Antena

Consumul de alcool crește riscul de cancer de sân. Studiile arată care sunt efectele sale în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 11 octombrie 2024, 13:39

Consumul de alcool crește riscul de cancer de sân. Acesta poate ridica nivelurile de estrogen și ai altor hormoni asociați cu acest tip de cancer. Studiile arată că poate provoca efecte dăunătoare la nivelul ADN-ului celulelor.

Reclamă

Femeile care consumă trei băuturi alcoolice pe săptămână prezintă un risc cu 15% mai mare de cancer de sân, spre deosebire de femeile care nu consumă deloc. Specialiștii estimează că riscul de cancer de sân se poate ridica cu până 10% pentru fiecare băutură suplimentară consumată zilnic.

Consumul de alcool crește riscul de cancer de sân

Consumul frecvent de alcoolul este un factor de risc foarte cunoscut pentru cancerul de sân la femei. Cancerul de sân este o afecțiune gravă a cărei etiologie include mai mulți factori de risc. Printre cei mai frecvent întâlniți se regăsesc: alimentația, stilul de viață și schimbările hormonale. Dintre aceștia, consumul de alcool se poate asocia cu o predispoziție mai mare de a suferi de cancer de sân.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alcoolul este cel mai consumat stimulent la nivel global, chiar dacă majoritatea oamenilor îi cunosc efectele dăunătoare pentru sănătatea organismului. Cancerul de sân se regăsește printre principalele cauze de deces în cazul femeilor. La femei, jumătate din toate tumorile provocate de consumul de alcool sunt reprezentate de cancerul de sân, conform Springer Link.

Studiile arată statistici îngrijorătoare în rândul adolescentelor și fetelor aflate la pubertate, chiar dacă acest tip de consum este strict interzis la persoanele minore. Adolescentele și gemenele cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani care beau trei până la cinci pahare pe săptămână prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta noduli benigni la sân.

Reclamă

Chiar și în cantități reduse, alcoolul nu este sigur

Se estimează că aproximativ 15% dintre cazurile de cancer mamar se pot asocia cu consumul de alcool, potrivit doc.ro. Rezultatele pot fi cauzate parțial de efectele de creștere a nivelurilor de estrogen, un hormon sexual implicat în dezvoltarea țesutului mamar.

În trecut, se recomanda limitarea consumului de băuturi alcoolice la un pahar pe zi pentru femei. Însă, studiile actuale indică faptul că simpla ingerare a unor cantități reduse de alcool poate pune mai multe riscuri pentru sănătate, conform Breast Cancer. Aportul a mai puțin de 10-50 grame pe zi poate determina un risc crescut de apariție a acestei boli grave.

Cercetările arată că posibilii indicatori timpurii de risc pentru cancerul de sân se pot asocia cu consumul de alcool. De exemplu, boala benignă a sânilor și densitatea crescută a țesuturilor sânilor pot fi încadrate în această categorie.

Reclamă

Un raport din 2023 al Organizației Mondiale a Sănătății a arătat că nicio cantitate de alcool nu poate fi considerată sigură în ce privește riscul de cancer.

În același timp, unele lucrări științifice efectuate recent au concluzionat că beneficiile cardiovasculare ale vinului roșu au fost exagerate.

Pentru a reduce riscul de cancer mamar poți lua mai multe măsuri de prevenție. În acest caz, este important să menții o greutate corporală optimă, să renunți la fumat și alcool, să eviți expunerea excesivă la radiații și să faci exerciții fizice cu regularitate.

Te-ar mai putea interesa și
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Oamenii îmbătrânesc mai rapid la două intervale de timp. Cercetătorii au analizat schimbările moleculare asociate acestui proces
Oamenii îmbătrânesc mai rapid la două intervale de timp. Cercetătorii au analizat schimbările moleculare asociate acestui proces
Oamenii îmbătrânesc mai rapid la două intervale de timp. Cercetătorii au analizat schimbările moleculare asociate acestui proces
Reclamă
PARTENERI
icon