabile, cum ar fi ceasurile inteligente. Acestea pot oferi informații, care pot indica o viitoare schimbare în starea de spirit și apariția unor potențiale simptome de depresie.
Studiul a fost publicat în Npj Digital Medicine și s-a desfășurat pe parcursul a 50.000 de zile. Acesta a urmărit în ce măsură poate o perturbare a ritmului circadian să crească riscul de depresie.
Oamenii de știință s-au implicat în crearea unei tehnologii de filtrare a datelor care estimează cu exactitate faza ritmului circadian. Acestea se schimbă zilnic, cum ar fi datele privind ritmul cardiac și seriile de timp ale activității colectate de la un ceas inteligent. Echipa speră că rezultatele obținute să fie folosite pentru a estima perturbările ritmului circadian impactul lor asupra sănătății mintale.
Programele de lucru neregulate pot crește riscul de depresie
Ritmul circadian este un ritm pe care îl urmează toate celulele din organismul uman. În funcție de acest ritm, fiecare celulă se poate trezi și adormi la anumite ore.
Stilul de viață modern include multe comportamente, inclusiv lucrul în ture de noapte, care pot afecta ritmul circadian. Studiul a vizat lucrătorii în schimburi de noapte deoarece aceștia se confruntă frecvent cu întreruperi ale ritmului circadian din cauza programelor de lucru neregulate.
Atunci când ceasul biologic nu corespunde cu cerințele externe poate crește riscul de a suferi de: risc ridicat de depresie, tulburări de somn, răspunsuri emoționale intense, modificări ale apetitului și nivelului de concentrare, potrivit eMedNews.
Utilizarea dispozitivelor portabile a ajutat la faclitarea colectării datelor biometrice referitoare la: ritmul cardiac, temperatura corporală și nivelul de activitate în timp real. Acestea nu au avut limitări spațiale, deși dispozitivele portabile actuale au un alt tip de limitare. Pot oferi doar informații indirecte despre biomarkerii solicitați de personalul medical, cum ar fi faza ritmului circadian.
,,Ne așteptăm ca această cercetare să poată prezenta tehnologia continuă și non-invazivă de monitorizare a sănătății mintale. Se așteaptă ca aceasta să prezinte o nouă paradigmă pentru îngrijirea sănătății mintale. Rezolvând unele dintre problemele majore cu care se confruntă persoanele dezavantajate social în practicile actuale de tratament, acestea pot fi capabile să ia măsuri mai active atunci când se confruntă cu simptome de depresie, cum ar fi să caute sfat înainte ca lucrurile să scape de sub control.” a explicat Dae Wook Kim, autor al studiului și profesor la Korea Advanced Institute of Science & Technology, conform News-Medical.