Lumina albastră emisă de ecranele telefoanelor mobile, tabletelor și televizoarelor, în întuneric poate fi dăunătoare vederii. Aceasta poate crea o substanță chimică nocivă în celulele fotoreceptive și poate predispune ochii vulnerabili la dezvoltarea mai multor boli. Află de ce nu este bine să privești un ecran în întuneric.
Substanța chimică nocivă poate provoca daune permanente oricărui tip de celulă din corpul uman. Dacă se deteriorează, celulele fotoreceptive din ochi nu au capacitatea de a se regenera. În acest caz, ochelarii de protecție împotriva luminii albastre pot reduce efectele dăunătoare asupra ochilor.
De ce nu este bine să privești un ecran în întuneric
Radiațiile emise de lumina albastră afectează vederea oamenilor. Lumea tehnologiei a luat în serios această problemă. De aceea, producătorii încearcă să ofere soluții, conform India Today. Pe piață, există o mulțime de aplicații de filtru albastru pentru telefoane și tablete pentru a reduce cantitatea de radiații la care sunt expuși ochii.
Radiația de lumină albastră emisă de ecrane poate cauza efecte dăunătoatre care pot provoca apariția mai multor boli oculare. Radiația de lumină albastră poate genera molecule nocive în celulele sensibile la lumină ale ochiului. Moleculele nocive pot duce la degenerescentă maculară, o boală care produce distrugerea vederii centrale.
Lumina albastră afectează vederea prin lezarea retinei ochiului. Noile experimente realizate de oamenii de știință încearcă să găsească terapii care încetinesc degenerarea maculară, precum un nou tip de picătură pentru ochi, potrivit cercetătorilor Universității Toledo.
Cum reacționează celulele la lumina albastră
În cazul luminii albastre, celulele fotoreceptive răspund negativ și produc o substanță chimică de natură nocivă. Acumularea acestei substanțe chimice în celule are ca rezultat boala de degenerescență maculară, o boală ce poate provoca orbirea. Când ochiul uman este expus la lumină albastră în condiții de întuneric, ochiul suferă mult stres, iar generarea chimică crește.
În mod natural, degenerescența maculară este o boală care apare pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Aceasta are drept cauză de deteriorarea celulelor receptive la lumină. Substanța chimică nocivă poate provoca daune permanente oricărui tip de celulă prezentă în organismul uman. Dacă te întrebi de ce nu este bine să privești un ecran în întuneric, gândește-te că degenerescența maculară se află printre principalele cauze ale orbirii în rândul populației.
O substanță chimică antioxidantă, numită alfa-tocoferol, concepută în corpul uman previne moartea celulelor fotoreceptive, dar nu oferă protecție. După ce se deteriorează, celulele fotoreceptive din ochi nu au capacitatea de a se regenera. Prin urmare, singura modalitate de protecție o reprezintă reducerea ratei cu care se produce deteriorarea.
Această problemă poate fi prevenită prin impunerea unor limite simple. Evită sau limitează utilizarea telefonului și a dispozitivelor mobile în întuneric. De asemenea, poți purta ochelari de soare și alte tipuri de ochelari proiectați pentru a filtra lumina albastră.
De asemenea, ochii pot arăta semne de boală. Printre acestea se numără: inelul gri în jurul corneei, ochii roșii, ochii galbeni, pupile de mărimi diferite, pleoape căzute, ochi bulbucați, pulsații la nivelul pupilelor sau ochi de culoare tulbure. Simptomele enumerate pot indica mai multe afecțiuni fizice.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.